Kontrollerad lek - Som hund och katt

Alla inlägg under februari 2010

Av Carro - 17 februari 2010 21:51

Ja, det var det där som fysoterapueten sa om att jobba en dag och vila två. I måndags var vi nere vid stallet och tränade både lydnad och skydd. Märkte tydligt att Sid inte har ork att hålla koncentrationen i skyddet när han först har kört ett lydnadspass och dessutom är trött av andra intryck under dagen. En viktig hemläxa till nästa gång om vi ska komma dit jag vill komma med den skyddsträning vi gör nu, han måste ha mental ork för att hålla ihop och får alltså inte ha kört något annat innan.


Det är svårt med en niomånadershund att veta hur långt den mentala kapciteten går, det ändrar sig från dag till dag. Just nu känns han inne i en svacka rent orkmässigt, men däremot tar han i och jobbar på så bra han kan.


Lydnadsträningen i måndags gick helt okej. Tränade läggande under gång som vi börjar få ordning på under baklängesmarsch nu, det är roligt att pilla med lite fler kedjor. Mitt under passet stack han ifrån mig och sprang in på andra planen i full kareta. När han kom in där och såg att alla tittade förvånat på honom tvärvände han och sprang tillbaka. Det var visst inte en så bra idé ändå :) NiomånadersSid ignorerar betydligt fler vardagsinkallningar än åttamånaderSid, bara att notera och börja träna.


Igår gick vi ut ett pass med Sofie och Ben. Sid fick mest sitta uppbunden och titta på, något som gick över förväntan. Sen tränade vi lite fritt följ vilket gick riktigt, riktigt bra. Att nå våra trettio steg före nästa Mariasamling känns inte som något problem alls i dagsläget. Kastade bollar och leksaker också och han kommer tillbaka fint och bjuder upp till ny lek, härligt!


Jag och Sofie la en platsliggning, första gången Sid fick ligga bredvid en annan hund. Just Ben hade han inga som helst bekymmer med, men Sofie som stod tjugo meter bort och tittade rakt ut i ingenting var på tok för svårt att hålla sig borta ifrån. Trettio sekunders platsliggning har vi utan så svåra störningar och utan andra hundar, men nu brast det vid tjugo.


I dag gick jag ner till stallet för första gången sen jag fått körkort och tränade lite, lite lydnad. Det blev några fritt följ-pass där vi utökade till tolv steg utan halt. Han har jättefin attityd både i själa momentet och när jag bryter honom efter ett fel. Att låtsas äta på godbitarna själv är något som får honom dundertaggad för att försöka hårdare, nästan lite väl, men det är kanon att ha med sig. Nu hoppas jag vädret fortsätter vara milt så vi kan få till lite mer fritt följ-träning än tre pass i månaden...


Tränade uppbindning nere vid stallet med Li som störning. Ett mindre utbrott där han snabbt kom på sig och lugnade sig och en repetition gick jag utom synhåll en stund. Han satt lugnt enligt rapport från Li. Härligt!


Han hann även med att kasta sig i famnen på både Susanne och ett gäng okända sporthandelskillar - hanteringstest here we come.


Idag är han dyr. I morgon ska han få va ledig(are).


So long.

Hund · Lydnad · Sid · Skydd · Vardag
ANNONS
Av Carro - 16 februari 2010 15:24

I lördags var det dags för Sid att få sin första genomgång hos fysoterapuet. Redan när jag skrev mitt examensarbete i hundkunskap A bestämde jag mig för att mina blivande hundar skulle få regelbundna besök hos en fysoterapuet för att ge de alla förutsättningar för att hålla så länge som möjligt. Med Sid kändes det extra viktigt eftersom han antagligen behövde en viss tillvänjning vid den nya situationen.


Vi har lyckan att ha en väldigt duktig fysoterapuet i Bergshamra, bara en kvarts bilväg från oss, Therese Asplund/Små och stora tassar. Hon började med att titta på och analysera Sids rörelser och såg redan där en liten rörelsestörning i bakbenen. Vid genomgången, där hon både kollade leder och muskulatur, hittade hon orsaken till störningen. Han har en skada i bak som gör att han blir stel och får ont i höftsträckare, knästräckare och ljumskar. Till följd av detta har han överbelastat frambenen vilket lett till ont i nacken och svullna biceps. Det var häftigt att få känna och jämföra och höra Therese förklara hur det ska se ut kontra hur Sid såg ut. Eftersom han är så ung och fortfarande växer är risken minimal att hans problem kommer bli kroniska, vilket känns skönt. 


