Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under mars 2010

Av Carro - 19 mars 2010 23:04

Efter förra samlingen men Maria, i mitten på januari, skrev jag upp några mål som jag ville att vi skulle uppnå inom de närmaste månaderna. På vissa ställen har vi fått för lite träningstid och på andra har vi kommit långt mycket längre än jag räknat med.


En liten summering tänkte jag bjuda på, och även då den lista på vad vi jobbat med:


FOTGÅENDE


Kunna gå en raksträcka på minst tio meter men helst tjugo, med max en halt.
Vändningar på stället till höger och vänster.
Stegförflyttningar framför till höger och vänster samt vid sidan till höger.
Följa med kontakt när jag snurrar på stället.
Djupa utgångsställningar.
Start från utgångsställning.
Ett steg-halt-ett steg-halt.


Det här var målsättningar i underkant. Idag går han rätt långa raksträckor när han är i rätt läge, utan någon halt. Gör både marscher och halter åt höger och vänster från marsch och på stället. Starten sitter där, liksom ett steg fram-träningen. Det vi inte riktigt fått till är stegförflyttningarna, vi har helt enkelt inte tränat på de alls. Utgångsställningarna har vi inte heller fått riktig flyt på, men annnars så fungerar delarna för sig och det är uthållighet som ska till. Fria följet är ett sådant moment som bara ramlat på plats med Sid. Härligt!


 


FRAMFÖRGÅENDE


Ha förståelse för stå med huvudet och fokuset framåt (kunna bjuda på det).
Vända upp och gå tre steg i rätt riktning.
Snabbt bjuda på rätt beteende igen efter belöning.


Jag tyckte det var så tråkigt när vi aldrig kom vidare och det inte kändes som att jag fick förståelse överhuvudtaget, så jag la det här på hyllan hela januari och i stort sett hela februari också. Sen provade vi det igen för nån vecka sen hemma på tomten och då hade poletten trillat ner. Han bjuder på huvudet fram från utgångsställning och håller den positionen trots att jag viftar med armarna. Han upprepar med lätthet beteendet efter belöning. Själva gåendet har vi gjort både från utgångsställning och från uppvändning framför och det senare måste dammas av lite mer.


 


SITT, STÅ OCH LIGG


Alla tre på signal med signalkontroll.
Alla tre frivilligt oberoende av mina händer eller belöningarnas position.
Stå och ligg medan jag trampar på stället.
Antingen stå eller ligg under baklängesmarsch.

Kunna bjuda på stå, sitta och ligga stilla.


Oj, här har vi varit dåliga. Sitt och ligg är riktigt bra, läggandena är snabba och han älskar att göra dem. Stå tränade vi en hel del under sportlovet och då med fokus på att stå stilla efter landningen. Någon signalkontroll har vi absolut inte, det vill jag inte påstå att vi har på de andra heller. Frivilligt är alla tre bra och stå och ligg är även bra under baklängesmarsch. Det som skulle kunna vara lite sämre frivilligt är sitt, ett beteende som det känns som att han inte gillar. Det är något att titta på. Att bjuda på stadga börjar han bli bättre på.


 


INKALLNING


Bibehålla farten!
Explosiva starter från sitt och ligg på "go"


En del jaktinkallningar har vi tränat, men inga snabba starter. Skäms på mig. vi borde ha en färdigkedjad och klar inkallning vid det här laget, ska titta på det.


APPORTERING


Hålla bra i tio sekunder när jag håller i.
Kunna hålla kvar fast jag släpper i tre sekunder.
Hålla trots omvänt lockande när jag håller i.
Hålla trots omvänt lockande när jag inte håller i.
Släppa på tack.
Gripa från medhjälpare.

Komma tillbaka med bollar och trycka de i handen.
Komma tillbaka med något roligare leksaker (klutarna).


Det vi tränat allra minst på är apporteringen, jag vill ha mycket space att kunna leka loss ordentligt och har helt enkelt varit för dålig på att jobba med det när vi väl är ute. Ett par pass i ridhuset, litegrann inne och nåt pass hemma och vi har inte på långa vägar kommit så långt som jag velat. Han släpper på tack och griper när jag presenterar, så det är en början i alla fall. Bara det där i mitten kvar...


