Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 1 oktober 2010

En effektiv Siddag

Av Carro - 1 oktober 2010 19:55

En promenad i morse, en cykeltur på kvällen och tre korta lydnadspass har det blivit idag och det känns toppentoppenbra. Det var länge sedan Sid fick så här mycket kvalitetstid.


Första lydnadspasset körde vi på grusplanen i Riala. Jobbade med fartmoment och tränade explosiva starter från stå, sitt och ligg. Jag har lagt signal på att kasta sig in i en leksak på min vänstra sida och har nu börjat lägga in den signalen som startsignal i inkallningen. Vi får väl se hur det blir, det känns som att han tänder till i alla fall men jag får inte riktigt den spänning som jag vill ha i kvarstannandet medan han väntar på signal. Det kanske kommer med mer träning.


La direkt in det i en kedja. Gick in på planen, gjorde ett fritt följ och lämnade honom med det nya "vänta"-kommandot, som innebär att snart kommer ett "kasta-sig-in-i-leksak"-signal. Han reagerade riktigt bra på startsignalen även efter fria följet och jag är stolt över mig själv som provade beteendet i en kedja direkt efter att jag börjat få förståelse för det.


Efter all denna galskap tänkte jag träna läggande under gång, eller läggande från utgångsställning men det var inte lönt. Han reagerade inte ens på kommandot utan istället gick det runt i huvudet på honom. Han blev frustrerad och började nypa mig i jackärmen. På tok för hög stressnivå och på tok för lite ihopsamling mellan galskap och koncentration. Jag blev frustrerad, han blev frustrerad vilket slutade med att han hamnade i bagageluckan medan jag satte mig utanför bilen och förbannade mig själv för dålig träning. Det är okej att träna dåligt så länge man är medveten om att man gör det och jobbar för att förbättra sig på ens svaga punkter, är mitt mantra och det finns betydligt mindre frustration i vår träning nu sen jag började bli medveten om den och varför den uppstod. Det är inte alltid så lätt att ha en hund som tänker och som inte bara "gör".


Jag samlade ihop mig, la läggandeträningen åt sidan och tränade lite på svåra externbelöningar. Rullade iväg en boll och höll honom i halsbandet med en utsträckt hand som han fick frysa i innan han fick sticka till bollen. Mitt mål var att få så pass bra flyt att han skulle hinna frysa innan bollen stannade vilket vi fick till efter några repetitioner men det var ruskigt svårt! En gång tjuvstartade han när jag trodde han var på väg att frysa och släppte halsbandet, men jag kunde stoppa honom med en enkelt "oj, oj, oj". Gjorde inkallningar med exterbelöning som han fick sticka till på varsågod och han hade jättefin reaktion på varsågodkommandot trots att dt var evigheter sen vi jobbade med externbelöning.


Vi avslutade med lite kryp, då jag insåg att jag måste lägga kommando på hakan-i-backen och hakan-på-tassen för att kunna jobba med signalkontroll och få honom att inse att det är helt olika beteenden och helt olika moment. Det här var första kryppasset vi gjorde sen vi introducerade hakan-på-tassen i platsliggningsträningen och han bjöd liet fifty-fifty mellan de olika beteenden, vilket jag verkligen inte vill. Mot slutet av passet på runt fem minuter så flöt det på bättre, sen jag infört att inte ge godbit för hakan-i-backen enskilt utan faktiskt påbörja rörelsen om han bjöd på rätt startbeteende, vilket kändes betydligt mer logiskt.


Andra passet blev på klubben i Åkersberga. Här återupptog vi läggandeträningen och jobbade front mot front. Jag märkte att vi måste lägga mycket mer tid på att arbeta in rutinen och jag valde därför att göra enkla övningar på just det. Första repetitionerna gjorde jag rutinen och gav ligg-kommando direkt efter, sen lät jag honom sitta längre och längre stund mellan rutin och kommando. Låter säkert som en helt orealistisk och onödig övning, men för Sid känns den väldigt viktig. Han är som sagt en tänkande hund som inte vill göra fel, han låter hellre bli än provar någonting som inte är rätt (har lika mycket prestationsångest som sin matte tror jag). När han blir osäker, eller när jag blir otydlig, blir han långsam i rörelserna och förlorar allt vad attityd och flashighet heter. Jag tror det är vanligt att hundar är så här men minst lika vanligt med hundar som är som Askari, som gladeligen provar och blir det fel så struntsamma för han levde undertiden, typ. För båda typerna är rutiner ett bra hjälpmedel för att motverka att de ska bli långsamma, som i Sids fall, eller göra något helt annat, som i Askaris fall.


Vi fortsatte jobba lite med inkallningsstarterna också, vilket gick bra men jag är fortfarande inte helt övertygad. Sen ägnade vi en stund åt att lägga kommando på hakan-på-tassen vilket han bjöd fint på trots morgonens kryp och hakan-i-backenträning. Han fick bjuda på beteendet från stående ett par gånger innan jag började lägga in signalen och flera gånger la han huvudet på tassen samtidigt som han la ner kroppen, alltså han vek ner kroppen med hakan låst på ena frambenet. Väldigt stiligt!


Avslutade det här passet med ett fotgående med apportbock i munnen. Han håller så fint!


Sista passet körde i vi här hemma som uppvärmning inför cykelturen. Tränade ingångar med externbelöning och använde klossen som hjälp för att se om det var där problemet med ingångarna låg. Det är det inte, på klossen bjuder han på klockrena ingångar från alla möjliga positioner och med kanonbra attityd. Tog bort klossen och får direkt en attityd- och fartsänkning. Frustrerande (men inte så jag visade det)! Externbelöning var roligt i alla fall, eftersom han köpte det så himla bra trots lite träning. La bollen bakom honom, kallade in, han fick komma in i utgångsställning och sen sticka. Fin attityd i att lämna belöningen!


Gjorde några repetitioner på klossen med apportbock i munnen, även dessa var hur fina som helst, förutom att han blir lite slapp i munnen när jag tar tag i apporten under rörelse, det får vi överträna vilket vi började med idag med hjälp av en öppen godbitshand och lite omvänt lockande innan jag tog apporten. Han har ett fint hållande och bra attityd, härligt!


Avslutade det här passet med lite slalom-mellan-benen för att mjuka upp kroppen lite inför cykelturen och det har vi fått fint flyt på nu! Det hjälper verkligen att ta pauser i träningen!

Hund · Lydnad · Sid
 
ANNONS
 
Ingen bild

Asfari

6 oktober 2010 11:11

Tjena! va roligt att läsa din blogg igen, det var ett tag sedan sist men vi behöver verkligen inspiration :)och det får jag av dej! Denna gång avslutade du med slalom mellan benen, det är ett sätt att få fart på Asfari när vi ska träna. Jag börjar ofta med det om han är okoncentrerad. För oss var det en sån glädjekänsla första gången han knäckte den nöten att det sitter i ännu, och funkar jättebra som startskott på en rolig träning.
Voff från Oss! :)

 
Carolin

Carolin

7 oktober 2010 15:11

Åhh vad din blogg är bra. Nu får jag massa tips på apportering!! Har själv en malle flicka ¨på 1 år som går in i lite kamp i apporteringen.
//Carro med Basta

http://www.gabbes-hundar.blogspot.com

 
Johanna

Johanna

7 oktober 2010 21:37

Hej! Tack för kommentaren :-) Tyvärr så var det omedvetet att jag bara belönade med godbiten och väntade med leken men kul att bli uppmärksammad på det!

Heidi var kanon, så himla härlig inställning och jag behöver nog någon ibland som är lite lättsam och säger "funkar det så funkar det annars är det ju bara göra något annat". Jag har lätt för att fastna i hur man "ska" göra.

Kram

http://johannalofgren.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se