Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 17 mars 2011

En ny familjemedlem

Av Carro - 17 mars 2011 19:21

I fredags flyttade det äntligen in en schäfer i familjen igen, som jag har längtat!


Det är en hund från mitt jobb på Försvarsmaktens hundtjänstenhet, en unghund som kom tillbaka från sin fodervärd på tok för tidigt. Normalt är att de bor hos fodervärden tills de är runt 1,5 år då de testas på FHTE för att sedan gå vidare till dressyr, placeras ut eller gå tillbaka till fodervärden beroende på hur testen gick.


Farina, som hon heter, kom dock tillbaka alldeles för tidigt och var bara åtta-nio månader då fodervärden av någon anledning lämnade tillbaka henne. Farina trivdes inte i hundgården och var ganska stressad, tills man tog ut henne då hon var följsam och lyhörd och försökte ta ner månen för en godbit. Jag fattade tycke för henne direkt men det hade bestämts att hon inte skulle placeras ut till någon ny fodervärd eftersom risken fanns att hon fick vandra runt en massa hem. Efter att ha sett att hon och jag funkade så bra ihop så fick jag frågan om jag ville ta hem henne och jag behövde inte särskilt mycket betänketid.


Nu ska hon bo här tills det är dags för henne att testas, vilket är efter sommaren någon gång. Vad som händer med hennes framtid återstår att se, chansen är stor att hon hamnar i utbildning till sökhund efter narkotika eller vapen/ammunition.


Tills dess ska jag få rå om henne och passa på att suga i mig lite erfarenheter från hennes typ av hund. Hon är en åttaveckorsvalp i en tiomånaderskropp som springer, leker och bufflar sig fram i livet, hälsar med hela kroppen på en gång och pussas med både tunga och tänder. Hon har jättesvårt att koppla av och göra ingenting och reagerar väldigt starkt på minsta lilla retning. Det blir en utmaning med passivitetsträning och vardagslydnad, komma tillbaka med grejer och dela med sig av dem och självkontroll, självkontroll, självkontroll. 


Sid hälsar att hon är skitsnygg och luktar jättegott och Fia hälsar att hon är en kärring som inte låter Fia hänga i hennes nackskinn eller snappa tänder efter henne. De har verkligen anammat attityden med en stora-/lillasyster! Sid på sitt tonårshormonsstinna vis och Fia på sitt barnsliga "jag-är-odödlig"-vis.


Nu ligger för övrigt grå vid mina fötter och drog precis en djup suck. Hon blir lugnare och lugnare för varje dag som går, men hon behöver mycket hjälp för att komma dit.


 

 
ANNONS
 
Sofie

Sofie

17 mars 2011 19:59

Gud vad fin hon är! Ska bli spännande att följa er, tror att du fixar det galant! Kram!

http://sofieheidenvall.blogspot.com

 
Tina

Tina

17 mars 2011 20:05

Va fin hon är. Någon gång ska jag ha en schäfer.

http://workinglabs.wordpress.com

 
Ingen bild

Sara och Dagmar

17 mars 2011 23:33

Men gud vad roligt! Lycka till med den fina vovven!

 
Dvärghundspossen

Dvärghundspossen

18 mars 2011 18:28

Vad fin! Men blir väl sorgligt att lämna tillbaka henne.

Jag är skeptisk till hela den här fodervärds-grejen. Man kan tänka sej att det inte är speciellt många vettiga hundmänniskor men desto fler skumma jeppar som hoppar på tåget när dealen är att man ska genomlida jobbigaste valptiden och sen lämna tillbaks hunden innan man egentligen kan GÖRA nåt med den. Både Hokish och Rummeltass har ju också kommenterat att dom FM-fodervärdar dom träffat varit rätt konstiga typer, inte precis några hundmänniskor. Men men...

http://dpossen.blogspot.com

Carro

19 mars 2011 16:57

Jag träffar dagligen ganska många fodervärdar på jobbet som inte är några skumma jeppar. FM föder upp många hundar som placeras ut till väldigt många fodervärdar, så jag antar att det finns alla möjliga kategorier fodervärdar precis som det finns alla möjliga kategorier hundägare. Att hokish och rummeltass träffat ett antal som är skumma är väl inget särskilt stabilt underlag att bygga någon statistik på?

Var hamnar jag då? För att jag valt att göra livet drägligare för en hund i ett halvår, gör det mig till en konstig typ? Tror inte det va? ;-)

Jag säger inte att jag anser att fodervärdssystemet känns som en optimal lösning, det är inget jag vill diskutera. Jag skulle heller inte kunna bli fodervärd åt en åttaveckorsvalp. Men att bli det åt en tiomånaders hund ser jag inte som något värre än att vara t.ex långtidshundvakt. Och att andra kan tänka sig att bli fodervärdar åt valpar är deras val. Vissa blir det ju till och med om och om igen. Alla vill ju inte ha hund på samma sätt som du och jag.

 
Dvärghundspossen

Dvärghundspossen

20 mars 2011 08:22

Konstiga jeppen Carro! :-P

http://dpossen.blogspot.com

Carro

20 mars 2011 09:53

Är det du eller jag som är Jeppsson här? ;-) Man kanske måste vara mer eller mindre konstig jeppe för att skaffa bruksschäfer.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se