Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 4 januari 2010

Parkeringslydnad och lite tankar kring lekhantering

Av Carro - 4 januari 2010 17:47

Jag har hittat mitt nya favoritställe att träna på såhär i vintertid (om man inte har tillgång till inomhuslokal förstås): långtidsparkeringar!


Var och handlade i Norrtälje idag och hade tankarna på annat håll när jag åkte hem, svängde av fel avfart och hamnade på Rösas långstidsparkering. Jag gillar inte att ta omvägar helt i onödan så jag tänkte stanna och träna lite, parkeringen var dock knökfull. Då hade tanken i alla fall grott fast i huvudet och jag stannade på Ledinge trafikplats långtidsparkering (rätt avfart) som var betydligt mindre bilberikad.


Upplyst, plogat och gott om plats gav ultimata förhållanden för fritt följträning. Sen om själva träningen var så optimal vet jag inte, har fortfarande svårt att få till positionen och framförallt attityden.


Vi pillar på följande:

Flygande starter då han kom in i utgångsställning men innan rumpan slagit ner så började jag röra mig framåt.

Lek, undan med leksaken och vända bort från honom så han får komma in till vänstersidan och tigga igång leken igen.

Djupa utgångsställningar med belöning bakom ryggen.

Flera belöningar för att stå i utgångsställning i rätt position.

Högersvängar från stående i utgångsställning med belöning för att bara hänga med.

Baklängesmarsch med fokus på fokus och attityd.

Vändningar från baklängesmarsch med fokus på bra bakdelskontroll i vändningen.


Allt går helt okej men det har verkligen inte lossnat än. Känner lite tendenser till att det blir massa pill på massa olika saker som aldrig riktigt hamnar i samma sammanhang. Jag får fundera mera och ännu bättre.


Vi jobbade också lite med bakdelskontroll åt höger och vänster på klossen vilket gick kanon, nu har vi snart utgångsställningar på både höger och vänster sida.


Jobbade också med att sitta med huvudet och fokuset framåt och där har jag bestämt mig för att först och främst få bra stadga i sitt medan jag går runt, ställer mig bakom eller vad som helst. Det såg riktigt bra ut idag och jag började fokusera mer och mer på huvudet (och fick samtidigt massa bra stadgaträning med passiv förare).


Vi lekte massor och tränade släppanden på signal med klick och ny lek eller godbit som belöning. Släppandena har blivit lite sämre på senaste tiden och jag vill fånga upp och förbättra de så snabbt som möjligt innan det blir en dålig vana att inte släppa på första signalen.


När jag tränar släppanden, eller lekhantering överhuvudet, så vill jag alltid tänka "vad vinner hunden på att släppa?" kontra "vad vinner den på att inte släppa?" Det ska vara en självklarhet för hunden att den vinner mer på att släppa när signalen kommer (ny lek, nytt grepp i leksaken, godbit, en uppgift och belöning igen) än på att inte släppa (jag håller den stilla i halsbandet, släpper efter i leksaken så det inte längre blir någon kamplek och håller mig väldigt passiv).


Ett samarbete om leksakerna är jätteviktigt för mig så det inte blir några konflikter i leken och belöningen, blir det det är risken att den förlorar värde som belöning och att jag som förare drar mig för att använda den.


Ett av våra mål till nästa samling med Maria Hagström var att träna på två helt nya platser med två helt nya typer av störningar och en parkering med bilar som kom och gick, folk som skrapade rutor, kom och körde iväg, parkerade, blippade med centrallås etc., räknar jag definitivt in som en av dem platserna. Nu måste jag bara fundera ut en till. Sid skötte sig väldigt bra bland störningarna. 


Nu ska jag försöka laga pizza med Fredrik, det kan gå hur som helst!

Sid
 
 
Dvärghundspossen

Dvärghundspossen

4 januari 2010 22:02

Vår samfällighet är faktiskt super på att hålla vår lilla grusväg plogad. Det är nästan så den är bättre att köra på vintertid - för när det har snöat så märker man inte hur mycket gropar det är i den. Och Haninge kommun som helhet är jättemycket bättre på att hålla dom allmänna vägarna plogade än Stockholms kommun (som ju är den enda andra kommun jag kan jämföra med).

http://dpossen.blogspot.com

 
Dvärghundspossen

Dvärghundspossen

4 januari 2010 22:09

Släppande av leksak förresten, det kan inte Pietro för fem öre... har liksom glömt bort det med honom. När han kampar så kampar han tills han är klar. *S*
Men med kommande schäfern så blir det ju viktigt...

Jag har tränat ihop med en tjej med dobermann som hade helt super släppande. Hon hade alltid belönat med 1. nåt jättegott godis som tar lite tid att tugga i sej, alltså inget som går att svälja på en sekund, och sen 2. mer lek, under inlärningsfasen. Och fortsatte att göra så ganska ofta även efter att hunden hade lärt sej ordentligt.

Jag tror det kan vara ganska smart det där med att ge nåt som hunden måste tugga på ett tag. Då vänjer sej hunden vid att det faktiskt blir en liten paus innan man får bita tag igen. Om man däremot belönar med nytt bett direkt, alternativt nån godis som sväljs på en halv sekund och sen nytt bett, då kanske hunden lär sej att man får ta nytt bett nästan DIREKT efter att man har släppt. Och då kanske den sen börjar tjuvstarta på att ta nytt bett efter släppandet... och sen kanske släppandet slutar vara ett släppande och mer blir som att hunden tar nytt grepp bara när man säger "loss". *snillen spekulerar* Så jag ska nog träna som hon hade gjort sen, det verkar smart.

http://dpossen.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards