Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 19 januari 2010

Elitsatsning med Maria Hagström

Av Carro - 19 januari 2010 14:01

Förra veckan var jag och Sid på den tredje samlingen på elitsatsningen för Maria Hagström. Det skulle varit den sista, men alla var vi sugna på mer kurs och när vi fick möjlighet att boka in två träffar till var vi inte sena att göra det. Nu blir nästa samling i slutet på mars och därefter i början på maj.


Den här samlingen var vi i AH-hallen i Karlskoga. Uppvärmt, bra ljus och med konstgräsunderlag - det kunde inte bli så mycket bättre!


Fritt följ

Under tisdagen jobbade jag och Sid vidare med fria följet, där det gått framåt massor sen första samlingen! Vi gjorde inmarscher på plan medan Maria agerade tävlingsledare och Sid hade bra fokus på mig. De bästa sträckorna blev just de, då vi gjorde flygande starter från utgångsställning, på väg in mot mitten av planen, bort från folket. De blev sämre när vi startade mitt på planen och gick rakt mot folket, intressant!


På onsdagen tränade vi också fritt följ och då jobbade vi mestadels ute på planen. Jag belönar oftast mellan 3-4 steg och måste komma bort från det. Efter 3-4 steg kan han börja sacka och titta efter belöningen. Jag ska variera belöningsplaceringen mellan bl.a att ge den i position bakåt-inåt, från högerhanden framför och att jaga ikapp vänsterhanden på vänster sida.


Vi gjorde också lite vänstersvängar och stegförflyttningar som ser bra ut efter flera belöningar i position (utgångsställning) före rörelsen.


Saker att jobba vidare på:

Stegförflyttningar, både i position och front mot front. I position för att söka vänstersidan och i front mot front för att få in rörelsen och bakdelskontrollen.

Följa i snurrar på stället, både åt höger och vänster. Till kommande vänster-, höger-, och heltomsvängar.

Ett steg framåt - halt - ett steg framåt - halt. För att jobbas vidare till längre och längre sträckor före halterna.

Att han får jaga ikapp vänstersidan. Ibland smyga iväg och ibland dra iväg så han verkligen får jobba sig in i position.


Saktagående

Vi har inte riktigt fått till den där låsningen av huvudet framåt än men att vända upp framför mig och börja gå fungerar riktigt bra. Jag vill dock verkligen få till den där låsningen av huvudet, ju stabilare grunder beteendet står på desto bättre. Under kursdagarna jobbade vi mycket med kastade godbitar över huvudet på honom så ingen belöningsförväntan låg på mina händer. Han fick bjuda på utgångsställning och sen på att låsa huvudet framåt i den positionen, som ju faktiskt är startpositionen för saktagåendet. Det gick mycket bättre under dagarnas gång och mycket bättre i stå än i sitt. Nu måste vi jobba vidare härifrån och få till låsningen oavsett störningar. Jag ska kunna dansa jenka bakom honom utan att huvudet tittar bakåt!


Vi måste kombinera den träningen med att också vända upp och gå framåt, så vi inte tappar den. Risken är annars att jag får svårt att få igång ett gående om vi lägger för mycket fokus på stadgan.


 


Stadga

Vi jobbade stadga i alla positioner men allra mest i stå. Första passet var på onsdagen medan resten av gänger höll på att bära in burar och möblera med material. Sid hade svårt att bjuda på stå stilla. Sitta stilla går bra och ligga stilla likaså, men i stå behöver han en godbit i munnen eller ett ögonblicks omvänt lockande för att hålla. Under själva hållandet av positionen jobbade i mest med de naturliga störningarna från de andra hundarna och nästan enbart utan omvänt lockande.


Andra passet försökte Maria störa ut honom med hjälp av vantar, bollar, nya kommandon, att ropa på honom m.m Nån eller ett par gånger brast han och det var när Maria lockade och pockade på honom på huk, annars stod han kanonbra. Vi lät också Lina och den glada flaten Pejla gå förbi mellan mig och Sid men han stod. Duktig Id!