Och är det konstigt att grabben sträcker sig så som han håller på? Jag har redan från första dagen sagt att han är mer högt än lågt och självbevarelsedrift har han inte mycket av direkt (trots att han ändå får ses som klokare än många av sina rasfränder). 


Det är antagligen på grund av den här skadan som han inte använder bakbenen ordentligt när han vänder runt på t.ex inkallningar framifrån utan gör en bakdelsvändning istället.


Nu har vi fått ett stretchingprogram som ska utföras en gång per dag plus ett smärtliniment som ska masseras in på biceps och en del av lårmuskulaturen före sängdags. Och så ska han äta en gurkmejepreparat som luktar urkaburka, men som Sid tycker är supersmaskigt. Han har ju alltid haft lite märkliga matpreferenser (han har ju norskt påbrå så det har väl sin logiska förklaring). Vi ska boka återbesök om några veckor så får vi hoppas att han har blivit bättre då. Han får fortsätta träna som vanligt i alla fall vilket känns skönt.


Och hur skötte han sig då? Jo, en diagnos kunde vi helt klart sätta på honom i alla fall - shizofreni! Han växlade nämligen mellan att sova helt utslagen på golvet och verkligen njuta, bete sig som en riktig piraya-malligator, vifta på svansen och tjuta i högan sky. Therese fick se hela registret. På det stora hela tyckte jag han skötte sig bra, efter protester i början. Och när jag stretchar honom här hemma ligger han på golvet och småslumrar, det är riktigt härligt att se.

Hund · Sid
ANNONS
Av Carro - 15 februari 2010 22:42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Carro - 11 februari 2010 22:10

Stack ner till hundstallet direkt efter skolan idag (eller rättare sagt, så fort jag kommit fram i den över tjugo minuter långa telefonkön). Käkade middag där nere för första gången på hela trean tror jag. Förr gjorde man det jämt, nu blir det inte många av mina måltider mikrade i stallets mikro...


Drog med Rikard ut för att träna IPO och lilleman (båda två) skötte sig alldeles prima idag! Skallen var mesiga, betten var fulla, ruskningarna få och stadgan bättre och bättre. Vi kom på  riktigt bra lösningar på saker som det varit svårare att få till tidigare och det känns kanon. Han går verkligen framåt och det märks att det här är det absolut roligaste han vet. La mycket fokus på stadgan idag, både med och utan föremålet. Stolt över att jag kom ihåg köttbullarna idag, det känns inte helt säkert att belöna en gasad hund med torra godbitar då risken för att sätta i halsen känns rätt mycket större med frolic än med köttbullar.


På kvällen fick vi som läser instruktörsutbildningen träffa våra projekthundar. Jag har träffat en tjej som heter Sara genom klickerforum.se. Sara har en pomeranian och vi ska jobba med lite olika vardagsmoment under några veckor nu i vår. Det ska bli jättekul och spännande, det känns kanonbra att hon är klickertränare och redan införstådd i konceptet, man pratar redan samma språk på något sätt.


Hade även en väldigt givande diskussion med Susanne angående Sid som jag tog med mig mycket bra saker ifrån. Det är något jag kommer sakna enormt när jag flyttar härifrån, att ha erfarna och duktiga hundfolk omkring sig 24-7 som det bara är att rycka tag och börja diskutera med. Har känt en liten down-period rent attitydsmässigt från min sida på senare tid, men jag tror den trenden kan vända nu. Det känns bra!


Resten av kvällen har jag suttit här, alltså framför datorn. Är helt mentalt slut själv och Sid är påväg i fyrtiofjärde andningen och länsar IKEA-kassar i hallen. Kanske borde kolla vad han har för sig egentligen... Min kreativa och underbara lilla skit.


So long!

Sid · Skola · Skydd
Av Carro - 10 februari 2010 20:35

Har pluggat hemma hos Sofie med Amanda och Bella hela kvällen, fick ett helt arbete gjort och klart för inlämning. Skönt! Att vara effektiv är riktigt, riktigt härligt.


I förmiddags var vi ute på friluftsdag. Vi tog en tur till Deje och åkte pulka i min gamla fysträningsbacke. Sid passade på att fysträna sig själv genom att springa upp och ner för backen medan vi stod och pratade nedanför. Skönt med en hund som är lättroad.


Tränade lite stå och vifta på svansen hos Börnis. Börnis fick luta sig över, titta på tänder och provocera honom medan han stod. Stadgan i stå var väl sådär vissa gånger, men så kom Börnis med rätt extrema störningar också. Annars har det inte blivit någon hundträning alls idag. Malinutten verkar dock ganska nöjd ändå efter att först ha rejsat i snön hela förmiddagen och sen vakta Börnis rum och Sofies lägenhet under eftermiddagen. Det tar på krafterna att vara mallebarn.


Jag ska faktiskt ta och sova snart. Funderar på att slänga i mig lite middag först, men sen krypa ner i sängen. Lite sömn är nog precis vad som behövs för att få humöret tillbaka - och lite vår!


So long.

Av Carro - 9 februari 2010 21:11

Igår skrev jag att det var lugnt på skolfronten. Nu börjar det komma igång. Idag har jag, Amanda, Sofie och Bella varit i väg till Bergvik och gjort en uppgift till personlig försäljning som vi ska skriva rapport om i morgon. Skönt att få saker och ting gjorda på en gång.


Resten av kvällen har jag fortsatt med vårens planering. Nu ska jag gå kvällspromenad och sen sova. Är medveten om att jag inte skriver världens mest intressanta blogg för tillfället, men kan ju slänga ut en fråga till er kloka bloggläsare innan jag avslutar:


Har köpt en balanskudde på IKEA till Sid för att träna balans och kroppskontroll. Har dock ett väldigt stort problem. Som förkunskap har jag shejpat upp honom på alla möjliga och omöjliga konstiga saker, t.ex bänkar, bord (dumt), pallar, lådor, klöspelare till katt m.m Han kan även utan problem shejpas in i en bur eller upp på en filt eller en stol. Som ytterligare en förkunskap före balanskudden tänkte jag shejpa upp honom på en vanlig kudde men det är skitsvårt. Har provat att lägga kudden på en pall och då är det inga problem, men så fort den ligger på golvet så blir det jättesvårt. Det är alltså en stor kudde, modell 65x65 cm eller något sådant. Vill gärna att han ska ta till samma teknik upp på kudden som upp på andra saker (frambenen först och bakbenen sen eller tvärt om) men får antingen det ena eller det andra eller en snurr av kudden. Han tappar balansen. Svårt att förklara, men har ni några tips på andra förkunskaper som kan vara relevanta? Ni som gör liknande övningar med era hundar, vilken teknik vill ni ha för att hunden ska kliva upp?


So long.

Allmänt · Hund · Shaping · Sid · Skola
Av Carro - 8 februari 2010 23:52

Om jag räknat rätt kommer jag bara åka fram och tillbaka hit till Värmland sex gånger till, inklusive hit en gång för att packa ur lägenheten. Det är ganska galet när man tänker efter. så många gånger som man åkt det där tåget eller, som nu på senare tid, kört bil den där vägen. Sex gånger till, 12 resor till, sen är det slut. Rätt förbaskat skönt faktiskt.


Sitter och planerar våren som enligt kalendern kommer med stormsteg men enligt vädret dröjer förbaskat länge. Det finns på tok för lite helger och på tok för mycket planer. Får skjuta några kursplaner till sommaren istället och ni som är intresserade av privatträning bör höra av er så fort som möjligt.


Det är hopplöst lugnt i skolan just nu så jag fasar för hur maj kommer se ut när man kommer tillbaka från den månaden långa praktiken. Jag förväntar mig stress och panikpluggande tills det pyser ut genom öronen. Men det blir en spännande erfarenhet. Lika bra att tag i sådant som man kan påbörja redan nu, redan nu.


Min bil har gett upp igen, fast nu har jag äntligen hittat en anledning då ajg verkligen såg var glykolen läckte ut när jag fyllde på den. Man märker hur otroligt fort man blivit beroende av bilen. Att gå ner till IPO-träningen känns väldigt tidskrävande och främmande och dessutom lockade Börnis med bakad potatis och tzatsiki idag, så jag blev hemma. Men på onsdag ska jag gå, för fy 17 vad jag saknar det nu när det inte blivit av på länge.


Vi tränade lydnad igår med Sofie och Ben och Sid var på sitt allra bästa lydnadshumör. Fritt följ, inkallningar och komma tillbaka med grejor ute tränade vi. Fria följet lossnar mer och mer, likaså att komma tillbaka med grejor. Inkallningarna däremot var något sämre igår, framförallt på längre avstånd. Inte det att han inte kommer men det saknas tryck i starterna. På kort avstånd är de bättre medan de blir lama på långt avstånd (Sofie höll honom i starten). Verkligen något att fundera på, ska plocka ur starterna och köra lite laddning på inkallningsordet separerat från inkallningsövningarna ett par pass och se om det blir bättre.


I lördags tävlingstränade vi med Fredrik som tävlingsledare vilket gick rent ut sagt åt skogen. Han stack till Fredrik gång på gång. Vad är det med mina hundar att ha ett så stort behov av att hålla koll på Fredrik? Vi får alltså lägga till Fredrik på vår lista över svåra störningsobjekt, det står redan Trazzel med stora bokstäver där.


Vi körde lite sökövningar/vindmarkeringar på Fredrik och mig också och han letade intensivare efter Fredrik än efter mig. Fredrik påstår att det beror på att hundarna tycker bättre om honom, jag påstår att det är för att han luktar mycket mer ;)


Resten av veckan har vi inget särskilt planerat förutom att fortsätta jobba mot våra mål inför nästa Mariasamling. Till helgen ska vi hem och träffa Prima och så ska Sid på sitt första besök hos fysoterapueten. Ska bli spännande att höra vad hon säger.


Det var en liten uppdatering från oss. Nu är det hög tid att sova. So long!

Allmänt · Hund · Lydnad · Sid · Skola · Vardag
Av Carro - 4 februari 2010 18:16

Funderar lite på hur vi ska renovera huset nu när vi snart kommer ha möjlighet att göra det. Kök, vardagsrum och badrum ska upp för upprustning men jag och Fredrik är inte riktigt överrens om i vilken ordning. Jag vill hellre laga mat i ett stort och funktionellt kök medan han hellre vill kunna gå på toaletten i ett kaklat badrum. Vi får väl se vad det blir.


Hur som helst så drömmer jag mig bort i allt jag vill ha i mitt nyrenoverade hus som skulle underlätta våra liv.


 • Soffor utan utrymme mellan golv och underkant så Sids slutar försöka gräva sig in under soffan för att få tag på sina leksaker och ben som alltid lyckas hamnas där.
 • Badkar. Jag älskar att bada badkar och nu när vi har ordentlig varmvattenberedare är det liksom bara ett badkar som fattas.
 • Tvättkorgar - i massor! Ordning och reda i tvättstugan med andra ord!
 • En fullstor spis där man kan använda alla fyra plattorna på samma gång (inte världens högsta krav tycker jag).
 • En köksfläkt som faktiskt reducerar matoset...
 • Ett golv utan metalllister.
 • Förvaring! Även om man inte kan tro det så älskar jag faktiskt ordning och reda men gillar inte när jag måste anstränga mig för att ha det.
 • Plats! Öppna ytor för inomhusträning.
 • En 42 tums plattTV (på ingång - yey!).
 • Bänkyta i köket!
 • En särskild plats för hund och kattmatande, idag får de käk lite där vi känner för det.
 • En stationär dator instängd i ett litet kyffe där man inte vill vara så jag minskar min datatid till existensminimum.
 • Garderober! Mera förvaring!

Vi har det lugnt i skolan just nu och har så haft hela terminen hittills. Allting kommer väl på slutet kan jag tänka mig. Med lite plugg följer mycket ledig tid vilket innebär att min lägenhet börjar se bebolig ut igen och jag har tid att fixa lite med min egen och Marimicks hemsida. hundIDs hemsida får sig ett litet ansiktslyft nu under kvällen.


Allt för nu.


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se