Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under maj 2009

Av Carro - 11 maj 2009 23:49

Dagen har bestått av en hel del pluggande, rottweilerarbetet, projektet, mentaltestet... Det är mycket som ska göras nu så här på slutet.


Har även jobbat en del med projektet, skrivit loggbok t.ex vilket blivit lite bortglömt nu under lovveckor och praktik. Satte också fart med att börja skriva beskrivningar om kurserna jag ska hålla i sommar, eftersom det börjar komma intresseanmälningar lite varstans ifrån känns det som att det börjar bli dags. Det är ett svårt arbete, man har så mycket tankar i huvudet hur kurserna ska läggas upp och vad de ska innehålla - men att sammanfatta det på ett fåtal rader är inte lätt. Klart är i alla fall att det blir en valp/grundkurs på Väddö och en momentkurs någonstans närmare Åkersberga. Upplägget för en kurs i "momentlära" har jag haft sen vi jobbade med det i Dressyr och eftersök A och jag längtar så mycket efter att få genomföra det. Sen får vi se vad sommaren har mer att erbjuda i form av helgkurser och kennelträffskurser. Spännande!


Annars inte så mycket, ett kort träningspass på kvällen som inte blev så mycket att prata om. En jättefin apportering med både Ebba och Askari är väl det jag tar med mig, resten blev mest blaj. Askari hittade en fotboll på plan som han hade lite svårt att släppa fokus från (trots väldigt många fina försök av Mr Confused) och jag var för trött för att ta tag i det på ett bra sätt. Det får bli när jag är piggare och han är tröttare.


Ebba känns riktigt, riktigt fin. Vet inte om det är psykiskt hos mig eftersom hon går på medicin nu, men hon känns betydligt piggare. Det är fler med mig som tycker så, så förhoppningsvis är det inte bara i mitt huvud. Härligt är det i vilket fall som helst.


Nej, nu väntar sängen. Har lånat andra delen i Kriget om rämnan på bibblan idag så jag ska försöka läsa lite. I morgon ska vi släcka bränder och mentaltesta hundar, spännande va?


Godnatt

ANNONS
Av Carro - 11 maj 2009 23:13

Det diskuteras i bloggar och på forum om aktiva hundraser och hur mycket dessa kräver och jag tänker ge mig på att så här mitt i natten skriva ner lite egna tankar kring det hela...


Jag tränar väldigt mycket av förståeliga skäl eftersom jag går den utbildningen jag går. Jag har inte haft någon vidare struktur på träningen utan gjort det som fallit mig in, uppletande och planträning, lite skolgårdssök och inomhusshaping har gärna kunnat trängas ihop på samma dag. Lägg till en del promenader, stallmiljön, mycket hundar och annat som påfrestar så ser man att det är en hel del aktivering på en dag.


Bra? Dåligt?


Läser man på forum och i bloggar känns det som att många önskar kunna ge just den vardagen åt sin hund, och en del åsikter säger att ska man ha hund av aktiv sort så är det precis den vardagen man måste kunna ge sin hund. Annars går direkt råden till att skaffa hund av sällskapstyp.


Men, om jag ser till de hundar som jag tränar och hur de svarar på den här typen av vardag så skulle jag aldrig kunna rekommendera den till en vanlig människa, som inte läser en hundsportutbildning och har alla möjlighet i världen att träna dygnet runt.


Aktivering skapar behov. Ebba blev fullkomligt nipprig, förväntan låg alltid skyhög så fort vi skulle ut och göra någonting. Och eftersom jag tycker det är så kul att träna har jag så svårt att låta bli, därav att vi aldrig riktigt landade och tänkte kvalitet istället för kvantitet. Det var i denna veva jag fick in pip i fotgåendet. Men det är så lätt att tänka "hon kopplar ju av inne" och inte se vad som verkligen händer ute på träningsplan.