     

 


Stå

Jobbade med själva intagandet av positionen stå också och där trodde jag att det skulle gå mycket bättre än det gjorde. Vi måste jobba ännu mer med att inte bry sig om mina händer i just stå-situationen och generalisera beteendet mycket bättre. Jag måste också bestämma mig hur jag verkligen vill att hans hopp-stå ska se ut. Han har väldigt fin rörelse med vikten väl under sig vilket jag gillar till framtida inkallning med stå, men det är lätt hänt att han ställer i ordning sina tassar och alltså flyttar bak bakbenen efter att han ställt sig. Antingen måste jag lära honom att han bara får belöning om han hamnar med bakbenen där bak från början, eller bara får belöning när han står stilla med bakbenen under sig. Och sen efter det lära honom att man bara får belöning om man står stilla där bakbenen hamnar (men först och främst måste jag ha något klart kriterie för var bakbenen ska hamna).


 


Inkallning

Gjorde inkallningar från medhjälpare (Thomas) som höll i halsbandet. Lika snabb mot mig före klicket som efter klicket, alltså lika snabb innan belöningen kom fram som efteråt. Det vill jag bibehålla! Bra fart också, får inte bli långsammare. Hög kvalitet på belöningen i inkallningsträningen, mycket lek och fart. Bara en eller ett par repetitioner varje gång. Måste bestämma mig för ett inkallningsord. Det här passet använda jag "hit" vilket är det vi har i vardagen, men jag vill ha ett annat för inkallningarna på lydnadsplanen. Ett ord som är förknippat med explosiv start, full fart och alltid med höjdarbelöning. Får fundera. 


Tävlingsträning

Gjorde några olika varianter på tävlingsträning/kedjeträning:

Inmarscher under baklängesmarsch och sen fick han bjuda på utgångsställning och få belöning.

Inmarsch, utgångsställning, fri, utgångsställning och belöning.

Inmarsch, utgångsställning, fri, sitt, belöning.

Inmarsch, utgångsställning, fri, belöning.


Han måste verkligen lära sig lite fler ord ordentligt.


Sitten fungerade inte så bra i kedjan, han hoppade ut med baken och satte sig en halvmeter från den plats han var på när han fick kommandot. Det måste vi genast se över i alla positioner.


Lek

Jobbade med två likadana bollar, kastade en, han fick komma tillbaka frivilligt och då kastades nästa. Nu har jag införskaffat två likadana bollar och två likadana kampleksaker, så nu ska det börja tränas mer ute. Nu griper han i alla fall saker från backen, något som inte var självklart för ett tag sen. Han släpper också fint på kommando.


Vi dummade (eller dammade) oss lite också:


      


Fler saker att jobba på och tänka på (de första tre bloggade jag om häromdagen på carro.hundid.se).

Han bygger väldigt lätt egna kedjor. Se till att få fram det önskade beteendet snabbt.

Efter varje pass fråga mig själv varför vi är på just det här kriteriet och om det inte är dags att gå vidare.

Fastna inte!

Inte gå emot honom i fotgåendet.


Jag har en väldigt lång lista med mål inför nästa samling. Det är två månader dit och jag får se om jag hinner så långt jag vill, men orimligt är det inte. Det som avgör om jag kommer dit jag vill innan nästa samling är väl dels mina egna tränarfärdigheter och dels träningstiden. Men jag hoppas vi gör det.


Tack Lina, Thomas, Fanny, Siv, Elin och Maria för en toppenkurs! Vi ses i mars! 


     

   

 

Vacker!

Tack Siv för bilderna!

 
 
Siv og Kry

Siv og Kry

19 januari 2010 15:29

Bra blogg! Gleder meg så til mars :D

http://www.behavoristen.wordpress.com

 
Tina

Tina

19 januari 2010 16:05

Kul att läsa för du jobbar med precis samma saker som jag och Freddie sliter med. Sid verkar väldigt lik Freddie på många sätt. Känner väl igen det där med kedjor och att man måste skaffa 2 av allting :)

http://workinglabs.wordpress.com

 
Cicci

Cicci

19 januari 2010 18:41

Jag såg en rolig freestyle övning. Hunden stående framför, full fokus ut och backade sen in mellan förarens ben. Provade och helt plötsligt började Jax bjuda på mycket mer stadga med huvudet. Så länge som man som förare står still så borde det ju inte skada.

http://www.familjenkaos.dinstudio.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards