Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under maj 2009

Av Carro - 16 maj 2009 14:00

Vad jag hittade på skolans hemsida.


En malinutt med apportbock från skolmästerskapen.


Och en gal vorsteh (eller gal Lina?)


Foto: Johanna Löfgren

ANNONS
Av Carro - 15 maj 2009 22:27

Silver & guld


Och guldpojken

ANNONS
Av Carro - 15 maj 2009 22:12

Har pillat på tok för mycket photoshop idag, mycket mer än jag har tid med. Jag och Lina hade nån tanke om att tiden borde stanna när man startade photoshop, istället för att försvinna. Men skulle det vara så skulle det vara väldigt långt kvar till sommarlov...


Idag har jag åstadkommit bl.a det här, vad tycks?


original

Den här bilden är så fin att det nästan är skam att redigera den, men de finaste bilderna är ju roligast att redigera.


Redigerad


Original

Original


Redigerad

Av Carro - 14 maj 2009 18:35

Wiraspelen närmar sig :D

Tyvärr fick jag höra från Mia att vår kära ledning fått hem 40 ton grus och därför inte hade tid att ha något möte med oss. R i k t i g t dålig stil. Men, tror inte många av oss är med för ledningens skull. Många är nog inte ens med för Wiraspelen längre... Nej, man är där för alla ens vänner, hästarna, stämningen, musiken och helt enkelt för att det inte blir någon sommar utan Wira.


Fick repetionsschemat av Charlotte och det börjar direkt pirra lite underbart i magen, som julafton när man var liten. Jag förstår inte hur man kan längta så mycket efter någonting.


Nu är det spikat att jag, Charlotte och Tomas inleder sommaren nationaldagshelgen med en helhelg i Karlstad i år igen. Inga hundar, inga katter, inga respektive. Det längtar jag också efter, massor. Bara vara.


Är förresten jätteglad för jag har börjat få ordning på den blivande hemsidan, tack hundra gånger om till moster Karin som hjälpte mig. Jag tror och hoppas att det mesta ska gå och lösa nu.


Nu ska jag titta på Vänner och fylla på med lite mer feelgood, det behöver jag.

Av Carro - 13 maj 2009 23:08

Följande skrev jag på ett hundforum som jag är medlem på och det får väl ses som en del av mitt inlägg i utställningsdebatten. 


Uppfödare som avlar på mentala egenskaper, arbetsegenskaper framför exteriör tycks ibland sträva mot att få hundarna hur fula som helst.

Tittar man på min ras t.ex så har BIR-vinnande hundar ingen hals, huvudet sitter mellan skulderbladen och de är ofta högre än de är långa med dåliga vinklar. Det ser ut som ett huvud och en kropp placerad på fyra styltor. Med långa snipiga näsor som skulle gå sönder om de försökte bita fullbett i en skyddsärm.

Tittar man på bruksvarianten då så blir det extremt åt andra hållet. Långa kroppar, en framdel som inte passar ihop med bakdelen (ledbussar), giraffhalsar och jättelånga ben. Mallar på uppåt 40-50 kilo blir vanligare och vanligare och det skrämmer mig.

Ska jag köpa valp skiter jag fullkomligt i om hunden fått en trea, etta eller cert i utställningsringen för det säger mig ingenting. Jag vill titta på hunden själv och se en sund, välbyggd hund med hållbar exteriör som håller ihop och inte ser ut som ett trasigt pussel. På världsutställningen förra sommaren var det en bruksmalle som fick excellent (motsvarar det ck eller?) och en sunt byggd tik med bra proportioner som blev BIR. De italienska utställningsmonstrena åkte ut direkt, trots att de fluffat och fönat minst en halvtimme före bedömning. Mer sånt!

Utställning i sig är väl inte det farliga, kan väl vara en trevlig tillställning om man tycker det (själv blir jag mest hispig), men problemen kommer väl när man börjar fästa för stor vikt vid utställningsresultat i avelsarbetet, eftersom utställningsresultat inte säger någonting om en hund.

Av Carro - 13 maj 2009 22:22

Nu har jyckarna börjat käka färskfoder, äntligen. Lina köpte hundra kilo och var snäll och sålde några till mig. Det luktar förjävligt men hundarna älskar det. Uppätet på tre röda men sen slickas skålen noooga i minst tio minuter. Häromdagen bytte de till och med och slickade ur varandras skålar, jag blir så lycklig.


Borde filma och lägga upp en stilstudie nån dag, de ser så roliga ut.

