Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 1 oktober 2010

Tankar om hundmat

Av Carro - 1 oktober 2010 19:23

Det pågår en diskussion på aktivhund.se om hundmat och nyss damp nya numret av Brukshunden ner i lådan med samma tema. Jag har inte djuptdykt i tidningens artiklar men skummade igenom intervjun med min klubbkompis Jill, som berättade om barfutfodring. Jag blir irriterad över att de inte hade kunnat ge henne en hel sidas utrymme utan var tvungna att lägga in en liten ruta med en professor som påstår att barf är skit (citat: "mer en tro än näringslära").


Och så där är det ju, överallt. När jag läste näringslära i skolan fick vi höra massa positivt om torrfoder, men när vi gick igenom barf-utfodring så gjordes det med argument för barf följt av motargument, allt i nedlåtande och förlöjligande ordalag.


Jag var på utbildning med ett torrfoderföretag häromveckan då de påstod hur bra deras foder var eftersom över 60% av proteinet kom från animaliska källor. Jag berättade att jag ger ett foder där 100% kommer från animaliska källor och undrade varför deras foder var bättre än mitt, vilket de svarade undvikande på. "Färskfoder går ju inte att jämföra med premiumtorrfoder", var kommentaren.


Jag har så svårt att förstå vad det är som gör folk till sådana motståndare? Varför litar man mer på torrfodrets miljardindustri med sin fina marknadsföring än på sin egen hund?


Vad tror man att ens hund helst vill äta? Färsk lax, vom och rå kalkonhals eller köttmjöl, majsgluten och betextrakt? Var vill man helst lägga sina pengar? I bra råvaror och förpackningar eller i reklamskyltar och gratis fodertunnor?


Jag utfodrar med Vom og hundemat, ett färskfoder som innehåller lax, inälvor, vitaminer och mineraler. Det är ett fullfoder som innehåller allt hunden behöver. Jag köper det fryst och ger det antingen upptinat eller i frysta portioner som hundarna får gnaga i sig. De får köttben så fort jag kommer över det, t.ex kalkonhalsar, älgben eller liknande. De äter en gång om dagen och bajsar lika ofta, några hårda kluttar.


På senaste tiden har vi märkt att Sid blivit väldigt deffad. Han är supertunn över revben och andra ställen på kroppen där det inte finns muskler, men musklad och välmående i övrigt. Han är ju unghund och fullständigt galen, vilket säkert är stora bidragande orsaker och jag har slutat vara orolig men bestämde mig ändå för att stödfodra med ett riktigt fett torrfoder en period. Jag har inget riktigt bra svar på varför mer än att jag ville se vad som hände. Än så länge har jag inte märkt någon skillnad i hullet, men han fiser lika illa som ett pappersbruk och bajsar numera minst två gånger per dag och på både Fredriks och min morgonpromenad (ca. 3 timmars mellanrum). Varför betalar jag 719 kronor för 15 kilo torrfoder som bara rinner rakt igenom och 300 kronor för 15 kilo färskfoder som stannar kvar och gör nytta? 


Egentligen bryr jag mig inte ett smack om vad andra utfodrar sina hundar med, för att barf och färskfoder inte syns lika mycket betyder förhoppningsvis att pengarna den industrin drar in går tillbaka till fodret. Men jag tycker det är synd att när det väl uppmärksammas så ska det ske i så tråkiga ordalag.

 
ANNONS
 
Gudrun & Alfons

Gudrun & Alfons

1 oktober 2010 21:11

Känner igen diskussionen... Det är likadant med diskussionen gällande smör kontra skokrämen som marknadsförs som Becel och annat industrifett. Varför har vi större tilltro till det konstgjorda än det naturliga?

http://velourpojkenalfons.blogg.se

 
Lina

Lina

2 oktober 2010 00:29

Det är ju lika med allt som är "annorlunda". Kan ju referera till LCHF, ofta när det skrivs om det i tidningar så är det med en "faktaruta" där det står massa negativt skit...

Nä man ska lita på sin egen och hundarnas mage, det märks ju direkt var som ger ett bra resultat och vad som rinner rakt igenom.

http://mybutterfly.blogg.se

 
iDa

iDa

2 oktober 2010 10:10

Jag blev också aningen upprörd över den där lilla rutan i Brukshunden. Jag tror helt klart att en kost baserad på endast animaliska produkter är nyttigare för friska hundar än alla de spannmålsbaserade foder som finns på marknaden. Att foderföretagen inte kan ge något svar på varför deras foder är bättre än tex barf eller VoH säger väl en del om deras kunskapsnivå.

http://idaeklof.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se