Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 7 juni 2012

Lydnad med Ulrika Norell, part 2

Av Carro - 7 juni 2012 14:10

Andra dagen började med platsliggning. Tre hundar var med i gruppen. Sid fick ligga på sin filt bakom hundarna som låg plats och gjorde det jättebra. Han fick titta på medan hundarna låg plats och gjorde utmarsch från planen. Sen höll vi oss runt planen eftersom vi var nummer två ut att träna.

Vi tränade kryp, ett moment som vi, när vi väl började få fram någonting att belöna, avancerade väldigt snabbt i. Sen började han växla mellan olika tekniker och det hela blev väldigt osäkert. Jag visste inte vad jag skulle ha för kriterier och jag visste inte hur jag skulle förklara för honom vad som inte gav belöning.

Ulrika tittade på hans kryp och ansåg att den lilla teknikförändring han gör inte spelar någon roll alls. Han är låg och det är det allra viktigaste.

Vi började renodla träningen med sikte på färdigt moment. Jag fick vara vid hans sida, rak i ryggen och utan belöningar i handen. Bort med alla hjälper och med fokus på att belöna det jag vill ha. Jag tänker att om jag alltid ser till att belöna den tekniken jag vill ha så kanske de små förändringar han gör ändå släcks ut med tiden och gör de inte det så gör det ju inte så mycket.

Jag fick börja lägga signal på och vara noga med att allt skedde väldigt lugnt. Nedläggandet, signalen, belöningen. Jag fick tipset att lära honom lägga ner hakan så snart vi stannar eftersom det hjälper honom att hålla en väldigt lugn sinnesstämning. Någon gång när han hetsade upp sig lite och jag sa "lugn" så la han ner hakan och tog ett djupt andetag, så det beteendet kopplar verkligen ihop med en avslappnad känsla.

Raksträckorna såg fina ut och vi började fila på vändningarna. Jag försökte göra vändningar på stället men det var svårt, han ville gärna sätta sig upp och kasta med rumpan. Istället fick han krypa framåt några steg och jag belönade att han la över vikten på skinkan när jag vände mig åt vänster. Han kom snabbt in i det och jag fick tänka på att ta det lugnt, vända 45 grader och sen fortsätta framåt så han rätade ut sig och inte hamnade helt på sidan.

Mot slutet ville han gärna sätta sig upp, bli hög (krypa slarvigt) eller inte starta alls. Vi jobbade oss igenom det men kom fram till att han nog var trött i både kropp och huvud efter ett helt pass med krypande. Han ska få lite krypledigt och så plockar vi upp det igen om ett tag. 


Nästa pass jobbade vi med inkallning med ställande. Jag visade upp momentet som det ser ut och förklarade att något av följande scenarion sannolikt skulle utspela sig: 1) han startar inte 2) han stannar inte alls 3) han stannar själv. Det som hände var nummer 4) han la sig. Vi har verkligen alla variationer på det momentet och ingen riktig stabilitet.


Stoppet är dock magnifikt. Jag fick se en smygfilmning efteråt och han nitar verkligen (tyvärr in i ett läggande, eller han stannar i stå men lägger sig direkt). Själva stoppet behövde vi alltså inte träna på, utan snarare stadgan i stå och att stå kvar efter stoppet. Jag har tidigare alltid belönat hos mig för att främja starter. Ulrika tyckte jag skulle variera belöningen med att komma hos mig, bakom eller kastad till för att inte få mönster. Jag ska träna följande delar separat: stanna och stå stilla på korta inkallningar, springa hela vägen in till mig utan att det händer någonting, rena starter och inkallningar från stå in till sidan. När de fungerar, baklängeskedja ihop de. Och då baklängeskedja ihop de ordentligt. 


Han stannade och stod stilla riktigt bra när han hade en grej bakom, men tempot blev sämre. Att springa hela vägen in till mig trots belöning bakom och sen få dra på varsågod efter en ingång är en övning vi kommer ta till oss av. Han svarade inte särskilt bra på vare sig omvänt lockande eller ett "kvar"-kommando efter att ha stannat, han hann lägga sig ändå. Att snabbt bjuda in till belöning innan han hann lägga sig fungerade inte för mig, då jag inte hann med honom utan med all säkerhet lyckades belöna läggandet ytterligare ett par gånger. Men att stanna, landa i ståendet och verkligen stå kvar i väntan på belöning/ny inkallningssignal tror jag funkar för oss båda. Och inkallning med läggande har vi ju redan ;-)


Sista passet tittade vi på saktagåendet där jag tycker han har svårt att hitta min riktning utan gärna tar en egen. Ulrika tipsade dels om att prova att köra en inkallning över framåtsändandesträckan innan jag kör saktagåendet så han fått in sträckan "i kroppen" och dels att använda gruppen som riktningsvisare. Jag ska prova med det senare men börja med stolar eller liknande. Hon tyckte han hade ett fint gående, jag tyckte han var lite för snabb men det kan vara jag som vill gå ganska långsamt. Tempot får jag dock titta på en annan gång, nu är det riktningen som är i fokus. Vi provade ett par sträckor där han fick gå på längre avstånd från mig och det var inga problem. Ulrika gav mig massa tips och inspiration till att börja sätta ihop momentet. Jag tror Sids framåtsändande kan bli riktigt, riktigt bra.


Trötta och nöjda kom vi hem efter en höjdarhelg. Jag är så full av inspiration och av positiv energi. Sid har betett sig exemplariskt, gått från klarhet till klarhet och visat på mycket fina kvaliteter i momenten. Han känns otroligt fin i lydnadsträningen nu och jag bara längtar efter att kunna tävla honom. Nu ska det inte gå två år innan vi träffar och tränar för Ulrika igen, för åh, vad bra hon är och vad mycket den här helgen har gett oss! 


Åsa tog massor av fina bilder på mina pojkar i helgen, tusen tack för dem! Jag avslutar med min favorit, en bild som verkligen speglar min och Sids sinnesstämning som vi hade under hela helgen. Min fina, fina Sid.


 

Bilder · Hund · Kurs · Lydnad · Sid
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se