Av Carro - 13 maj 2009 21:14

Idag var vi både bäst och näst bäst, så himla glad! Förra året missade vi snöpligt segern med 1 poäng, men i år tog vi det!


Fem moment kördes, platsliggning, fotgående, inkallning, apportering och hopp. Samma koeffecient på momenten oavsett klass och en prisutdelning för samtliga klasser. Startade ettan med Assebass och trean med Ebbilur.


Assebass var ut först, hysteri hystera. Hade värmt upp med lite bad i älven och bus med Trazzel samt en stund i bilen. Gick en prommis med Sofie och Ben före start och han var liet på tårna som vanligt, hysteri hystera vad kul vi ska ha!


Platsen gick fint, låg som en gul liten klocka i gräset med dubbelt så stor malle bredvid. Två minuters platsliggning är världens längsta tid... Framförallt i ettan då man måste se eländet... Ingen hund gick upp, uppskattar när folk visar sportsmanship och står över platsen med osäker hund.


Det ryckte i tårna när jag ställde upp bredvid men han låg och ryckte ända till kommandot för uppsättande kom, duktig får man väl säga. Vet inte hur länge det hade hållt dock :)


Tittade på Lina och Trazzel som gjorde ett jättefint program som hade varit klockrent om inte ett galet pälsmonster hade stört ut de på linförigheten. Om inte om inte hade funnits... En femteplacering blev det, kanon! Sofie och Ben var också jätteduktiga, deras första tävling någonsin och det resulterade i en sjätteplats. Så stolt över er!


Så var det min och Askaris tur då. Värmde upp med ingångar, framföringar, vändningar på stället. Han visade på en underbar linförighet där ett halvt läggande i en halt resulterade i en halv poängs betygnerdrag (sitter inte still). Inkallningen klockren, var kom ingången ifrån?? I söndags var de snea och vinda och idag var allt perfekt. Men det är väl så det ska va :) Det ryckte lite i tassarna i väntan på inkallningskommandot, men han satt fint.


Apporteringen, även den jäätefin. Han hugger verkligen apporten men håller som ett litet ljus. "Moment slut, betyg" sa tävlingsledaren men det hörde inte Askari...


Vi ställde upp för hoppet, han hoppade, han landade och JA! APPORTER!! En hel hög av de, shit vad spännande! Nos, nos, nos, VILKEN SKA JAG TA?? De är ju sååå många!! (Askari överlycklig med svans i hundranittio). Jag står helt handfallen, vad ska jag göra? Lämnar jag min plats nollar vi garanterat, men vad händer om jag ropar på honom och han plockar med sig en apport in i fotposition? Stilpoäng? Jag provade i alla fall, tog en chansning och han tittade upp och såg lite sådär Mr Confused ut som bara han kan göra. Jaha? Men, okej. Inte nu alltså. Och gjorde en snygg ingång. Betyg 6. Tilläggas ska väl att apporterna låg precis bredvid hopphindret, lite taskig placering kan tyckas, men av någon konstig anledning var det bara min galna malinutt som uppmärksammade det hela. Syster kanske känner igen sig?


Poängen:

Platsliggning 10 (30)

Linförighet 9,5 (38)

Inkallning 10 (30)

Apportering 10 (20)

Hopp ö. hinder 6 (12)

Totalt 130 av 140 poäng.


Efter ytterligare några klass 1-ekipage och tre klass 2 ekipage var det platsliggning för mig och Ebba. En tjej som inte lagt platsen i tvåan p.g.a att hon då sprang ett agilitylopp la plats samtidigt som mig i trean, annars hade det ju inte direkt blivit någon plats. Vi ställde oss bakom ett hus och snackade om agility, lydnad, bussresor och skadade knän så domaren fick komma och hämta oss för att vi skulle återgå till våra hundar. Så härliga är platsliggningarna i de högra klasserna, jag gillar!


Ebba värmdes upp på eftermiddagen med en koppelpromenad medan Trazzel och Askari dampade runt i skogen. Sen körde vi massa lek, frivilliga ingångar, "tigga igång lek" (vi leker, jag stoppar undan leksaken och går iväg, när hon kommer efter in i fotposition med bra attityd kommer leksaken tillbaka). Några fler ingångar, korta frammarscher och lite stegförflyttningar. Ibland stoppade jag undan leksaken som om vi skulle gå in på plan, hon fick bjuda på ingång, frammarsch, fokus i utgångsställning och så lek igen.