Nu har jag blivit bättre, men det behövdes några allvarliga samtal med syster för att inse att vi liksom inte kom någonstans på det här sättet. Idag försöker jag köra kvalitativa pass, korta, genomtänkta och med ett tydligt mål. Inte träna "bara för att". Inte jobba med hundra kriterer samtidigt. Idag har vi inte längre pip i fria följet.


Med detta vill jag inte ha sagt att påståendet att aktiva hundar behöver aktiveras bara är en myt, för det är ju också någonting som kan påstås ibland. "De behöver inte alls tränas jämt, lär man de koppla av inne så är det inga problem". Förvisso, det är kanske inga problem inne. Men hur blir träningen?


Om jag har mycket teoretiskt att göra i skolan och behöver spendera mycket tid framföra datorn så ligger båda Ebba och Askari på rygg i varsitt hörn av soffan och snarkar. So far, so good. MEN, det är ju samma sak här - vad händer egentligen på träningsplan?


Idag var precis en sådan dag då jag har suttit bänkad med näsan i böcker hela eftermiddagen och hundarna har snarkat. På kvällen fick jag för mig att jag skulle gå ut och träna lite, sådär spontant och ogenomtänkt. Fy. Båda hundarna helt övertända och någon kvalitativ träning var ju bara att stryka. Det bästa jag gjorde idag var att demonstrera omvänt lockande för Bea och Sofie med båda hundarna, det var sånt de behövde efter en hel dag på soffan.


Vad vill jag ha sagt med det här då? Att lagom är bäst? Ja, kanske. Men också att man inte bara kan stirra sig blind på vad som händer hemma, vilket många gör. Utvärdera hellre vad som händer i träningen vid en viss mängd aktivitet. Hur ska jag lägga upp det för att få optimala resultat? Jag tror nog att man KAN träna väldigt mycket, så länge det är BRA träning - d.v.s kvalitativt och genomtänkt. Men jag tror INTE att man kan träna som jag gjorde förut, varken vi eller hundarna har kapacitet att hålla fokus och koncentration på det sättet. I så fall skulle det vara att hundarna är bättre på det, men brister vi i koncentration har gärna hundarna en tendens att göra det också (fullt förståeligt). 

ANNONS
Av Carro - 11 maj 2009 07:04

Gud vad skönt det är när hundarnas sover som grisar om nätterna, en i biabädden och en i soffan med fötterna upp i vädret och snarkningarna på högvarv. Det finns nog inget mysigare att lyssna på.


Snart dags att gå och möta Börnis och Lina och dra ner till stallet.


Ha en bra dag,


So long!

Av Carro - 10 maj 2009 23:13

...alla ni som inte hänt med i svängarna (alla som lystrar till Karin kan ta åt sig.. ;)). Till sommaren kommer (förhoppningsvis) en liten mallepöjk flytta in hos oss, från kennel Wirabruks i Åkersberga.


Idag la Åsa ut nya bilder på femveckors-tjockislavan.

http://www.wirabruks.se/gallery_view_pictures.aspx?pics=1632:1633:1634:1645:1646&id=4

Jag tror det är femton stycken huliganer därinne jag :) Vad tror ni?

(och skriv inte fett, snälla... Det är sånt som inte gör mig glad i dessa väntans tider)

Av Carro - 10 maj 2009 22:59

Dagen har bjudit på lite regn, lite film, lite hundträning, lite sol, lite promenad, lite matlagning och lite plugg. En skön mix.


Träningen tar jag en annan dag, klockan är massor nu och kloka reflektioner över dagens träning är bara att glömma. Filmade lite så förhoppningsvis kommer det upp något på youtube snart.


Fredrik åkte vid sjutiden efter en mysig helg, det är härligt att ha honom här nere ibland. När vi är hemma är det alltid så mycket som ska göras med hus och tomt, men när han är här går dagen sin egen lilla lunk. Han bringar verkligen ett lugn hos mig, tror det var väldigt nyttigt att han kom ner nu i värsta stressperioden.


