Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under november 2009

Av Carro - 11 november 2009 21:17

Jag har suttit sen halv nio och skrivit på ett blogginlägg om tvådagarskursen med Maria, och när jag trycker på "publicera" så kommer en ruta upp med "du har blivit utloggad", fast jag är fortfarande inloggad och skriver det här inlägget utan att ha loggat in på nytt (och kan ni läsa det här gick det ju att publicera). Jag brukar vara duktig med ctrl+c men tydligen inte idag.


Struntesamma, det kommer i morgon för nu tappade jag inspirationen lite. Däremot ska jag skriva träningsplanering för den här veckan och utvärdera förra veckans plan.


Sivs och Linas blogg finns bilder från i helgen. De aktuella inläggen finns här och här.

ANNONS
Av Carro - 8 november 2009 20:45

Sid är halt. Eller inte alls halt egentligen men det tror jag snarare beror på att han inte har tid att känna efter. Askari och han lekte ute på innergården tidigare idag och Askari brottade omkull honom. Sid skrek i en halv minut, haltade kraftigt men galopperade sedan på som vanligt. Jag kände igenom benet men han reagerade inte alls, däremot är han stel och svullen och vill inte gärna lägga vikten på det i onödan. Fan. Vi får se hur det känns i morgon.


Jag har märkt att Sid sträcker på sig väldigt mycket så jag planerar att börja träna lite tricks som gör att han måste tänja sig lite. Började med puppy yoga idag och fick lite panik (fel ord, hittade inget bättre) över hur lite tricks han kan. Dags för ändring på det, det är ju så himla roligt. Sätta tassarna över huvudet, buga och nos mot höft står på planeringen för närmaste tiden. 


Igår tog vi upp balansträningen igen och jag shejpade upp honom på kattklöspelaren. SVÅRT tycker Sid! Ska passa på att låna lite balansgrejer när vi ska till Fanny och Thomas och träna lite.


Idag har vi tränat utgångsställning och sändande till target. Sändande till target var helt okej men ingen fart att prata om överhuvudtaget. Det var vårt, få se nu, andra eller möjligtvis tredje pass (3 minutare) under Sids livstid och det första på flera månader, så okej då.


Har tränat lite fritt följ och leksakshantering också. Fritt följ helt okej, leksakshanteringen kunde vara bättre. Jag måste ta tag i det där nu. Nu.


I morgon åker vi till Örebro för två dagars elitsatsning med Maria Hagström. Vi åker dit med Lina och Pejla som vi ska träffa i Karlstad i morgon bitti och få sällskap med upp till Örebro. Askari ska få träna platsliggning och budföring med skott, fritt följ och framförgående och såklart massa kryp under de närmaste två dagarna. Med Sid vill jag titta lite på attityd i träningen och få tips på hur jag ska bibehålla hans fina arbetsmoral, samt jobba med leken. Där ligger min plan för den här första träffen, men den kan säkert ändra sig.


Jag saknar Ebba, massor. Det var med henne jag skulle gå elitsatsningen egentligen och jag saknar att träna henne jättemycket. Jag förstår om ni nyfikna vill ha en Ebbauppdatering och den kommer när jag orkar skriva den.


Nu ska jag packa, rasta hundar och sen sova. Halv sju i morgon bitti skjutsar Lina (min Lina alltså) in mig och maligatorerna till Karlstad.


God natt!

ANNONS
Av Carro - 8 november 2009 20:28

Kan ni tänka er att skiten har varit så här liten:


     


Men han är sig lik, bara det att han väger 13,8 kg istället för 6-7.

Av Carro - 7 november 2009 17:47

Någon har klippt Sid på huvudet. Hur skumt som helst, men pälsen är avklippt mitt mellan öronen. Har han en stalker som brutit sig in i bilen och snott med sig ett minne? Eller vad 17 har hänt? Det är helkonstigt. När jag praktiserade hos Fanny och Thomas i somras så såg det ut som om någon klippt av pälsen på svansen på Squid, jag tror aldrig vi kom fram till vad det berodde på. Börjar fundera på om det kan ha någon annan orsak, fastnat, blivit nafsad av en hund eller liknande, men det är ett så perfekt jack att det verkligen ser klippt ut. Skumt!

Sid
Av Carro - 7 november 2009 12:09

Kursen blev tyvärr inställd i helgen och jag blev kvar i Värmland. Tänker passa på att försöka få en hel del gjort, plugga av lite i skolan och träna hundarna. 


Vi var hos Sofie och käkade middag igår och satt och snackade skit med Bella fram till småtimmarna. Det var länge sen jag bara umgicks, satt vid ett köksbord och babblade på om allt och ingenting. Jättemysigt, det måste vi göra om snart (för jag är ju kvar här så många helger så det finns ju massor av tillfällen, eller inte).


Idag ska jag plugga biologi och hundkunskap men först gå ner till stallet och träna lydnad med båda hundarna. Plan för Askari är hopp över hinder, fritt följ och framförgående. Eventuellt lite kryp också, annars tar vi det hemma i eftermiddag. Med Sid är planen utgångsställningar, stå och ev. sändande till target om det finns energi kvar (eh?). Förhoppningsvis sover de gott sen så jag kan plugga i lugn och ro. Promenad fram och tillbaka till stallet med alla dofter det innebär brukar vara nog för att Sid ska sova gott i alla fall. 


Jag sitter ju en del på olika hundforum och diskuterar hundträning och tänkte länka till trådar som jag tycker är intressanta. Nu har en tråd precis (på tredje sidan) kommit in på ett sidospår om att belöningsbaserad träning och relation med hunden på något sätt skulle vara motsättning till varandra. Sånt tycker jag är jätteintressant att diskutera då många fortfarande verkar ha den uppfattningen, det ska bli intressant att se hur tråden utvecklas och jag hoppas att den inte låses för att den kom så långt från ursprungsämnet. 


Nu ska jag kolla facebook, uppdatera forumen en gång till, käka en macka och sen klä på mig och gå ut.


So long!

Av Carro - 6 november 2009 17:39

Mallepalleplutten har viltspårat idag för första gången i hans och mitt liv. Det är i kursen dressyr och eftersök C som handlar om jakt och jakthundar som vi åkte ut och viltspårade. Två i gruppen gick anlagsprov med sina hundar och båda blev godkända, stort grattis! Det var Hanna med sin pudel och så vorstehluddet som brukar figurera här på bloggen ibland som nu alltså är redo för öppenklass!


Askari fick inte gå fullt så långt eftersom han aldrig gått ett spår som det ligger BLOD i. Jag trodde han skulle reagera och kanske bli äcklad, men det var nog mera jag. Han spydde inte heller som Ebba gjorde när hon fick nos på blod för första gången (det var i och för sig fågelblod, men ändå).


Jag och Sofie la ett spår på ca 60-70 meter nånting, ganska rakt men med ett par mjuka vinklar. Tanken från början var att bara lägga ett rakt 50 metersspår men när jag väl börjat tänkte jag vafan, han måste ju få nånting att jobba med". Han är ju en ganska duktig spårhund i vanliga fall (för att vara gal malinutt).


Jag trodde det korta spåret skulle gå på sisådär 2,5 sekund men ack så fel jag hade. Han sniffade runt på "skottplatsen" och sen spårade han i sniiiigeltempo hela vägen. Nosen ner i varje bloddroppe och det kändes som att jag knallade efter värsta sortens IPO-spårhund och inte efter den galna guling jag är van vid att ha längst fram i linan. Han duttade fram i sitt makliga tempo, extremt nyfiken och noooga. Det var jättekul att se hans reaktion. Och klöven, ja - den kunde nog inte kallas klöv så länge efter att Askari hittat den :)


Så, nu har vi provat på det också och är en erfarenhet rikare!


Siddis fick två korta spår på ca. 30 meter vardera. Lina fick hålla i honom på vägen medan jag gick spåren. Jag la båda och så började vi på det som legat kortast tid och tog det första sist så att säga. Konstaterande: retningen hade varit way to stor och tempot är way to högt och han är way to galen. Irr-irr, snurr-snurr men alltid tillbaka och kolla av fotspåren. Vi måste börja styra upp det här, först och främst låta spåren ligga längre så han får ner näsan. Spårmotivationen verkar det inte vara något fel på i alla fall så det här kan nog bli hur bra som helst. Om sisådär 7-8 år eller nåt.


Nu ska vi till Sofie och käka middag, det ska bli jättemysigt!


So long!

Av Carro - 5 november 2009 22:36

Collies har extremt långa näsor, det har jag alltid tyckt. Det har malinutter också, det upptäckte jag alldeles nyligen. Nu ska vi sova, god natt!

Av Carro - 4 november 2009 22:31

Ett kort blogginlägg om hur min dag sett ut:


05.45 Går upp och går rastningsrunda.

06.00 Gör mig i ordning för dagen. Ger hundarna mat. Äter frukost.

08.00 Möter upp Börnis och promenerar till skolan.

8.30 Biologi B. Idag stod utsöndring på schemat. Vi snackade alltså kiss i en och en halv timme. Intressant.

10.00 Rast. Kollar mail.

10.20 Smiter iväg från skolan, rastar Sid och hinner hem och slänga i mig en snabblunch.

11.05 Tar bussen in till Karlstad.

11.45 Köper en kaffe på Pressbyrån.

12.10 Dagens första körlektion.

13.00 Tillbaka på körskolan och sätter mig med en dator med teorifrågor.

13.45 Dagens andra körlektion.

14.40 Fler teorifrågor

15.30 Känner mig uppgiven och förtvivlad. Lämnar körskolan och promenerar en sväng i blåsten i Karlstad.

15.40 Hittar ett par vinterstövlar och impulsshoppar som tröst. Känner mig lite gladare.

15.55 Köper en vegetarisk sub på Subways.

16.05 Tar bussen hemåt.

16.45 Kommer hem och packar en väska med träningsgrejer, går till Lina och rastar huliganerna.

17.00 Kvällstöd i biologi i Knipan. Jag, Lina och Börnis är flitiga.

19.00 Avslutar pluggandet och

19.01 Kommer ut från Knipan och upptäcker att DEN FÖRSTA SNÖN HAR KOMMIT!

19.10 Åker till VP och köper mat.

19.30 Har precis käkat nere i stallet och går en promenad med hundarna. Sid rejsar runt i snön med öppen mun och bara suger in så mycket han kan. Avmaskning nästa...

20.00 Jag, Lina och Börnis tränar shejping med hundarna i stallet. Jag genrepar inför redovisningen i morgon med Sid, det går inte alls bra. Askari fick krypa vilket gick väldigt bra, åtta steg med bra teknik och härlig attityd.

20.58 Inser att stallet larmas på klockan nio och packar snabbt ihop våra grejer och flyr därifrån.

21.00 Låser grinden och promenerar hem.


Väl hemma satte jag mig här framför datorn och har blivit sittande här sen dess. Nu ska jag hoppa i säng, jag tror att en god natts sömn  är vad jag behöver.


Godnatt!


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se