Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under december 2009

Av Carro - 21 december 2009 12:31

Har precis druckit kaffe och tittat på när Sid mördat sin fina dinosaurie. Hundleksakstillverkare borde lära sig att stoppa leksakerna i omgångar med stopp emellan, så mallevalpen när han biter ett hål i nosen inte kan dra ut stoppningen ur hela dinosaurien. Alltid lika spännande att se hur de ser ut inuti dock... Sid har vadd i hela ansiktet, ser ut som jultomten.


Ska snart gå en långpromenad med softbelt och sele, perfekt träning för både Idden och mig själv. Sen blir det julklappsinslagning, pynt och julgodisbak resten av dagen.

ANNONS
Av Carro - 20 december 2009 22:04

Foto: Annika Hedner


       

ANNONS
Av Carro - 20 december 2009 21:36

Hade sett fram emot en dag med sökträning med gänget idag, men när jag kom ut på Rialavägen i morse möttes jag av snö, och mera snö och mera snö. Sniglade fram i 30 medan snöröken gjorde det omöjligt att se någonting överhuvudtaget och kände att "nä, jag åker inte till Åkersberga i det här väglaget". Det var nog ett väldigt bra beslut av mig. Stannade i Wira och fikade och åkte sen hem och åt lunch. På eftermiddagen hade de plogat upp vägarna någorlunda och jag gav mig ändå ut på vägarna för att hälsa på farmor och farfar och träffa Charlotte. Jag och Charlotte fikade och shoppade lite julklappar, det var jättemysigt att träffas igen (som vanligt alldeles för länge sen).


På väg hem igen hade det börjat snöa, igen, och jag körde återigen 30 på 70-vägarna och lbev omkörd stup i kvarten. Galningar! Skulle egentligen ha handlat på vägen hem men jag vågade verkligen inte köra längre. Åkte hem och bytte chaufför så Fredrik fick åka med till affären. Så här mentalt slut har jag nog aldrig blivit av att köra bil.


De närmaste dagarna väntar julstök med julklappsinslagning, städning och pynt. Fredrik, som inte alls är van vid min familjs galna traditioner, säger att huset ska vara färdigpyntat och klart SENAST på eftermiddagen den 23:e. Det är då jag, som är mer än van vid min familjs galna traditioner, vill börja. Men det gäller väl att hitta sina egna traditioner och en sådan är Bingolottos uppesittarkväll med bror och Marika som jag hoppas blir av i år också. Mys!


Nu ska jag gå och lägga mig och njuta av min första riktiga sovmorgon och min första riktiga dag på ledigheten.


God natt!

Av Carro - 18 december 2009 23:35

Alla deltagare har satt upp mål för vad vi ska jobba med till nästa gång och det ser ut som följande:


JAG

Låta bli mina händer (inte fokusera på godbitshänder eller leksaker)

Sitta framför med fokus framåt oavsett om jag studsar eller prasslar med armarna eller liknande störningar bakom honom

Träna på minst tre helt nya platser

Två nya kedjor

Tänka på aktivitetsnivån

Fortsätta jobba med farten så den absolut inte dämpas

Jobba på våra fria följ-uppgifter, han ska åtminstone söka sig tätt intill vänstersidan och jag ska ha fått skruv på belöningsplaceringen


FANNY

Inmarsch och uppställning med bra attityd

Kedja på 3-4 moment från klass 1

Stå från galopp mot Fanny

Vänstersvängar


THOMAS

Inmarsch och ett snyggt och prydligt fritt följ (både hos hunden och Thomas)

Saktagåendet - vända och gå tio steg

Lättare kunna bjuda på kryp i andra situationer än snödrivor

Träna inför klass 2-debut den 14:e februari


SIV

Se ut ett datum för debut i elitklass

Sitt i grupp två minuter med "glada öron"

Sitt från stå med låsta bakben

Springa rakt in i rutan när rutan ingår i en kedja

System i vittringsdiskrimineringen


ELIN

Tryck i varsågod

Springa fort

Fritt följ, kunna hålla en bra position ett helt program

Hakan i backen två minuter på signal

Fjärrdirigering

Av Carro - 18 december 2009 23:08

Här kommer en kort sammanfattning av den andra dagen på den andra av tre samlingar med Maria Hagström.


Praktiskt jobbade jag och Sid med stadga i ligg och stå som gick kanonbra. Jag växlar mellan att använda omvänt lockande och bara stå helt passiv för att lära honom att det är hans position som är viktig och inte min. När Maria tränar stadga tänker hon att det är tre olika delar som kriteriesättningen måste ugå ifrån:


TID - hur länge hunden ska hålla positionen.

Viktigt här är att tänka på att om hunden får klick och godbit var tredje sekund så har den bara suttit tre sekunder, även om den så håller samma position i tre minuter. Tiden är alltså så länge hunden behöver hålla positionen mellan varje belöning.


AVSTÅND - hur långt ifrån hunden föraren är.


STÖRNINGAR


Det man ska tänka på när man sätter kriterier är att första gången man ökar svårigheten på någon av delarna får man sänka svårigheten på de andra. Man kan inte både öka tiden och ha samtidigt lägga på svårare störningar.


Att tänka på är också att störningar är både allt som händer och allt som inte händer. Hundar som tränas mycket med "konstgjorda" störningar blir väldigt duktiga på att stå emot störningar och den största störningen kan istället bli att det inte händer någonting alls. Som alltid är balans det bästa och jag tror att det allra svåraste för hunden är om det inte händer någonting alls och så kommer det helt oförutsedda störningar väldigt sporadiskt. Vi är dock inte riktigt där än.


Vi jobbade vidare med utgångsställningar och fritt följ och nu börjar jag få kläm på belöningsplaceringen. Fria följet är verkligen någonting vi måste jobba mycket, mycket mer med.


Andra passet tittade vi på saktagående. Jag har jobbat med det när han var lite mindre men då mest på att han ska vända runt framför mig och bara röra sig framåt för att få "att jobba bort från mig" på reportoaren som en förkunskap inför saktagåendet. Nu ska vi börja jobba med det mer målinriktat och jag vill att Sid ska kunna vända runt och ställa sig framför mig med rumpan mot mig och ha stadga där en stund innan han börjar bjuda på steg framåt. Jag inspireras av Thomas träning som gick ut på att han från början sa hur många antal steg han ville ha. Jag fastnar väldigt lätt i saktagåendet med att bara belöna, samma sak i backandet. Tydliga kriterier gör ju träningen så mycket effektivare och att verkligen säga till sig själv hur många steg man vill ha gör det så mycket lättare att verkligen hålla det sen också.


Vad jag måste tänka på är att hitta rätt aktivitetsnivå för saktagåendet då det nu tenderar att bli ganska mycket spring. Att först belöna några gånger för stadga i stå innan han får vända runt ger en mycket lugnare sinnesstämning än att gå från t.ex lek till vända runt. Vad jag också måste vara noga med är att han inte ska snurra till belöningen, något vi måste jobba med generellt. Lugna belöningar med omvänt lockande eller kast på marken så han måste nosa rätt på dem ska vi använda och tänka mycket på min egen aktivitetsnivå. 


Sista passet jobbade vi med fria följet och gick vidare på de delarna vi började på dagen innan. Jag är väldigt taggad att jobba vidare med det här och se var det leder. Någon form av fritt följ vill vi ha nästa samling.


Vi har pratat mycket om helhetsträning och kedjeträning de här dagarna, ett koncept som är viktigt att introducera redan för den unga hunden för att den från början ska få lära sig att bli uthållig mellan belöningarna.


Kedjeträning gör att man:

Kan hitta brister i sina detaljer

Kollar av om beteendena fungerar på första försöket

Bygger uthållighet hos hunden och lär den att även om inte belöningen kommer på en gång så kommer den om man jobbar vidare.


Svagheter i träningen syns oftare när man kommer till en ny miljö och därför är det viktigt att träna på nya platser, nya underlag och med nya typer av störningar. Utnyttja nya miljöer till att undersöka om saker och ting fungerar på första försöket på ny plats eftersom det är så situationen ser ut på tävling. Sudda ut skillnaden mellan träning och tävling och träna som du tävlar och tävla som du tränar, så det inte blir något konstigt för hunden om det är den ena eller andra situationen.


Till nästa gång ska vi fundera ut en störning som vi har svårt för, träna så vi blir tåligare för den och sen utsättas för den på nästa samling. Störningen kan vara antingen för mig eller hunden. Jag vill jobba med något som jag störs väldigt mycket av, nämligen klantiga tävlingsledare. Tävlingsledare som nästan dirigerar in mig i saker på fria följet, som pratar otydligt, när andra pratar samtidigt som min tävlingsledare pratar och liknande. Det är något som väldigt lätt får mig att tappa fokus!

Av Carro - 15 december 2009 21:37

Sitter och tittar igenom lite gamla bilder på Ebbiluringen. Kanske inte de finaste bilderna man väljer att visa upp, men det är verkligen hon.


         

Av Carro - 15 december 2009 20:40

Sid har varit en riktig stjärna idag. Förutom att han har legat tyst och lugnt i bilen (ett mindre helt täcke är väl inte hela värlen?), skött sig exemplariskt runt folk, gått att kalla tillbaka på väg fram mot andra hundar (de flesta gånger i alla fall) och redit sig jättebra i koppel så har han varit jätteduktig på träningspassen. 


Första passet jobbade vi med fria följet. Han är den första hunden jag jobbar in fria följet genom baklängesfot redan från början och jag har haft svårt att få till det riktigt bra. Baklänges har varit kanon, men vid och efter vändningen har han sackat efter och hamnat väldigt långt ut.


Plan:

Belöningsplacering bakom huvudet in mot kroppen så han måste trycka in bogen mot mitt ben och nästintill hamna bakom mig med rumpan. Låter det enkelt? Nja, att jobba in ett nytt rörelsemönster hos sig själv är definitivt inte det lättaste efter fyra månaders starkt injobbad koreografi. Där var det med säkerhet inte Sid som var problemet, utan jag själv. Med leksak fick jag till det men med godbitar hade jag grymt svårt att hitta rätt rörelse och få honom att bli kvar i position och inte hamna i nån sorts cirkus-jag-lockar-dig-fram-och-tillbaka-vid-min-sida. Jag kan riktigt känna i kroppen hur det ska kännas när det fungerar (alltså så som det känns med Ebba) men aah vad svårt det är när man inte gjort det på så länge. Belöningsplacering, Caroline. Fy skam att du inte tänkt på att problemet kan ha legat där tidigare.


Få in mer bakdelstanke i vändningen genom att ta ett steg åt sidan och stanna så han får göra en ingång framifrån. Idag blev det en ingång med sitt men jag tänker att det kommer bli en "flygande start" då han slänger runt rumpan och så fortsätter vi framåt.


Mer fria fria följövningar då jag leker i gång honom, stoppar undan leksaken och går iväg så han får söka sig upp till min vänstra sida och när han gör det a) belöna utåtinåtbakåtbortåt eller b) vända åt höger så han måste söka sig ännu tightare innan belöningen kommer.


Vändningar på stället åt höger och vänster med honom i stående position. Ja, ingångsövningarna är ju inte helt bra då vi inte fått till de från alla möjliga positioner och utgångspunkter och att han därför inte behövt söka rätt position lika målmedvetet. Det ska bli ändringar på det nu.


Högercirklar då han får följa mig tight på vänster sida.


Längtar efter att fortsätta med det här i morgon och se var det bär iväg.


Nästa pass jobbade vi med hopp-stå som jag haft jättesvårt att generalisera. Men idag bara funkade det. Ni känne väl igen frasen "såhär har han aaaldrig gjort hemma" när hunden gör nåt dåligt. Här var det precis tvärtom och det funkade riktigt bra. Bytte plats på godbitar och leksaker, hade de i höger ficka, vänster ficka eller på en stol. Belönade med olika händer. Flyttade händer och fötter. Satt, stod med korsade ben och satt på en stol. Hopp, hopp, hopp. Studsar som en liten känguru, vilken morbror kan han ha lärt sig det av egentligen? Hm... Det finns hopp för hopp-stå i alla fall.


Sista passet gjorde vi två kedjor. Inmarscherna gjorde jag genom att leka igång honom med en halvtråkig leksak, stoppa undan, vända om och gå iväg. Han följde efter jättefint. Maria dirigerade mig till en punkt där han fick sitta på kommando, fri, dutta ett par gånger i handen och sen bli belönad med en av de bästaste leksakerna. Duktig Id.


Andra kedjan gjorde jag samma inmarsch men nu fick han bara dutta. Duttarna blev ganska oregelbundna och tveksamma, men jag belönade efter tio stycken med boll som var enklare att få tillbaka än jag trott (men inte sagt att det var enkelt för det).


Avlevereringar är något vi måste jobba ännu mer på då jag idag upptäckte att de inte funkar ("såhär gör han aaaldrig hemma", ni vet). Ridhussand, hästskit och roligaste bollen blev på tok för svårt. Dumt av mig kanske, men Iddis fick roligt och jag jagade honom runt i ridhuset för att förstärka olydnaden ytterligare. Det är härligt när man kan släppa loss lite trots att man vet att det egentligen bara är dålig träning ;)


Är jättenöjd med kedjorna.


Sen fick jag träna mer på att få in belöningsplaceringsrörelsen, ett pass som mest blev att jag skrattade över hur knäppa vi (läs: jag) är. Fick inte riktigt till det, men vi ska nöta på i morgon bitti.


Sen var vi trötta båda två så jag hoppade över sista passet. Är så nöjd över att sid hållt ihop så bra alla pass hela dagen. Måste tänka på det när jag lägger upp morgondagen, han kommer antagligen vara duktigt slut sista passet i morgon eftermiddag.


I morgon ska vi i alla fall:

Jobba vidare med fria följet.

Träna platsliggning.

Träna sitt i grupp (varför heter inte platsliggning ligg i grupp eller sitt i grupp platssittning? Så mycket mer logiskt).

Jobba på utgångsställningar.


Vi kommer också prata mer om tävlingsträning och helhetsträning.


Nu ska jag plugga resten av kvällen och natten. Saknar Lina och Pejla, jättetråkigt att de inte kunde vara med den här samlingen.


So long och god natt.


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30 31
<<< December 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se