Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under juli 2009

Av Carro - 20 juli 2009 19:28

Kom hem från Norge i fredags och var självklart på plats hos valparna så fort jag kunde i fredags kväll. De har vuxit något groteskt sen sist och har börjat bli riktiga hundar. Mitt hjärta klappar extra för två av pojkarna och extra-extra för en av de två, men vi får se vilken det blir.


Sitter valpvakt på dagarna den här veckan och idag har jag roat mig med att försöka ta kort på de små, vilket inte alltid är så lätt eftersom de blivit ruskigt snabba. Några fina blev det i alla fall och de kommer antagligen upp här på bloggen senare i veckan.


Annars är förberedelserna i full gång, inför sommarfesten på fredag, kurserna som börjar nästa vecka och valpleverans om tio dagar. Shit, tio dagar... Det är ju ingen tid alls!


Nu ska jag fortsätta med alla dessa förberedelser, so long!

ANNONS
Av Carro - 16 juli 2009 23:53

I morgon åker jag hem igen, tiden har gått helt galet fort och jag vet inte var den har tagit vägen. Sökhelg, tränarutbildning, lydnadsläger, sökträningar och woooosh! så är de här veckorna slut.


Det har varit två riktigt givande veckor och nog känns det vemodigt alltid att åka härifrån. Jag har verkligen inte bloggat så mycket som jag skulle kunnat gjort, men när man väl suttit ner vid datorn har man velat göra något helt intelligensbefriande (som att sitta på AH t.ex ;) ). Jag har även pillat en hel del på nya hemsidan, så förhoppningsvis kommer den ut snart tillsammans med en liten förändring på hundid.se.


Idag har vi haft sista dagen på lydnadslägret då vi jobbat med tävlingsträning, proofing av stå, sitt, ligg och utgångsställning, sträcka tiden i utgångsställning och jaktinkallningar och galskap. Det har varit många fördelar med en så liten grupp, alla har fått utdelning av varandra och vi har fått mycket effektiv träningstid trots att vi kört ett ekipage i taget.  


På eftermiddagen har jag och Thomas tränat markeringsövningar med gul, vit och orange. Bra träningspass trots två trötta figgar/hundförare.


I morgon blir det sökträning utanför Oslo och sen kör Thomas mig till tåget, här är vi effektiva in i det sista!

ANNONS
Av Carro - 14 juli 2009 22:02

Pressa zoomen till max och fånga en gal setter och en gal räv i motljus, ganska häftigt!

Av Carro - 14 juli 2009 18:34

Har haft tävlingsträning på schemat idag. Jag höll en lektion om tävlingsträning och tävlingsförberedelse och sen gick vi ut och körde några rundor med tävlingsträningar.


Jag hade med Squid och började med att "bonda" genom att leka, belöna frivilliga utgångställningar och lite tricks. Första vändan körde vi bara en enkel inmarsch och belönade på vägen in. Andra gången inmarsch, uppställning och start på fritt följ, tredje vändan längre fritt följ och fjärde inmarsch, kort raksträcka fritt följ och sen en inkallning direkt på belöning. Squidisen och jag bondade bra, första vändorna blev riktigt bra bortsett från någon sne utgångställning, sista vändan var hon trött. Inte lätt att vara orange. Vi lekte massor och hon fick även en kinahatt i munnen och "gå och spring", tänkte om jag på så sätt kunde framkalla ett bajsbehov så vi slapp det mitt i en kedja. Det fungerade inte, men hon snodde inga fler kinahattar under träningen (kanske inte var lika spännande när det blev tillåtet).


Deltagarna var riktigt duktiga allihop, fina kedjor, bra tajming på belöningar och engagerade hundar (och förare!). Riktigt kul att se.


När deltagarna åkt hem för dagen gick jag och Thomas ut med guling och masken och körde tävlingsträning. Askaris första kedja blev inmarsch, kort fritt följ och läggande från halt. Helt okej fritt följ, bra engagemang men med en förmåga att bli för het ju längre han får gå. Vid läggandet uppdagades det att han lägger sig i två omgångar, något jag aldrig reflekterat över tidigare (först kommer tassarna, sen kommer armbågarna). Jobbade lite på det utanför planen, ska prova att släppa igenom "tvåstegsläggandet" men vara noga med att belöna lugnt och i position med tunga armbågar. Såg en förbättring efter några repetioner.


Andra kedjan körde vi ett längre fritt följ men jag la in fler belöningar. Halterna och vändningarna har en förmåga att bli lite överambitiösa eller underambitiösa, när han får gå för långt blir han så intensiv att han inte kan koncentrera sig utan bara kokar och drar för långt fram, sätter sig inte alls eller snappar flugor.


Tredje kedjan provade jag inmarsch, inkallning och ettans apportering. Ville prova om han kunde göra en bra apportering efter ett fartfyllt moment (och om jag kunde förbereda honom på ett bra sätt inför det). Det gick riktigt bra.


Avslutade med att träna fastrulle med avståndsbelöning, nu börjar han få riktigt tryck i gripandena så nu kan vi nog börja avancera. Får se vad nästa steg blir.


Nu ska vi käka lite middag och sen köra tävlingsträning med Missy och Pavlov.


So long!

Av Carro - 13 juli 2009 22:54

Det har varit en mastig dag idag, tung att ta sig i genom på något sätt. Fick nog alldeles för lite sömn i natt och började dagen med en längre promenad före frukost, var helt slut redan då. Sen såg jag nya schemat på softet och det gjorde ju inte dagen lättare.


Första dagen på lydnadsläger har rullat på bra. Vi har pratat om grundstenarna shaping, lek och självkontroll och det har varit riktigt roligt att se deltagarna jobba med sina hundar. De fick lyssna på en lektion om shaping och träna burlekar och diverse andra färdigheter, samt leka i massor.


På eftermiddagen när alla deltagare åkt hem började regnet vräka ner! Jag rastade Pouge genom att stå på verandan och titta på medan han cockelerade. Lättrastat...


Efter middagen gick jag och Thomas ut och tränade fem hundar på lite drygt två timmar. Vi följde planen förutom att Pouge inte fick träna något framförgående (tror Thomas gör det inne just i detta nu) och det blev inte heller någon inkallning med våld då Squidisen var för trött. 


Missy och Pavlov fick tränat rutan och apportering med dirigering med gott resultat. I morgon går vi vidare. Squid och Pouge fick båda göra sökmarkeringar, likaså Askari.


Vad gäller Askaris fastrullemarkering har jag nu tagit av rullen från halsbandet och jobbar nu bara med att han ska kunna ta den och hålla ordentligt och sen få varsågod på en leksak. Vi fick till några fina repetioner men sen tar det stopp när han måste anstränga sig för mycket för att ta rullen (t.ex. om man håller den väldigt nära bröstet på honom). Det är bara att jobba på.


Thomas tittade lite på våra inkallningar med stå och höll med mig om att varsågodkommandot måste bli mer gasat. Direkt på varsågod ska han tvärvända och ta sin leksak. Askari har liksom inte läst de här böckerna som säger att hundar ska ha svårt att vända sig från belöningar... Vi får jobba på där också.


Nu dags för kvällspromenad och sen sova sju kvart i timmen så morgondagen går lättare.


God natt! 


Av Carro - 13 juli 2009 19:15


Askari: fastrullemarkering, framåtsändande till target
Squid: lösrullemarkering, budföring med våld
Pouge: lösrullemarkering, framförgående
Missy: rutan, apportering med dirigering
Pavlov: rutan, apportering
Resten sparar vi till i morgon.

Av Carro - 13 juli 2009 09:34

Det ser inte kul ut... Helvete. Slut på lediga fredagar då vi istället går till klockan tre. Jag kommer vara hemma tidigast elva på kvällen, lär ju inte kunna ta något annat tåg än det som går sju. Suck.


Onsdagar kommer bli tunga med tre tråkteoretiska ämnen på rad. Ingen dag känns sådär lätt och ledig. Ett två och en halvtimmarspass med biologi det sista vi har på torsdagen, vad pigg man kommer va.


Usch, vad negativt det kändes.

Av Carro - 12 juli 2009 00:30

Idag har Askari fått köra ett pass med sändande till target. Stampträningen har gett resultat, jädrar vilket tempo han fick upp ibland. Han har blivit helt galen i fårskinnsleksaken jag köpte sist jag var här, vilket har avspeglats i vår avlämnandeträning. Han tuggar och tuggar och tuggar och så släpper han. Ebba har också svårt för att lämna av den leksaken bra, den är väldigt tuggvänlig.


Askari har också fått gå tre racepromenader. Jag och Fanny åkte till skogen med Askari och Missy och gick en runda med dem lösa. Missy tyckte att Askari var kul till en början, men när hon efter femtielfte försöket inte fick igång honom i "jaga-efter-så-fort-man-kan-lek" körde hon ignoreringsmetoden istället, vilket resulterade i en del lekinviter från Askari, men mest strosade (for) de bara omkring i sin egen takt. Härligt var det att komma ut i skogen.


På eftermiddagen gick jag en promenad med Askari, Squid och Pouge med de gula hundarna i koppel och galcockern racande runt oss. En väldigt jobbig lek tyckte både Askari och Squid. På kvällen fick Askari och Squid gå rastningsrunda tillsammans utan jobbig lillebrorsa, det uppskattades och de lekte som bara tusan.


Nu ska en trött malinutt och jag sova och ladda inför en morgondag med förberedelser inför lydnadsläger. Fanny har åkt i väg för två veckors agilitytävlingar, stort LYCKA TILL!


God natt! 


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se