Resten av terminen ser ut så att jag är kvar nästa helg för att plugga undan, träna och börja städa ur lägenheten inför sommaren, det var den enda helgen som fanns kvar att göra det på. Helgen efter det åkr jag hem på långledighet, känns väldigt nödvändigt såhär nära terminslut men kanske bra för att få lite pluggro. Helgen efter det är det tävlingarna i Karlstad och då kommer Fredrik ner igen. Båda hundarna åker hem tillsammans med massa grejor som jag vill ha hem över sommaren. Sista fyra dagarna är jag alltså helt hundfri här nere och kan städa i lugn och ro. Trist och bli hundlös när det inte är så mycket kvar att göra i skolan, men det blir bättre att de åker hem då än helgen efter.


Håller på för fullt med hemsidan, idag har jag skapat bloggar på två olika hemsidor och ska kolla vilken som passar bäst in i designen. Just nu lutar det åt one.com's egna bloggar, det känns som att de blir bäst. Enkelt att  logga in och inte så mycket jobb för mig som administratör (känns som att jag får tillräckligt att göra där ändå). Frågan är bara om den duger designmässigt, vet inte vad jag tycker om den saken riktigt (TRÅKIG!). Måste få iväg loggboken också, det blev lite hipp som happ med den i coh med praktik och lov och hej och hå, men nu ska det bli ordning igen. Längtar efter boken som moster Karin ska skicka, så fort jag fått den och börjat lösa lite småproblem kommer hemsidan komma ut.


Nu ska jag göra en trasa till vårt mentaltest som jag håller på att kräkas på. Men det är så det är ibland, man kan inte gilla allt men ibland måste man väl gilla läget ändå.


Så, ett rörigt och ostrukturerat inlägg. Jag säger bara: Godnatt!

Av Carro - 9 maj 2009 21:53

Igår då... Den berömda rutadagen... Jag och Lina letade oss fram till  Karlstas BK efter mycket om och men (bl.a. att min charmiga hund skällde ut en kille vi frågade om vägen, han var snäll och förklarade den ändå..).


Regnet öste ner men träningssugna var vi ändå. Jag byggde upp en fullstor ruta innan jag plockade ut Ebba ur bilen och mätte ut 20, 25 och 30 meter ifrån. Jag kände att det nu var dags att kolla av hur långt vi hade kommit i momentet, gör man aldrig det vet man ju aldrig var man ligger till.


Ställde upp på 25 meter och väntade för att se vad som skulle hända. Hon stack som ett spjut, stannade till efter halva sträckan men letade sig snabbt vidare. Förr i tiden när hon stannade upp felade jag henne ofta och hon fick nog inte chansen att lösa problemet på egen hand, det har jag gått ifrån nu. Stannar hon ska hon lösa det och vänja sig vid att jag inte kommer stötta henne på vägen in i rutan. Det är när hon klarar såna utmaningar som självförtroendet höjs och föeståelsen byggs upp tror jag, det kändes verkligen så igår.


In i rutan och placerade sig något till vänster men klart godkänt, belönade massor ute hos henne i rutan. Hon fick stå kvar medan jag gick tillbaka till utgångspunkten, ropade in henne därifrån och gick sen ut på 30 meter.


Denna gång var det ingen tvekan på var hon skulle och hon skuttade iväg med svansen viftande i hundranittio och placerade sig perfekt. Härligt! Massa belöning.


Hm, dags att döpa momentet då... Åsynen av rutan är ju en form av miljösignal för vad som gäller så egentligen ska kommandot bara vara en startsignal för att få släppa från min sida. Och då slog det mig att en sådan signal har jag ju redan... Ready, steady, GO! Ställde upp, på 30 meter igen, och skickade henne på GO, ett mycket snyggt skick. Jag är lycklig.


Lämnade rutan ädr och tränade inkallningar. Använde vårt "här är jag" som i söket betyder "kom in till min vänstra sida". Härlig attityd, nu ska vi jobba på bättre övergångar mellan inkallning/fotgående.


Vi tränade också släta inkallningar med lång väntan innan inkallningskommandot kom. Tre inkallningar, ingen tendens till tjuvstart på någon.


Sen körde vi en platsliggning som var katastrofal. Eller ja, själva platsliggningen var utan problem (4 minuter med dold förare) men ingången på planen, uppställningen, nedläggandet och ifrångåendet var verkligen jättedåligt. Ofokus, la sig inte, satte sig när jag gick ifrån... Och det inte bara en gång. På mitt stannakvar-kommando satte hon sig bara. Så okej, för en vecka sen var det svårt att sätta sig från ligg och nu betyder helt plötsligt alla kommandon att sätta sig upp från ligg. Bara att träna...


Annars tränade inte vi så mycket mer. Jag hjälpte Lina och Trazzel med ingångar på plan och framföringssträckor i linförigheten. Långa pauser i utgångsställning medan jag rabblade betyg på rapport, budföring, platsliggning, hälsade de välkomna hundratals gånger och SEN kommenderade framåt marsch. Första gången totalt ofokus men mycket bättre redan nästa repetion. Körde olika långa sträckor i linförigheten och han går så ruskigt snyggt! Ibland får han dock för sig att det luktar gott eller det ser spännande ut nån annanstans och tappar fokus. Inte så mycket idag, och det är härligt att se honom när han går som han brukar. Hans vänstersvängar är jag djupt avundsjuk på (med tanke på att han är 70 centimeter hög och gör jättesnygga 90 graders vändningar..).


Sen körde vi budföring med Trazzel som gick kanon. Idag debuterade Lina och Trazzel i rapport, tyvärr fick de inte möjlighet att visa sina färdigheter på vare sig fotgåendet som budföringen, för av någon anledning så fick Trazzel för sig att vända på första rapportsträckan. Så jävla synd, då det väl var det som var det Lina var mest säker skulle fungera. Men, man vet aldrig vad som kan hända på en rapporttävling. Han hade tysta, fina framföringssträckor i alla fall och de tycker jag Lina ska leva på till nästa tävling.


De var allt för nu, nu ska jag och Fredrik fortsätta se på film.


So long!

Av Carro - 9 maj 2009 20:51

Jag och Fredrik tog en långpromenad med Ebba och Askari och eftersom vädret var så fint så gick vi ner till älven för att kolla om nån av hundarna var sugna på att bada.


Askari var mer än sugen på att bada, hann knappt koppla loss så var han i. Ebba tjöt halvt hysteriskt på stranden, hon brukar inte börja bada förrän i mitten på juli nån gång, men nu var ju Askari i och då gick det ju verkligen inte för sig att vara på stranden själv.


Askari är inne i en fällperiod och det är gula hundhår i hela lägenheten redan, efter mindre än 24 timmar. Det blev ju inte direkt mindre hår av att bada... Måste fråga Åsa om det ingår en ny garderob när man köper valp från henne och har haft svart hund innan...


Några bilder från idag, ursäkta kvalitén men de är tagna med mobilkameran.


Bad girl


Bad boy


Ser ni bävern?


Fulmalle


Sötmalle


Knäppmalle hittar en pinne


Fredrik blev lycklig... och blöt...


Askari ville ta med sig en liten pinne hem...


Av Carro - 8 maj 2009 23:59

Idag har Ebba sprungit snabbt och med glädje till rutan från 30 meter, all träning nära rutan har verkligen gett resultat. Det känns som att det börjar skapas ett värde och en förståelse som inte funnits där tidigare. Återkommer med längre rapport i morgon, mobilsurfar när Fredrik inte ser ;) Datorn har inte varit på på hela dan, det är allt annat än likt mig.So long!


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20
21
22
23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se