Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 10 januari 2011

En liten utvärdering av 2010

Av Carro - 10 januari 2011 16:30

Några av de mål jag klottrade ner här i bloggen för 2010 och en liten utvärdering av dem:


Bygga bra och stabila grunder t.ex bredda reportoaren av beteenden, jobba bort, mot, nära, långt ifrån, bakom, framför, vid sidan etc.


För en vecka sedan skulle jag säga att vi åstadkommit det här riktigt bra, då det inte fanns någonting jag kände att vi behövde jobba mer på än något annat. Nu har jag märkt både när vi tränade burlekar förra veckan och under framåtsändandeträningen på promenader att han har blivit lite hämmad i att släppa sidan och springa snabbt ifrån mig, något vi måste lägga mer krut på framöver.


Värde för båda aktiva och passiva beteenden.


Det här tycker jag vi lyckats riktigt bra med. Jag käner inte att vi behöver stärka upp det ena mer än det andra, han gillar både att jobba i rörelse och utmaningen i att vara helt stilla.


Balans mellan detaljer och helhet, tävlingsträna och bygga kedjor och inte fastna i detaljer vilket jag har en förmåga att göra.


Vi har tävlingstränat en hel del men jag känner inte ännu att den tävlingsträning vi gjort har gett några resultat. Det känns fortfarande som om uthålligheten i kedjor inte är den bästa och han kan dippa lite i attityd när belöningen uteblir. Hur långt in i kedjan attityden börjar dippa varierar dock, så något resultat har det säkert gjort. Det känns som att det blir lättare att utvärdera om ytterligare ett år, med ännu mer rutin och tävlingsträning bakom oss. Jag har fastnat mer i detaljer än vad jag tänkt göra.


Moment att lägga extra tid på:
Fritt följ, framåtsändande, kryp, apporteringar och stadgemoment.


De här målen kvarstår till det här året och kommer så göra under hela hans karriär. Viktiga moment med höga koefficienter som alltid bör få mest träningstid i lydnadstränandet.


Fria följet har vi fina delar på, har haft riktigt fin position hela året förutom nu mot slutet när han börjat prova lite plogande. Jag tror det är lätt fixat dock eftersom jag upptäckt det så tidigt och bestämt mig för att ta tag i det direkt. Vändningar och halter gör han med bra teknik när han vill, men motivationen för de övningarna måste upp under nästa år. Han har haft fin helhet i fria följet så när som på tekniska detaljer som t.ex snabba sättanden och position i svängar. Mer och mer börjar falla på plats!


Framåtsändandet hade jag hoppats komma mycket längre på än vad vi gjort, och momentet ska få betydligt mer träningstid under 2011. Det har varit svårt att länga sträckan i saktagåendet utan att få huvudvridningar och osäkerhet, så att slipa på självförtroendet i momentet är på sin plats! Vi har gått runt tio-femton meter när vi var i vår bästa form, så kunskapen finns men behöver putsas till och förlängas ytterligare. Spontana framåtsändanden i galopp gör han riktigt bra på promenad, men behöver bli mer ohämmade. Inkallningarna från framåtsändande är jättefina.


Krypet har blivit riktigt bra och fått fin balans mellan framdel och bakdel. Sträckan ska utökas och momentet kvalitetssäkras i svårare sinnesstämningar. Måste få samma fina kvalitet även när jag är vid sidan av också, jag har släppt igenom hög rumpa till fördel för låg front när jag inte haft full koll på bakdelen från sidan.


Apporteringarna lossnade i slutet av året och nu har han alla delar i träapporteringen riktigt fina. Ingången behöver kvalitetssäkras och fås större värde på innan allt sätts ihop mer definitivt. Har greppat metallapport från marken ett par gånger och apporterat många andra föremål från händerna. Fler föremål under 2011!


Stadgemomenten (sitt och ligg kvar) önskar jag var mycket säkrare. De är riktigt bra utan störning men ska bli ännu bättre under 2011, det är ett av våra viktigaste mål detta år.


Trygghet i sociala situationer, bättre inkallningar (till vardags), skvallerträning och socialisering med andra hundar


Jag vill inte påstå att vi kommit så långt med vardagsbiten som jag tänkt i början av året. Men det går åt rätt håll känns det som och förhoppningsvis fortsätter det göra det under nästa år.


Bibehålla farten, glädjen och koncentrationen.


Han hade nog bättre av alla de här tre delarna som valp, för att få en liten dipp på alla punkter när han blev unghund. Nu är farten helt tillbaka, glädjen börjar komma tillbaka och koncentrationen jobbar vi för fullt för att få tillbaka. Jag vet ju att alla delar finns där, de har bara tagit unghundssemester...


Och tävlingsmål då: starta appellen och ev. lydnadsklass 1 med uppflytt resp. 1:a pris.


Det här målet sköt vi på obestämd framtid vilket jag är glad att vi gjorde men som ändå känns tråkigt att inte ha uppnått.


Finaste apporteringspärlan:


 

 
 
Piia

Piia

10 januari 2011 17:17

Hej,Vill bara berätta att jag tycket det är jättekul att följa din träning.Blir riktigt inspirerad.Tycker att du verkar så otroligt duktig och har ett klokt och sunt tänk.Har själv nyligen påbörjat hundträning och vill så mkt på en gång,men var sak har sin tid så vi skyndar långsamt.Roligt är det som tusan.Lycka till med framtida träning.

http://www.piiasbriarder.dinstudio.se

 
Dvärghundspossen

Dvärghundspossen

11 januari 2011 17:30

Det är iaf bra att kunna inse när man bör skjuta upp tävlingsstarten, istället för att chansa och så går det dåligt och så blir man arg och frustrerad osv...

http://dpossen.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards