Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 14 juni 2012

Ledig!

Av Carro - 14 juni 2012 20:30

Jag hade ingen kurs på kvällen idag, min och Fredriks första kurslediga vardagskväll på hela våren, vilket har fått mig att känna mig ledig hela dagen. Solen har skinit, det har varit lagom varmt, jag har haft goa hundar på dagis, mina hundar har hängt med på dagispromenader, jag har fått massa kontorsarbete gjort och känner mig bara allmänt nöjd och tillfreds med tillvaron. Det är en härlig känsla! Allt blir så mycket lättare när vädret är vackert, det är helt galet vad det påverkar. 


Mitt goda humör beror inte bara på en bra dag utan även på en riktigt härlig kväll. Fredrik och jag möttes upp efter jobbet på brukshundklubben och tränade igenom alla tre hundarna. Det var som sagt vackert, alldeles lagom väder, Thomas Mohlin var där och vi snicksnackade en stund om allt möjligt, hundarna var duktiga och Fredrik var som vanligt världens bästa coach.


Kaj fick träna på att växla mellan lek och avslappning. Till en början tog han inte godbitar utan spottade bara ut dem. Då fick han ligga på sin filt (fast han valde att ligga bredvid, fleecefilten var nog varm) tills han knaprade i sig dem. Jag hade inte världens bästa godbitar med mig men med lite övertalning funkade även dem. Sen fick han komma upp och leka, byta mellan leksaker i min hand och bjuda på att vara stilla när leken avslutades. Jag provade att lägga in ett pass med ligg på signal, men det var inte läge kring alla störningar. Mer action behövdes och han kunde snart ligga ganska länge innan han fick varsågod på leksaken. Han fick vila ganska länge mellan passen, medan jag satt och njöt av solen. 


Vid ett tillfälle tappade jag den ena leksaken med Kaj monterad i andra änden. Kaj är inte världsduktig på att komma tillbaka med grejer, faktum är att han inte är duktig alls på att komma tillbaka med grejer. "OOOOH NOOOO!!" han flyga genom mitt huvud medan jag sträckte mig efter puffhunden, men så fick jag sinnesnärvaro nog att istället ropa "ja" (bytsignalen) och bjuda in till den andra leksaken. Och phalinutten vänder!! HAN VÄNDER OCH HAN BYTER LEKSAK! Bara det gjorde min dag.


Fredrik och Fia tränade på att leka. De lekte och bytte leksak i handen och låg på gräsmattan och myste. De tränade också signalkontroll och generalisering av ligg-kommandot. För de handlar tiden på klubben mycket om att bara vara i miljön, skapa en bra känsla och titta på de andra hundarna utan att moff-moffa. Det senare gjorde hon superbra, hon kunde ligga länge och titta på en uppbunden, skällande hoffe utan att säga ett knyst. Duktig glapphund! 


Vi stoppade in barnen i bilen och körde Sid. Han fick landa på filten en kortis innan han fick gå in och göra en inmarsch. Jag hade inte riktigt koll på var jag gick och var på väg rakt mot ett annat ekipage som tränade fritt följ, vi gjorde en vändning och slöt sedan upp till samma riktning (men en liten bit ifrån för att inte störa ekipaget) och Sid jobbade igenom det riktigt bra. Han slängde några blickar men då ojade jag honom och lät honom söka sig in på nytt. Kriterier och rutiner! I träning tittar man inte på andra hundar, i pauserna måste man titta på andra hundar. Han svarade så jäkla bra på den träningen. Att jobba sig igenom hundstörningen och att jag litade på honom och lät honom gå vidare tror jag gjorde hela vårt pass. Han pep till en gång första gången jag ojjade honom för en hundtitt, ett väldigt tydligt tecken på att störningen var för stor eller att han bara inte visste hur han skulle hantera den. Men det kom bara ett pip, den enda gången. Sen inga fler. Fina Sid.


Vi tränade ett pass kryp, där jag bara försöker få till mängdträning på sträckor för att få ett stabilt moment i olika miljöer. Han är grym. Tack, Ulrika för att du coachat oss till det här superkrypet! 


Sen gjorde vi flera inmarscher på plan där Fredrik fick ropa in oss. Sid var rak i positionen och i helt lagom sinnesstämning, när han bara kommer in i lydnadsmodet så är han verkligen inne i det. Fredrik påstod att jag inte kan göra 90-graders-vinklar, något jag absolut måste filma och utreda. 


Avslutningsvis tränade vi framförgående. Det blev avslutningsvis eftersom vi gjorde en jättefin sträcka rakt mot ett annat ekipage som tränade och lekte. Jag blir så glad när vi klarar av att jobba oss igenom de störningarna, som är våra allra, allra svåraste. Vi avrundade och tog en promenad upp till bilen efter det. På vägen till bilen passerar vi det tränande ekipaget där Sid bara ger en blick, börjar nosa i gräset, ger en ny blick och därefter fortsätter gå helt avslappnat i kopplet. Det var ett sånt pass jag kommer leva på ett tag. 


På vägen hem köpte vi kött, färskpotatis och jordgubbar och nu ska vi äta middag. Jag är borta på utbildning hela helgen så det här blir vår fredagkväll. Ett CSI-avsnitt och sen sova, kan jag tänka mig. 

Fia · Hund · Kaj · Lydnad · Sid
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Skapa flashcards