Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 2 november 2010

Kortis

Av Carro - 2 november 2010 20:44

Jag släppte en bomb idag, vilket jag självklart inte skulle ha gjort. Det var jag och mina arbetskamrater som satt och diskuterade lite allt möjligt som vanligt då jag efter ett inlägg till diskussionen om hur jag stör mig på hur folk till varje pris ska få sina djur att fungera tillsammans trots att de mår dåligt av det tillägger att en hundägare i min närhet som försöker med just detta (tror ingen av mina bloggläsare behöver känna sig träffad!) har "nån sorts snedvriden idé om att hon ska vara ledare över sina hundar". Båda mina arbetskamrater påpekar att jag måste sagt fel, klart man ska vara ledare över sin hund! Jag skrapade lite på ytan kring min ståndpunkt om det hela och försökte förklara hur jag såg på det, men det är så himla svårt att göra det utan att det blir en diskussion med näbbar och klor (jag har gått hundsportgymnasiet, ni kan tänka er...).


Det verkar vara otroligt svårt att förstå, eller överhuvudtaget tänka sig, att ha hund på något annat sätt än med ledarskapstänket i ryggen. Mina arbetskamrater är inte de första att reagera på det här sättet. Det gör mig av någon anledning otroligt provocerad och jag tappar mycket av den ödmjukhet inför andra sätt att tänka som jag anser är viktigt att hålla i heta hundträningsdiskussioner. Jag vet inte varför just detta ämne gör mig sådan, antagligen är det väl för att så många hundar blir illa behandlade bara för att de är missförstådda på grund av det sätt att se på hund som det innebär.


Jag håller på att skriva ett mail om Sid till en tjej som är nyfiken på vad han är för filur och ju mer jag skriver på det mailet desto mer inser jag hur otroligt mycket jag tycker om honom och vilken fin relation han och jag har. Självklart finns det brister i vår vardag, antagligen skulle det ha varit andra brister om jag hade haft ett annat sätt att se på min roll som hundägare. Det blir kanske väldigt o-vetenskapligt det här, men jag är övertygad om att vi hade haft betydligt fler problem om jag hade sett honom som en konfliktsökande, dominant och trotsig individ snarare än en osäker och oerfaren sådan med massa medfödda egenskaper som han inte lärt sig hur han ska använda. Jag tror de flesta är beredda att hålla med mig, trots det är det just konfliktsökande, dominant och trotsig som en väldigt stor del av hundägare uppfattar och tolkar sina hundar. Jag tycker det är jättetråkigt, för det blir betydligt roligare att ha hund om man ser de på ett annat sätt.


Jag var bara tvungen att skriva av mig lite, ska fortsätta skriva på inläggen om förra veckans kurser så de snart är redo för publicering också.


I övrigt ser livet ut att kunna lösa sig. Jag kommer ha mer tid över för både hundträning, extrajobb och privatlektioner framöver. Det finns lediga platser på lydnadskursen i helgen, en dag (500:-) eller båda dagarna (1000:-), jag tror det kommer bli en riktigt rolig kurs med ekipage på olika nivåer, med olika hundar och olika utgångslägen. Spännande! Det finns även lediga platser till spårkursen som förhoppningsvis blir av den 19-22 november, om snön behagar hålla sig borta. Maila carro@hundid.se för mer info eller anmäl via hemsidan www.hundid.se


Må gott så länge!

 
ANNONS
 
Lina

Lina

2 november 2010 21:24

Du är smart och sund, men det vet du ju!
Det är skittufft i sådana diskussioner ibland. Jag försöker undvika dem många gånger, men ibland vill man ju faktiskt säga vad man tycker. Men själv gör jag det bara i situationer där jag är beredd på att stå på mig, och så känner man sig inte alla dagar!

http://www.hundbiten.bloggagratis.se

 
Emma & Arrac

Emma & Arrac

2 november 2010 23:03

Jag håller med dig! Jag får också starka känslor då jag hör en del människor snacka om hund... Ofta försöker jag bita mig i tungan då dessa människor inte är kontaktbara. Ibland kommer man in i dessa disskussioner ändå! Och folk tror att bara för att jag inte ser hunden som min undersåte så får min hund göra vad den vill? Den för vara dryg och göra dumheter? Nej det får inte mina hundar göra men varför kan man inte bara förstå att man kan ha en positiv relation - för hunden lyssnar då på mig även då jag måste säga till den (utan hårda tag!)

Mina hundar är mina bästa vänner och jag har glada hundar som tycker livet är kul - tillsammans med mig!

Stå på dig Carro när du hamnar i träsket! Och försök låta det rinna av för dessa människor kommer inte att ändra på sig....

Ser fram emot kursen på lördag!!!

http://www.hundreda.se

 
Gudrun & Alfons

Gudrun & Alfons

3 november 2010 20:14

Håller med dig! Tror du inte att det beror på okunskap? Ju mer man lär sig om hunden och hur den lär sig och fungerar, desto mindre gör sig ledarskapstanken gällande. Man inser mer och mer sina egna tillkortakommanden. Hunden lägger ju inga värderingar i vad den gör. Den gör bara det som lönar sig. Okunniga människor har en förkärlek till generaliseringar. Annars blir det väldigt svårt att hantera en individ man inte förstår sig på. För tänk om de skulle inse att relationsbristen skulle bero på hundägaren själv! Hemska tanke...

http://velourpojkenalfons.blogg.se

 
Johanna

Johanna

3 november 2010 22:19

Usch jag ryser bara av att läsa!
Den här diskussionen är så provocerande på något sätt.

http://johannalofgren.com

 
Lix matte

Lix matte

10 november 2010 20:22

Mycket bra skrivet inlägg! *tummen upp*
Jag var så tidigare, mycket "diktator-tänk", och (nu skäms jag nästan) devisen "jag har bara en regel, gör som jag säger"...
Sen inträffade dagisincidenten och hela min värld ställdes på ända... Jag fick en mycket stressad hund som inte alls klarade av mitt tidigare tänk. Fick tänka om och med massor av hjälp och motvillig introduktion till klickerträning började jag fatta att det handlar om samarbete. Visst ska jag vara en bra ledare, på så sätt att jag är äldre än honom, mer vis, så jag ska vara... hmm... nä, inte ledare, pedagog! Det går framåt (fast just nu lär jag honom backa haha!)

Oj, vilken novell det blev, sorry.
Hur som helst, mycket bra skrivet! :)

http://lillelix.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2010 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se