Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under november 2009

Av Carro - 17 november 2009 19:04

...i hamn! SKÖNT! Nu kan man koppla av lite igen (eller rättare sagt: fokusera på skolan och livet igen). Men det värsta är kvar...

ANNONS
Av Carro - 16 november 2009 21:11

I morgon gäller det - del 1.

ANNONS
Av Carro - 15 november 2009 20:23

...blev det för Åsa och Lava idag! Stort grattis! Jag önskar att jag kunde säga minst detsamma om mig själv och lilla gula Mr Confused, men "jag och Mr Confused godkända i lägre klass sök" låter inte som en mening som går att uttala.


Nej, man skulle kunna säga att det gick ganska mycket åt skogen. Åsa tävlade både sök, lydnad, budföring och platsliggning medan Askari och jag tävlade ett skick i sökskogen. Eller nu ljög jag, inte jag och Askari - jag och Mr Confused. Eller hångelmallen om ni hellre vill det.


Tyvärr gillar inte alla figuranter att bli hånglade av en go och glad malinutt, så vi blev utvisade. Diskade. Avbrutna. Snuvade på konfekten. Förvisade till bakvägen ut från rutan, med domarna och den livrädda figurantens hårda blickar i våra nackar.


Nä, riktigt så illa var det inte. Men Askari gjorde en Askari som vi väl kände igen från i våras. Han var fin på uppvärmningen och när jag skickade ut honom på första slaget syntes det att han fick vittring direkt och drog av åt höger. Jag hör det prassla i en gran och det knekar på ett mycket oroväckande sätt. "Sitter han fast i skynket?" var min spontana tanke, men ganska snart kommer han springande i full kareta, med någonting i munnen! Den gula fastrullen dunkar troget mot bröstet och det som sitter fast mellan tänderna på malinutten är mer av gråsvart nyans...


Att komma in till stigen med ett liggunderlag i munnen var nog helt logiskt i hans huvud. Vi var väl körda redan där men jag ville ha en lyckad (eh?) figge med mig från vår sökdebut så jag sände ut honom på ett nytt skick. Som resulterade i ytterligare en bit liggunderlag. Nytt skick - som resulterade i fastrulle, perfekt markering, lugnt och fint påvis, bra frivilligt sitt dryga metern från legan, lugn i sitten medan kopplet togs av och figgen kom fram, lugn och tät transport in, bra sug ut mot nästa sida. Men nä, där tog det slut. Figgen var inte säker på om han varit på eller inte (vilket alltså borde innebära att han inte varit på, han borde varit tvärsäker på om han fått hångelmallen över sig eller inte) men hade känt sig mycket illa till mods när den galna malinoisen försökte slita av honom liggunderlaget. Där tog tävlingen totalt slut för oss, vilket kändes surt. Antagligen hade Mr Confused i och med liggunderlagsflippandet fått pysa ur sig all galskap som puttrade mellan öronen och hade kanske genomfört resten av banan i en betydligt mer sansad anda. Men det är bara spekulationer och klarar man inte första skicket utan att bli bruten så ska man kanske vara försiktig med att ens fundera på att spekulera kring att resten av banan skulle gått bra.


Vi fick gå tillbaka bakvägen, den vägen man fick gå om man inte slutfört hela banan. Den andra vägen var det bara Åsa och Lavanpavan som fick gå. I alla fall med ett uns av stolthet i steget. Lava fick 6,5-7 med två figuranter och ett och annat startskall och var den enda som gick vidare och tävlade vidare. Det var till och med så att det bara var hon och en till på hela tävlingen som tävlade vidare. Av lägre, högre och elit sök och lägre, högre och elit rapport var det alltså bara Åsa och en elitrapporthund som fortsatte tävla efter skogen. Båda med godkända reslutat.


Spännande när man tror att skogen är det som ska funka bäst och så kommer man inte ens därifrån. Det är tur att det är roligt att träna, så vi kan komma igen när vårsäsongen drar igång i mars.


Avslutar med ett grattis till Luss och Chilli som genomfört ett fint sökarbete under deras start i lägre sök idag, på annat håll. Försten till högre vinner ;) (fast eftersom vi tränar ihop så sträcker jag på mig lite jag också).


Sid fick göra några små sökskick i skogen som mest gick ut på att springa ut, hitta Åsa och sen leka järnet. Men det skötte han väldigt bra, jag blir så stolt över honom. Nu har vi avverkat lek med Fredrik och Åsa under veckan, nästa vecka blir det Lina och Börnis som han också känner väl, sen har vi Sofie, Bella, Stina och Solan som han träffat lite mindre men som fortfarande inte är helt okända som jag tänkt sätta ut i en skogsglänta. Och så Cicci, Anders, Sofia, Luss m.fl Här ska lekas med mallebarn! (eller: här ska formas sökhund!).


Allt för nu,


so long!

