Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under januari 2010

Av Carro - 6 januari 2010 19:28

Har varit riktigt effektiv idag. Började dagen med att skriva klart ett skolarbete som var kvar sen förra terminen, riktigt skönt att få det gjort! Sen åkte jag och Lina in till Karlstad och storhandlade på Willys. Vägen hem blev en omväg förbi hos Lina, till Shell, till OKQ8 och så ner till stallet en sväng. Det gäller att passa på att uträtta sina ärenden medan bilen är igång, man vet aldrig när den startar igen.


Väl hemma lagade jag mat och satte mig framför datorn. Där kunde jag inte sitta kvar så länge eftersom mallebarnets päls är helt jättekonstig och gör hela soffan och allt som nuddar den elektriskt. Jätteobehagligt att få stötar av tangenterna på datorn! Vet inte riktigt vad jag ska göra åt det hela, som det är nu kan jag inte sitta i soffan samtidigt som han är där. Det har säkert med kylan att göra, men så kan vi ju inte ha det hela vintern? Saknar skinnmöblerna hemma...


Nu ska jag gå en promenad i den extrema kylan, ta en dusch och gå och lägga mig. Innan dess ska vi få in lite inomhusträning. Jag är ledsen, men någon fritt följ träning ute är det inte tal om i den här kylan.


I morgon börjar skolan igen, sen åker jag och Åsa till Norge för att para Lava med Gere. Det ska bli jättespännande.


Allt för nu, so long!

ANNONS
Av Carro - 5 januari 2010 11:47

Nej.


För kylarn hade fryst, eller behållaren och alla slangar. Skit också. Nu har bilen varit stoppad med värmefläkt, motorvärmare och filtar i tre timmar och slangarna börjar tina, men behållaren är fortfarande bottenfryst. Jag är ganska arg just nu. Framförallt eftersom den är så full med vatten att jag antagligen inte kommer få i många deciliter gykol ytterligare och då kommer den bara frysa ihop igen. Skit, skit, skit. I mitt nästa liv ska jag gifta mig med en bilmekaniker.

ANNONS
Av Carro - 5 januari 2010 06:34

Såhär tidigt har jag inte varit uppe på evigheter. Och jag har inte gått upp så tidigt för att surfa, så fort min macka är uppäten ska jag bege mig till Norrtälje och hämta ett nytt lock till kylarvätskebehållaren på Volvon. Sen ska jag hem,byta lock och tanka glykol och provköra en sväng och se om det håller sig i behållaren nu. Jag hoppas, hoppas att det gör det så jag kan åka till Forshaga sen. Annars vet jag inte hur jag gör, nån som har en bil över som de kan tänka sig låna ut ett par veckor?

Av Carro - 4 januari 2010 17:47

Jag har hittat mitt nya favoritställe att träna på såhär i vintertid (om man inte har tillgång till inomhuslokal förstås): långtidsparkeringar!


Var och handlade i Norrtälje idag och hade tankarna på annat håll när jag åkte hem, svängde av fel avfart och hamnade på Rösas långstidsparkering. Jag gillar inte att ta omvägar helt i onödan så jag tänkte stanna och träna lite, parkeringen var dock knökfull. Då hade tanken i alla fall grott fast i huvudet och jag stannade på Ledinge trafikplats långtidsparkering (rätt avfart) som var betydligt mindre bilberikad.


Upplyst, plogat och gott om plats gav ultimata förhållanden för fritt följträning. Sen om själva träningen var så optimal vet jag inte, har fortfarande svårt att få till positionen och framförallt attityden.


Vi pillar på följande:

Flygande starter då han kom in i utgångsställning men innan rumpan slagit ner så började jag röra mig framåt.

Lek, undan med leksaken och vända bort från honom så han får komma in till vänstersidan och tigga igång leken igen.

Djupa utgångsställningar med belöning bakom ryggen.

Flera belöningar för att stå i utgångsställning i rätt position.

Högersvängar från stående i utgångsställning med belöning för att bara hänga med.

Baklängesmarsch med fokus på fokus och attityd.

Vändningar från baklängesmarsch med fokus på bra bakdelskontroll i vändningen.


Allt går helt okej men det har verkligen inte lossnat än. Känner lite tendenser till att det blir massa pill på massa olika saker som aldrig riktigt hamnar i samma sammanhang. Jag får fundera mera och ännu bättre.


Vi jobbade också lite med bakdelskontroll åt höger och vänster på klossen vilket gick kanon, nu har vi snart utgångsställningar på både höger och vänster sida.


Jobbade också med att sitta med huvudet och fokuset framåt och där har jag bestämt mig för att först och främst få bra stadga i sitt medan jag går runt, ställer mig bakom eller vad som helst. Det såg riktigt bra ut idag och jag började fokusera mer och mer på huvudet (och fick samtidigt massa bra stadgaträning med passiv förare).


Vi lekte massor och tränade släppanden på signal med klick och ny lek eller godbit som belöning. Släppandena har blivit lite sämre på senaste tiden och jag vill fånga upp och förbättra de så snabbt som möjligt innan det blir en dålig vana att inte släppa på första signalen.


När jag tränar släppanden, eller lekhantering överhuvudet, så vill jag alltid tänka "vad vinner hunden på att släppa?" kontra "vad vinner den på att inte släppa?" Det ska vara en självklarhet för hunden att den vinner mer på att släppa när signalen kommer (ny lek, nytt grepp i leksaken, godbit, en uppgift och belöning igen) än på att inte släppa (jag håller den stilla i halsbandet, släpper efter i leksaken så det inte längre blir någon kamplek och håller mig väldigt passiv).


