Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 8 april 2011

Upp som en sol och ner som en...?

Av Carro - 8 april 2011 11:30

Den senaste månaden har vi, vilket även märks på bloggen, inte tränat någon lydnad alls. Vi har spårat och tränat uppletande samt gått långa promenader, men det är allt. Ett par gånger har vi pillat lite med hottargetövningen och nån gång försökt oss på att jobba med platsliggning men min motivation ligger verkligen nere.


Jag ser flera orsaker till varför det är så. Dels har jag jobbat mycket på Försvaret, vilket lägger mig i en sinnesstämning som jag inte får träna lydnad när jag har. Dels tappade jag lite suget när jag insåg att jag inte kommer kunna gå något MH och således inte heller tävla förrän till hösten. Dels är jag trött och sliten av flera anledningar, både arbetsrelaterade och privata. Dels tappar Sid engagemang i samma takt som jag gör det, så det blir inte så att vi hämtar energi från varann. Och dels har vi börjat jobba med vårat stora problem, att han lämnar mig för att skrämma bort andra från platsen där vi tränar, och tills det är ordentligt utrett känns det liksom inget roligt att träna.


Vi jobbar tillsammans med Åsa och Modde på DailyDog ( http://www.dailydog.se ). Det är helt fruktansvärd träning, men på ett bra sätt, då både jag och Sid utsätts för de situationer som vi tycker är allra jobbigast och så ska de redas ut. Just nu är det mest Sid som reder ut situationer och jag jobbar på att vara passiv och låta honom lösa det. Det är tufft att se sin hund bråttas med sig själv och veta att man bara stjälper om man går in och försöker styra. Det är jobbigt att veta att man måste ta vägen genom frustration, adrenalin och stress för att komma vidare.


Vi jobbar just nu med att släcka ut hans beteende och att han ska hitta nya verktyg att ta till för att lösa situationer som han tycker är jobbiga. Han tycker det är jobbigt när det kommer in någon ny på den plats där han befinner sig, men han har också ett väldigt starkt inlärt beteende av att skrämma bort de därifrån. Även om det inte hänt många gånger, så finns det där. Åsa och Modde jobbar med så kallade terapihundar, som är hundar som är utbildade till att svara på ett specifikt sätt mot andra hundar, t.ex genom att ge lugnande signaler och vända ryggen till en hund som gör utfall. Det är väldigt intressant att se och jag är djupt imponerad av hur de arbetar.


Vi videofilmar och analyserar och jobbar på ett sätt jag inte varit i närheten av att arbeta på förut. Jag håller fortfarande på och landar i våra arbetsmetoder som är klickerträning av en helt ny dimension för mig. En sak är säker och det är att jag kommer bli ännu bättre på att se beteenden och att se beteendekedjor när vi kommit i mål med det här.


Snart ska jag bege mig mot Örebro för andra helgen på tränarutbildningen. Efter den här träningsdvalan är vi allt annat än i fas med våra mål som vi skulle uppnått fram till nu, men det kanske också är en styrka? Att våga lägga saker åt sidan för att man måste prioritera annat. Vad gäller lydnadsträningen så kommer jag helt enkelt skjuta de målen vi hade till april till nästa samling och ägna helgen åt att lära mig mer om, och bli bättre på att jobba med, signalkontroll. Platsliggning och skilja på hakan i backen, på tassen och ligg i samma pass, signalkontroll på tricks och stå, sitt och ligg på signal under marsch är delar jag vill titta på under helgen. Nu när jag bestämt mig för att lägga fokus där känner jag mig genast mer motiverad. Sen ser jag fram emot en trevlig helg med Fanny och Thomas.


Funderar dock på vilken av tjejerna som ska få följa med, är bra sugen på att ta med Fia och lämna Farina hemma. Jag hade tänkt åka tidigt i morse men hade ett arbetsberg att ta tag i här hemma och blev fast med företagsjobb ett tag, så nu ska jag komma igång, komma ur OnePiecen, städa och packa bilen och bege mig av mot Örebro.


Jag återkommer med rapport från helgen. Kanske redan i helgen, vem vet.

 
ANNONS
 
Johanna & Majken

Johanna & Majken

8 april 2011 15:10

Den där träningen tillsammans med terapihundarna lät jätteintressant! :) Läser gärna om utvecklingen :)

http://johannalofgren.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se