Av Carro - 14 november 2009 22:33

Jag skrev ju att inlägget om Mariakursen försvunnit men jag hade sparat ett utkast som nu ligger publicerat på bloggen under den 11 november eller här:


http://kontrollek.bloggagratis.se/2009/11/11/2177667-tva-dagar-med-maria-hagtrom/

Av Carro - 14 november 2009 22:18

Jag spenderar det mesta av mina dagar på körskolan och råpluggar. Under tiden är hundarna och terroriserar Lina. För att skona henne (lite) kommer Askari vara hemma hos sin riktiga familj nästa vecka då det är som mest intensivt på körskolan. Lite skönt att bara ha Sid när man själv har begränsat med tid också.


Jag kör och kör och så mycket hundträning hinns det inte med. I fredags åkte jag och Fredrik med alla hundarna till Forshaga BK för att köra igenom några moment inför lägrelydnaden. Gjorde en budföring med skall (?) och två jättefina platsliggningar då Fredrik gav överraskande ljud bakom honom. Sen gjorde vi en kedja på inmarsch, linförighet, framförgående och hopp över hinder som blev bra, något för het i fotgåendet bara - annars okej.


Uppladdningen inför morgondagens tävling har väl inte varit den bästa direkt då vi varit i Söderfors och firat Fredriks systerdotter som fyllde två år. Tiden går så jäkla fort... Jättemysigt med tårta och korv med bröd, det var länge sen vi träffade allihopa nu. Men Askari har således legat i bilen större delen av dagen och kommer vara hetare än hetast i morgon. Blir spännande att se hur vi tacklar det, kanske ska gå upp vid fyra och lägga ett spår innan vi åker?


På en Statoilmack på vägen upp fick vi äntligen tag på Europes senaste skiva så den går på repeat här i bilen och har blivit bränd till både datorn och mobilen. Satan vad bra den är!


Ska surfa runt lite nu (sitter i bilen) så jag kan sova så fort jag kommer hem. I morgon halv sju bär det av till Nynäshamn för att starta lägre klass sök, önska oss lycka till!

Av Carro - 11 november 2009 22:04

Titta va... Är han inte bara för...? Mmm! Goding!


Leksakerna kallas minipocketbungee sheepball minisheep miniball, typ. Eller nåt. Finns hos www.klickerklok.se Rekommenderas starkt!


Jag skulle ju kunna vara fräck och säga att det här är taget när vi tränar hoppstå, men nä. Bara allmänt studs efter leksak.


Stjärnan.


 

Dags för godbit snart?


Bilderna är tagna av Siv.

Av Carro - 11 november 2009 21:45

Planen för v.45 såg ut såhär:

Askari

Lydnad

Fritt följ position Det vill jag inte påstå att vi har tränat på, men engagemang och fokus har vi jobbat med på kursen och det känns betydligt viktigare.

Framförgående halten Ja, den ser bra ut.

Kryp Ibland får vi till riktigt bra repetitioner med tio-tolv krypsteg och ibland blir det studs när jag försöker tänja det liiite till. Vi jobbar vidare för att få det bra varje gång.

Platsliggning med skott Tränade hos Maria. Fyra platsliggningar med ett eller två skott. Har skapat en rutin och känner mig säker inför tävlingen.

Hopp sitt-kedjning Jodå. Vi skulle kunna träna mer på det, det är jag medveten om. Men det fungerar.

Bruks

Tighta upp sökslagen Det har vi jobbat på. Bra resultat.

Budföring med okänd person (och gärna med skott!) Nej, nej, nej?!

Sid

Lydnad

Ännu bättre utgångsställningar Det släppte under veckan och nu börjar det se riktigt bra ut.

Stadga efter hoppstå Jag fryser honom med en omvänt lockande hand som vi måste jobba bort snarast.

Framförgående (backa tillbaka lite och få bättre stadga i att hålla fokuset framåt) Vi har väl jobbat ett par pass men måste ha mer stadgeträning i stillastående.

Sändande till target Ett pass, sådär fart. Vi spar det lite till

Övrigt

Använda burlekarna i köksträningen Insåg att jag måste köpa större tygbur. Han är duktig på burlekarna.

Ladda i halsbandet Fungerar okej men inte i hamn.

Använda minst två nya leksaker Gummibenet uppskattades mycket, likaså pocket bungee sheepball med miniboll (?) som vi köpte hos Fanny och Thomas under kursen. Har använt fler leksaker också, det har vi faktiskt varit duktiga på.


Plan för v. 46

Jag kommer vara borta på körskolan mycket så jag får lägga det realistiskt:


Askari

Lydnad

Kryp

Framförgående, grundövningar

Fritt följ, TRÄNA!

Få till några kedjor


Bruks

Budföring


Övrigt

Tävla lägre klass sök på söndag


Sid

Lydnad

Utgångsställningar

Sitt (ligg)


Bruks

Leka med minst en annan person (typ Fredrik, Lina, Börnis, Åsa eller alla fyra?)


Övrigt

Springa runt en stol

Bättre tryck i varsågodövningar

Leka mera!


Av Carro - 11 november 2009 21:24

Vi är trötta och helt slut efter två dagars kurs med Maria Hagström. Eller, sa jag vi? Jag menar jag såklart. Hundarna skulle säkert kunna träna lika intensivt hela veckan runt utan att det skulle märkas nämnvärt (utåt).Däremot märkte man på mallebarnet igår kväll att han var riktigt trött, då han satte sig mitt på vardagsrumsgolvet och prat-skällde ut i ingenting. När man då påkallade hans uppmärksamhet var det som att väckan honom ur någon form av dagdröm. Men sova kunde han inte.


Jag har haft två jättehärliga dagar med massa hundträning, massa hundnack, en del icke-hundsnack, en del ploj med kameror och oseriösa mer eller mindre filosofiska diskussioner samt många, många bra tankar och inspiration från Maria. Hon delade under dagarna med sig av tips både kring bl.a nyinlärning av moment, detaljträning vs helhetsträning, lydnadsträning, sökträning och lek.


Just detaljträning vs helhetsträning och att träna mycket kedjor var något jag fick med mig från kursen. Jag gillar inte att träna kedjor. Jag tycker det är så roligt att träna detaljer, peta och belöna massor och ofta. När jag ska träna kedjor vet jag att jag måste släppa igenom att mina detaljer inte blir så bra som jag vill ha dem, för utan helhet så har man inga som helst nytta av att ha tränat massa detaljer. Det är helheten man tävlar med och detaljerna kan bara förhoppningsvis ge några extra poäng (förutom att de är roliga att träna). När Maria tävlingstränar (alltså flera moment efter varandra i en kedja) och något inte fungerar i kedjan så släpper hon igenom det där och då men tittar sedan på vad det var som inte gick som hon ville. Säg att ingången med apporten blev dålig. Då börjar hon med att titta på själva detaljen, fungerar ingång med apport i munnen för sig själv? Om svaret är ja tittar hon på momentet, fungerar ingången i slutet på hela momentet? Och är svaret ja även där tittar hon hur det fungerar med momentet innan eller flera moment innan. Jag gillade det upplägget, det var tydligt, konkret och logiskt - precis som jag vill ha det.


Båda hundarna har gått bra i helgen men av matte fanns det såklart mer att önska. Mina nerver är verkligen inte vad de borde vara och det händer någonting med mig så fort någon ny tittar på när jag tränar. Jag måste träna mer på det. Inte bara gå kurser utan även be vilt främmande människor på BK syna och studera hur det ser ut när jag tränar. Eller bara syna och studera. Elin kom upp med ett belöningssystem för mig själv. Om jag är fokuserad och jobbar bra under träningspasset får jag äta chocklad när passet är slut. Externbelöning för mig som förare :) Vi har pratat en del om rätt sinnestämning och rätt aktivitetsnivå hos hunden under dagarna, och jag tror mer och mer att jag måste tänka så vad gäller mig själv också.


Ta fria följet som exempel. Med alla mina hundar har fria följet en förmåga att ligga tiamässigt i perioder och i andra perioder gå ner till att inte fungera alls. Jag har tidigare inte riktigt förstått vad som är problemet, då jag inte tycker att jag ändrar någonting i träningen. Men nu har jag kommit på det. I de perioder då jag inte fokuserar på  fria följet har jag nämligen en förmåga att belöna slentrianmässigt lite "vad som helst" med resultatet att jag måste reparera massor när jag väl blir duktig på att träna fritt följ igen. Från och med nu ska jag vara benhård - jag går inte fritt följ med någon hund igen om jag inte tränar det. Jag behövde den omskakningen då Maria efter mitt första pass harklade sig lite och frågade "vad är ditt kriterie egentligen?". Jag hade då helt ärligt kunnat säga, jag hade inget. Hur korkad får man vara? Sluta tjabbla runt och börja träna hund istället, fröken Caroline Ersenius.

På det sättet blev det ingen chocklad och jag kände fria följet förbättras bara på andra passet. Jag måste vara mer diciplinerad i min träning, framförallt av fria följet som är så roligt att träna att det är så lätt att göra det "bara ändå". Kvalitet - inte kvantitet. Hört det förut?


Sid har varit en riktig liten pärla under dagarna och skött sig både under och mellan träningarna. Varit pigg och engagerad under träningen och lugn och tyst i buren när det varit paus. Han har fått träna fritt följ och lekt. Vi tittade också på lite fartmoment då jag inte tycker han tar i till max. Fick tips på en lek som går ut på att han ska springa ut och runda en stol och så komma tillbaka till mig för belöning, ett bra sätt att träna både fart ut och fart in på samma gång. Det ska vi pilla lite med till nästa gång.


Askari fick också träna apporteringsgripanden och om det kan ni läsa bra och detaljerat i Linas blogg.


Vi fick också ta del av Marias tankar om sök som jag tänkt summera i hundIDbloggen någon dag framöver när tiden finns för att sätta sig ner och bearbeta det. Vi har också gett oss själva läxor till nästa samling, då det dessutom ska genomföras en tävlingsträning med minst 3-5 moment. SÅ nyttigt!


Nästa samling är i mitten på december, behöver jag säga att jag längtar...?


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se