Ett samarbete om leksakerna är jätteviktigt för mig så det inte blir några konflikter i leken och belöningen, blir det det är risken att den förlorar värde som belöning och att jag som förare drar mig för att använda den.


Ett av våra mål till nästa samling med Maria Hagström var att träna på två helt nya platser med två helt nya typer av störningar och en parkering med bilar som kom och gick, folk som skrapade rutor, kom och körde iväg, parkerade, blippade med centrallås etc., räknar jag definitivt in som en av dem platserna. Nu måste jag bara fundera ut en till. Sid skötte sig väldigt bra bland störningarna. 


Nu ska jag försöka laga pizza med Fredrik, det kan gå hur som helst!

Sid
Av Carro - 4 januari 2010 13:45

Har pillat lite i photoshop, det är ungefär där min nivå ligger just nu. La ut lite nya bilder i menyn här till vänster och nya avatarer på aktivhund-sajterna. Ska gå en sväng med Sid nu och sen bege mig in till Norrtälje för att köpa nytt lock till kylarvätskebehållaren. I morgon bär det av tillbaka till Forshaga.

Av Carro - 2 januari 2010 18:54

Här är några av våra mål för 2010:


Bygga bra och stabila grunder t.ex bredda reportoaren av beteenden, jobba bort, mot, nära, långt ifrån, bakom, framför, vid sidan etc.

Värde för båda aktiva och passiva beteenden.

Balans mellan detaljer och helhet, tävlingsträna och bygga kedjor och inte fastna i detaljer vilket jag har en förmåga att göra.

Moment att lägga extra tid på:
Fritt följ, framåtsändande, kryp, apporteringar och stadgemoment.

Trygghet i sociala situationer, bättre inkallningar (till vardags), skvallerträning och socialisering med andra hundar

Bibehålla farten, glädjen och koncentrationen.

Och tävlingsmål då: starta appellen och ev. lydnadsklass 1 med uppflytt resp. 1:a pris.

Av Carro - 2 januari 2010 15:55

 


Januari känns extremt längesen. Jag hade influensan och mådde skit i stort sett hela januari, men i slutet träffade jag i alla fall den här rackarn för första gången:


 
Man skulle kunna tro att det är Sid, men det är Mr Knert, Sids pappa (foto: Åsa Lundell)


 


I februari var jag på en av de mest annorlunda middagarna någonsin, Charlottes födelsedagsmiddag, som bestod av ett rollspel där vi alla var egoistiska rocksstjärnor eller wannabes som samtliga avsade sig skulden för en annan rocksstjärnas död. Hysteriskt roligt.


Askari korades på sin treårsdag, en av de kallaste dagarna på året.


 


Askari och jag tävlade för första gången och fick första pris och första placering i lydnadsklass 1. Vi sa att vi skulle tävla tvåan direkt under våren, men någon start blev det aldrig under hela året, däremot fler i ettan då tävlingssuget satte in.


Jag och Ebba åkte till Norge för praktik hos Fanny & Thomas (http://www.klickerklok.se).


 
 


Jag fyllde 21.


Lava blev äntligen parad med Knerten.


Påsken firades i Wira med Fredriks familj och sen i Semmersby med min familj och brors nya Nikon.


 


 


Skolmästerskapen gick av stapeln och jag och Askari tog guld.


 
Jag och Ebba tog silver och det blev också vår sista tävling tillsammans.


 
Jag tatuerade in "Me fecit Wira" på handleden till Eva-Oscars stora förtret.


 


 


Sid föddes (klumpen överst med orange prick)


 
Karsltad Crew re-union


 
Jag vet att han heter Persson ;)


Wiraspelen gick av stapeln och det var lika underbart som vanligt att vara med människor man älskar och göra det man älskar, showa, festa och spela teater!


Midsommar firades i Brevik med Johanna och Lelle, Theresa och Magnus.Vi renoverade hemma, målade hallen blå och köket grönt och svart.


 
Det var en kall sommar.
 

 


Jag åkte tillbaka till Norge, den här gången med Askari, och spenderade bl.a en helg i vackra Trondheim och tränade sök. 


Bilden är från Oslos operahus


  


Lillskiten flyttar hem!


 
Här tillsammans med mammas och pappas nya stjärnskott Mojje.


Jag köper bil, en röd Volvo 745 från -93, även kallas "Våfflan"


 


Skolan börjar igen, den här gången med Askari och Sid som mina trogna följeslagare. Ebba flyttar hem till Fredrik på heltid.


Jag och Askari tränar lydnad för Heidi Billkvam men tyvärr har vi inte fått bilderna därifrån än.


   


Sid växer och frodas.


 


Jag, Askari och Sid går på sökkurs för Ulrika Norell och är på kennelläger på Ekerö med resten av Wirabruksarna.


Jag övningskör som en galning.


 


ÄNTLIGEN tar jag körkort!


Jag och Askari tävlar lägreklass sök med åker hem ganska snart.


Jag, Sid och Askari går elitsatsning i lydnad för Maria Hagström.


 


 


Jag och Askari tar LP1 och nu får vi se om vi lägger lydnaden på hyllan eller om det blir start i klass 2 2010.


Julen firas på julafton i Semmersby hos min familj och på juldagen i Wira hos Fredriks familj. Vi firar ettårs förlovningsdag den 24/12.


Favoritbarnen


  
Samuel fyllde 6 år


   


Linnéa fyllde 4 år


 


Sebastian fyllde tre år


 


Madeleine fyllde sex år


Det var lite vad som hände mig och min familj 2009.
Tack alla - familj, vänner, arbetskamrater, skolkamrater och andra bekanta (ingen nämnd, ingen glömd) 
som gjort 2009 till det år det varit, med hopp om ett
Gott Nytt decennium!


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se