Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 5 januari 2011

Ett tränarmisstag som ledde till succé

Av Carro - 5 januari 2011 23:07

I förrgår fanns inga tider i ridhuset men det var bara ett par minus ute så jag passade på att träna härutanför på Fredriks lastbilsparkering, en tillräckligt stor, plogad yta. Planen var att damma av Sids burlekar, vi har inte använt buren i träningen på evigheter. Bara att jag går ut och tränar utanför huset är en utmaning och kanske en aning våghalsat, då kossorna går precis nedanför tomten och Sid har ett ohälsomsamt intresse för kossor. Förutom kossorna hade grannen barnbarnen på besök och jag kan tänka mig att springande barnbarn lätt skulle kunna få Sid att bryta fokus och vakta planen. Att dessutom jobba med något som innebär mycket utåtriktat arbete må få räknas som en dubbel utmaning. Men det gick bra! Han intresserade sig för de lekande barnen och kunde stelna till och kasta blickar mot dem emellanåt men var lätt att bryta. Ett steg i rätt riktning! Burlekarna såg bra ut, jag måste jobba på att springa till buren från långa avstånd då han hade svårt för att släppa min sida helt hämningslöst. Det dras mellan att kasta sig tillbaka in i buren och stanna kvar att jobba och halsbandsgrepp som signal för att kuta iväg har vi inte jobbat in ordentligt, för det fungerade inte som trigger. Vi måste också jobba mer på avslappningen i buren. Nu satt jag utanför och shejpade honom till att lägga sg på sidan, precis som vi gjorde med filten. Det märks dock att buren innebär en helt annan förväntan och galen sinnesstämning än filten. Vi jobbade med att skilja på fot och vänta, alltså följa med eller sitta kvar. Vi låg på ganska precis 80% rätt, men det känns ändå som för låga kriterier för att han verkligen ska lära sig något. Vi får se hur det utvecklar sig. Sen begick jag ett tränarmisstag som slutade i något riktigt bra, som jag tack och lov kunde belöna. Vi jobbade med apporteringen och att röra sig med apporten i munnen (fjärr, fotgående och liknande). Så under en belöning lät jag bli att plocka upp apporten från marken, vilket jag tycker det är jätteviktigt att göra. Sid gjorde nämligen exakt det som jag ser som en risk med att låta apporten ligga kvar på marken när vi egentligen tränar att bara få den från handen, han bröt leken och bjöd på världens snyggaste klippgripande. Varför jag inte tycker det är bra är för att jag vill att apporter ska kunna ligga framme som störning i andra moment och hunden ska veta när det är okej att gripa och inte, därför skulle jag inte velat belöna ett spontant gripande när han bröt ett annat beteende, oavsett hur snyggt det var. Och det hade jag inte gjort heller om jag inte varit så långsam att jag inte hann bryta honom innan han bjöd på en djup, klatschig ingång. Jag har alltid haft problem med ingångar på alla hundar jag tränat och kunde inte låta bli att bjuda in till lek fylld med stormande lycka! Jag får väl se i framtiden om det innebär problem med tjuvapportering, men det kändes värt det för att få veta att han faktiskt kan!Det verkar som sagt fungera bra med att blogga från mobilen, vilket kan innebära tätare mellan inläggen framöver. Ett av mina nyårslöften för 2011 är att blogga mer prestigelöst, då jag på senare tiden har fått sån prestationsångest för allt jag ska publicera att jag hellre dragitmig för att publicera det. Himla dumt, och något det ska bli ändring på! Jag tycker mig se fenomenet i flera bloggar jag följer och tycker det är tråkigt. Jag slår ett slag för det enkla och galna bloggandet!

 
ANNONS
 
Gudrun & Alfons

Gudrun & Alfons

6 januari 2011 00:11

Blir så impad av din förmåga att fokusera och ha en tråd i din träning! Själv vimsar jag bara runt och har inte koll på nåt. Ett under att Alfons överhuvudtaget lär sig nåt...

http://velourpojkenalfons.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se