Kommer tillbaka gör han när jag har en likadan grej, även i ridhus! H ä r l i g t!


FRAMÅTSÄNDANDE


Springa fort till buren.
Springa fort runt en stol.
Springa fort till godbitskål.


Oj, det här har vi i stort sett inte tränat alls, fy skäms. Springa fort till buren har vi gjort litegrann och det går helt okej. Sen har jag shejpat honom ut i ingenting och det tycker han är jättekul, bjuder bra på det så fort jag har en leksak i handen. Det är underbart med pigga unghundar!


TRICKS


Mycket bättre backande!


Det har vi i alla fall jobbat med och fått till. Bra tryck och attityd och han gillar det verkligen. Nu ska vi se om vi kan vidareutveckla det någonting...


SAMMANFATTNINGSVIS...


Så känns det ändå som att vi ligger hyffsat bra till. Töväder, sol och värme betyder mer träningstid och förhoppningsvis mer framsteg framöver, jag vet i alla fall vad jag ska ha som mål till näst-nästa Mariasamling.


Ska bjuda på lite mer bilder i nästa inlägg, so long!


ANNONS
Av Carro - 19 mars 2010 21:07

Tänkte bjuda på något så ovanligt som en fredagsblogg. Jag är kvar i Värmland i helgen, ingen Fredrik kommer ner och umgås och både Börnis och Lina är ute på äventyr (i Malmö respektive Umeå). I mitten sitter jag och känner mig för tillfället ganska uttråkad.


Har tagit det lugnt som sjutton idag, vilket har varit skönt. Lyssnat klar på Livstid och se nu fram emot En plats i solen. Gick till hundstallet och lät hundarna rejsa av sig på eftermiddagen och så har Sid fått träna kryp i vardagsrummet. Det är ungefär min dag.


Sid håller på och terroriserar mig till vansinne genom att kasta metallskålar på fönstret i vardagsrummet. Jag plockar ifrån honom skålarna och byter mot en tygleksak men av någon outgrundlig anledning lyckas han hitta nya. Sen håller han på och berättar för att på väg till eller från krogen att det här minsann är hans gata och att de minsann inte ska få passera under hans fönster utan att få veta att han sett dem. Jag får ta till alla mina ansträngningar för att inte plocka fram godbitar och träna honom trött, då jag vet att det bara förstärker det allmäna kontaktsökandet. Han har fått stimulans idag, han ska vara nöjd. Jag ska inte bli frustrerad. Ska inte.


Det känns bra att ha skrivit ett väldigt negativt stycke om Sid, med tanke på hur positiva ordalag jag drivit om honom den senaste tiden i bloggen tror jag att jag måste börja spy lite galla så inte uppfödaren får storhetsvansinne eller nåt. När jag postat det här tänker jag författa ytterligare ett inlägg med en summering av hur träningen gått med avseende på våra mål inför Mariasamlingen nästa vecka. Så då blir det lite mer positivt, tyvärr alltså...


Annars har jag precis fått massa photoshopinspiration och sitter och pillar på lite Sidbilder som Lina har tagit. Kanske ska göra klart det innan jag publicerar nästa blogginlägg, så jag kan berika det med lite bilder.


Det var allt för nu, so long!

Hund · Lydnad · Shaping · Sid · Vardag
ANNONS
Av Carro - 18 mars 2010 22:38

Jag och Börnis sitter och tittar på Luftslottet som sprängdes och dricker ett par glas vin för att fira storstädningen av min lägenhet. En tjej har varit och kollat på min lägenhet idag så jag var ju så illa tvungen... Annars tycker jag att storstädning av en lägenhet som man bara sover i känns hyffsat onödig, men ibland måste man.


Hundarna har fått ledigt idag för att ladda inför helgens uppgifter. Det blir skyddsträning för hela slanten och en hel del plugg hoppas jag hinna med också. Rapport kommer på måndag, eventuellt uppdaterar jag med lite bilder under helgen.


So long!

Av Carro - 17 mars 2010 23:21

Den lilla röda fortsätter att imponera med sina fina färdigheter, det är härligt att se att många bitar börjar sätta sig på plats nu - trots att matte tänker så jäkla mycket.


Den sena timmen innebär att jag inte tänker skriva någon längre träningsrapport, däremot tänkte jag bjuda på lite bilder som Amanda har tagit och som jag snabb-redigerat. Många fot-rumpor och galna grimaser blir det.


 

Förstått?


Belöningsplacering is da shit!


Dyyyktiiig!


 

Mys


Nu!


Snyggrumpa   

Heidi inspekterar


 

Nu kör vi!Full fest!   

Jobbigt att leka...

 

Får instruktionerKrullsvansen


God natt!


Bilder · Hund · Kurs · Lydnad · Sid
Av Carro - 16 mars 2010 19:10

Vet inte riktigt när det hände senast, men idag har jag ätit både frukost och lunch nere i stallet och passat på att njuta av sol och smälta planer hela dagen.


Började med spår, dock enbart teori idag. Snön ligger fortfarande som ett tjockt täcke över hela skogen och nästa veckas spårdag blir inställd. Mycket märkligt... Allt språprat gör mig väldigt, väldigt sugen så jag gick ut på nätet, letade riktigt noga och hittade en appelltävling som vi, hör och häpna, kan vara med på. Ska vi...? 


På lunchen tränade jag fritt följ och ingångar med Sid. Han kändes lite oengagerad och ofokuserad. Det märks att kontrollbehovet har ökat massor på senaste tiden. Minsta lilla störning måste han kolla in innan han kan fortsätta jobba. Han sticker inte, än, utan tappar bara tanken. Tror det är därför vi har svårt att få till ett riktigt hett engagemang och en hetare attityd, han har helt enkelt huvudet fullt av väldigt mycket... Mer störningsträning, mer generell fokusträning och stadga med tydliga konsekvenser (belöningar som försvinner och liknande).


En sväng inne och en sväng ute på eftermiddagen tränade vi stå med huvudet och fokuset framåt. Flera sekunder står han helt stilla, sen provar han att ta ett steg framåt. Belönar jag då kommer han fortare igång med stegen nästa gång, kallar jag tillbaka honom står han still längre nästa gång. H ä r l i g t ! Det fungerade verkligen idag, jag blir alldeles lycklig. Nu ska vi jobba lite mer med framåtrörelserna fram till nästa Mariasamling, samt mer på att byta riktning efter varje repetition.


På eftermiddagen pillade vi lite på att komma tillbaka med leksak och avleverera i min hand. Han söker sig in i handen utan leksak och första repetitionen med leksak efter duttar utan. De är riktigt bra. Men ju längre avståndet blir och ju fler vi kör på rad desto längre ärevarv tar han. Idag tog jag upp min egen leksak och lekte med medan han fick springa runt och dampa bäst han ville. Det verkade ge bra effekt.


Önskade jag kunde vara någonstans där det inte rör sig så mycket hundar och människor, med tanke på hur störningskänslig han är och hur stor risk det känns som att det är att han ska sticka, vill jag ändå kunna slappna av och köra på som vanligt och sticker han så sticker han. Problemet är att det inte riktigt funkar att göra så på en hundsportskola...


I morgon tränar vi för Heidi. Det blir fritt följ och kanske att vi tar upp komma-tillbaka-med-grejer och hör vad hon tänker om saken.


Hade egentligen massa saker jag behövde få gjort idag, men det har jag inte. Nu ska jag ge hundarna mat, duscha och diska och sen får vi se om jag ger städningen en chans i alla fall.


So long!

Hund · Lydnad · Shaping · Sid · Skola
Av Carro - 15 mars 2010 20:44

Sid har fått träna några pass med signalkontroll idag, han var riktigt taggad på träning igen. Jobbade med sitt och ligg. Ligg är väldigt bra, men den där jäkla sitten...