In på plan och ställde upp för fria följet. Jag känner ju Maria (tävlingsledaren) och visste att här kunde jag vänta mig lååånga raksträckor och stegförflyttningar och vändningar på stället utspridda liet varstans. Men tydligen hade domar-Janne varit på henne och kapat av halva fria följet, så nu var det ett jättehärligt fritt följ med mycket vändningar och halter men inga låååånga transportsträckor. Långsam marsch på första sträckan var lite spännande, gick bra tack och lov. 


Dags för inkallning och jag fick blackout. Sa ligg trots att Maria inte kommmenderat mig att göra det, Ebba lyssnade inte (som tur var för en gångs skull men nåt att träna på för framtiden, bättre reaktioner och förväntan i nedläggandet). Sen bad hon mig lämna utan att lägga ner, kaiko i min hjärna - vi fick göra om alltihop. Damn, det är sånt jag har försökt träna på så jag ska fortsätta hålla fokus, men det kan jag ärligt säga att jag inte gjorde. Jag måste träna mera på att klara av tävlingar som inte går som ett rinnande vatten utan där det kan bli lite långa pauser, missförstånd och så vidare. 


Tillslut fick vi i alla fall inkallningen gjord med hyfsat resultat, ställandet var riktigt snyggt men vid läggandet tog hon steg. Om jag skulle räkna hur många förstärkningar hon fått för snabba stå kontra hur många långsamma lägganden jag släppt igenom så har jag förklaringen där.


Metallapporteringen var underhållning på hög nivå. Hon sprang först till tävlingsledaren "Hej, får jag sitta fot hos dig?" (gjorde det inte), sen fram till domaren "Med dig då?" (gjorde det inte) och tillslut gick hon och satte sig hos mig ("jaja, får väl ta dig då..."). Kommentar: vid sväng vid avlämnandet. Ja, jag håller med :)


Hoppapport, fin fart ut, jäääätteseeeegt in. Fin apportering i alla fall och trots att apporten hamnade långt åt höger så sökte hon hindret på vägen in.


Poöng:

Platsliggning 10 (30)

Fritt följ 9,5 (38)

Inkallning m. ställande och läggande 8,5 (25,5)

Apportering av metallföremål 8,5 (17)

Hopp-apport 9 (18)

Totalt 128,5 av 140


Inga riktiga höjdarpoäng (vad har jag för referenser egentligen? ;)), men det räckte till en silverplats i skolmästerskapen. Och lilla gullegalna mallen tog guld och vi blev Skolmästare 2009! Härligt med revansch, riktigt härligt. Är så stolt över båda hundarna, Askari som höll ihop utan att bli galen ;) och Ebba som höll ihop utan att sega ur. Askari gjorde känguruhopp á la kina-malle när vi sprang av plan, j*vlar vad han kan hoppa! Hopp-stå på den skulle bli häftigt!


Kaos på prisutdelningen resulterade i slagsmål mellan Ebba och Trazzel då Trazzel fick ett jack på ögonlocket. Dagen kunde ju ha slutat bättre tycker man. Har precis varit ute på kvällspromenad med Lina och Trazzel och han var lite svullen runt ögat, hon hade fått koksaltlösning av Solan och pratat med veterinären. Svullnar det mer ska de åka in i morgon, vi får hoppas att det går ner. Inte kul när det blir skador runt ögon, men själva ögat är oskatt i alla fall och det får man väl säga är tur i dumheten.


Vi gick en sväng i Grossbol och mina underbara lydnadstjärnor drog i kopplet så mycket de orkade hela promenaden, visst är de duktiga?

Av Carro - 13 maj 2009 14:04

Bloggade visst inte på hela dagen igår, inte likt mig... Fick till ett kvalitativt träningspass med båda hundarna som jag är väldigt nöjd med, Askari gick så bra som han kan gå kan man väl säga. Ebba var lite trött.


Ska avlämna rapport senare, nu måste jag nämligen dra vidare. Det är som sag rätt mycket att göra nu. Är med och anordnar skolmästerkskapen i lydnad som går av stapeln ikväll. Askari ska starta lydnadsklass 1 och Ebba lydnadsklass 3. Det blir ett lite annorlunda upplägg på det hela, ska se hur det fungerar. Hundarna kan gå hr sjutton som helst, men vi ska ha kul!


Nu ska jag hoppa in i duschen, göra mig i ordning, gå till Lina, köra en inkallning med ställande och sen dra ner till stallet och gå promenad. Det blev visst lite stressigt ändå, trots att jag lovat att det inte skulle bli det.


Nåväl, önska mig lycka till ikväll!


So long!


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20
21
22
23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se