Sitt är ett extremt underskattat beteende svårighetsmässigt. Men det ska vara rakt, snabbt, på stället, med stilla tassar, utan en alltför viftande svans etc. Otroligt vad mycket kriterier man kan sätta runt ngåot så enkelt som sitt. För att inte tala om att det inte ska föregås av ett högt hopp rakt upp i luften. Hm, känns som att back to basics är vad som behövs, och få det riktigt, riktigt bra frivilligt igen.


Askari fick träna kryp där jag var betydligt noggrannare med min kriteriesättning än jag varit tidigare. Jag uttalade antalet bakbensrörelser högt för mig själv innan vi satte igång varje repetition och var noga med att skala bort allt som var studs med två bakben samtidigt. Det jag måste bestämma mig för nu är hur pass stadig rytm jag vill ha i beteendet, om jag kan acceptera höger-vänster, höger-vänster eller om jag ska gå in för att få höger-vänster-höger-vänster.


På onsdag ska jag och Sid träna för Heidi Billkvam. Jag och Askari gjorde det för några månader sen men på onsdag tänkte jag passa på att köra med Sid. Men VAD? Har en tanke om att titta på fria följet, för där tycker jag man aldrig kan få för mycket input. Annars vet jag inte riktigt, då det känns som att vi har en bra plan och inte så mycket problem att komma med, än (det skulle vara sättandet då...). Ska klura lite till och titta på min planering inför nästa Mariasamling och se om jag får inspiration därifrån.


Nu ska jag se på CSI och därefter sova, sju kvart i timmen.


So long!

Askari · Hund · Lydnad · Shaping · Sid
Av Carro - 15 mars 2010 16:55

Kom precis tillbaka till Värmland efter en långhelg hemma. Jag åkte i torsdags kväll, en resa som tog över sex timmar. Det var stopp utanför Köping då en chaufför från en av bilarna i kön gick lover kring min bil i mörkret. Riktigt obehagligt! Sid var helt galen i bakluckan undrandes vad den tjommen hade runt hans bil att göra! Sen hamnade vi mitt i ett rånförsök på McDonalds och blev kvar där ett bra tag. Behöver jag säga att jag var helt slut när jag äntligen kom hem?


I fredags åkte jag, Fredrik och Fredriks tre systrar med respektive på kryssning med Birka Paradise. Vi hade det riktigt trevligt, god mat och härlig musik. En resa jag hoppas på att få göra om snart igen.


Sid var hos mina föräldrar i helgen och har skött sig ypperligt. Han kom hem på eftermiddagen igår och jag kände inte alls för att sätta mig i bilen och åka i mörkret, med tanke på torsdagens hemresa. Istället åkte jag och Fredrik till Johan och Camilla och tittade på TV och sen vidare till Åsa för att pussa på Sids småsyskon. Fy 17 vad söta de var! Påminn min om sju veckor att jag INTE ska ha någon! Framförallt inte en kolsvart liten tik! Hoppas alla blir tingade snart...


Idag har jag haft en sprängande huvudvärk hela dagen, tror jag har spänt mig mer eller mindre hela bilresan hem. Inte blev det bättre av att hela bilen small till och dog mitt på motorleden utanför Arninge. som tur var så var Fredrik i närheten med lastbilen och kunde komma och prata förstånd med bilen som sen gick som en klocka hela vägen till Forshaga. Fråga mig inte...


Känner mig helt och fullkomligt slut just nu och ska bara ta det lugnt framför datorn en stund. Sen har jag väl tänkt gå en sväng med hundarna och förhoppningsvis orka träna lite lydnad med Sid. Vi ska tillbaka till Maria Hagström om en vecka och jag känner mig både nöjd och missnöjd med hur långt vi kommit i förhållande till vad jag tänkt. Mer kvalitativ träning måste vi få till, helt klart.


Allt för nu, so long!

Av Carro - 11 mars 2010 14:21

Har en kvart på mig att packa klart, skriva ut massa papper till intervjun, diska undan i köket och åka till skolan. Puh! Fullt ös, men i det här vackra vädret så funkar det. Ska inte sitta här längre ;)


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se