Kontrollerad lek - Som hund och katt

Alla inlägg under maj 2009

Av Carro - 19 maj 2009 22:46

Hm, dålig sömn och en heldag i skolan ger inte de bästa förutsättningarna för bra hundträning, inte för bloggande heller så här kommer snabbversionen av vad vi tränade och hur vi går vidare:


Ebba

 • Fick några rutor (vad ovanligt) och jag insåg att jag måste tänka om lite grann (nu när det inte gått framåt på två pass, Bob Bailey var det va?). Att hon skulle hitta placeringen helt själv var ett på tok för högt kriterie att sätta nu, fler belöningar måste in för att gå in i rutan framifrån på ett bra sätt först. Känns som att det är lite prio ett just nu, fart, angagemang, och bak de främre konerna ger klick och massa belöning. Nu är det värdebygge på det där förbenade rutskrället som gäller. Fick mycket bättre tempo när jag ändrade om kriterierna, nu jobbar vi så ett tag och se var vi ligger om nån vecka eller två.
 • Apporteringar som gick ganska dåligt. Vad händer om man kommer in på tävling och hunden efter apporteringen sätter sig framför (internationell ingång) utan att man sagt till domaren i förväg, men när hunden alltså inte har gjort dessa ingångar på inkallningen? Bara en retorisk fråga, jag förstår inte att det kan vara så svårt att lära en hund sätta sig fot med en apportbock.
 • Lite inkallningar bakifrån som också gick sådär, hon har så bråttom att hon liksom missar att bromsa när hon kommer fram till mig och blir tvungen att ta en cirkel runt för att komma i fotposition.
 • En kedja med inmarsch, fritt följ och sättande under gång. Första fria följet bröt jag efter att nosen åkte ner i backen, jag lekte med leksaken och hon kom och tiggde tillbaka den. Ny repetion som gick fint. Trängde i långsam marsch, fortsatte gå långsam marsch tills hon släppte mitt ben. Alltid är det något...

I morgon har Ebba träningsförbud. Punkt. Så här kan vi inte hålla på, är på väg tillbaka i gamla mönster av träning, träning, träning. Lite paus och så kör vi igen på torsdag.


Askari

 • Apporteringsingångar. Tugg, snett och hysteri innan poletten trillade ner PÅ MIG vad jag egentligen höll på med. Efter det blev det massa lugna, djupa andetag, tysta, lugna kommandon och avslappnad kroppshållning. Känns som att den galna gula svarade bra på det, tempot gick ner och tugget minskade drastiskt. Han fick gå fot med apporten istället, många belöningar i fotposition. Kan ha belönat omtag några gånger, fy på mig.
 • Några rutor, en klockren repetion fick vi till som jag undrade lite var den kom ifrån. Men, det var en av kanske tio - resten var mest fläng. Varvtalet ökar mer och mer ju närmare de där gula konerna vi kommer, och med högt varvtal går det liksom inte riktigt att ha hjärnan på... Targettrampen börjar bli riktigt fina men samma sak där, det är FÖR roligt och för mycket intensitet. Tror jag får gå och andas med magen genom hela programmet, kanske bra för min nervositet.
 • En kedja med inmarsch på plan, fritt följ och läggande under gång. Tappade lite på en lång raksträcka men gjorde resten fint.
 • På förmiddagen tränade vi inkallning med ställande, de ser hur fina ut som helst på 15 meter, måste börja sträcka avståndet vilket jag tycker är det absolut svåraste. Ibland kan jag få en osäkerhetskänsla om de lärt sig ställa sig på mitt kommando eller på min placering i förhållande till de, alltså alltid på samma avstånd. Jag försöker dock alltid titta ut egna riktmärken för när jag ska ge kommandot och när jag då vill att hunden ska stå.

Han får inte träningsförbud i morgon, vi ska köra lite stadga i läggandet när jag går tillbaka samt fjärrskiften. Kanske något hoppsitthopp också när jag ändå är i stallet.


Det var det idag, nu ska jag försöka sova. Först springa ner i tvättstugan, sen sova.


Godnatt

ANNONS
Av Carro - 18 maj 2009 23:11

Nya prover på sköldkörteln och ny telefontid på onsdag. De tog även ett extra prov och frös in som skickas för analys mot ev. fästingsjukdomar (vilket tydligen inte var gjort än?) om proverna på sköldkörteln såg bra ut. Han trodde mer på sköldkörteln än fästingsjukdom.


Tonsillerna var fortfarande svullna men inte lika röda och irriterade. På onsdag diskuterar vi och sätter upp en ny tid då han kollar de lite extra. Han sa att tonsillerna oftast inte var orsaken till ett halsproblem utan bara ett symptom på halsproblem. Att plocka bort tonsiller botar inte det egentliga problemet i halsen utan oftast var det något annat.


Ingenting behövde vi betala heller, den här gången. Det trots att de var tvungna att jobba över nån timme p.g.a att vi fick vänta väldigt länge på att komma in.


Så, nu väntar vi på svar på onsdag, håll tummarna för att de hittar något. Hellre det än att det fortfarande känns såhär diffust "någonting är fel" utan att veta vad.


Guling har haft en tråkig dag förutom promenad på gång/cykelväg bara några meter från motorvägen, vilket tydligen var jättespännande. Framförallt eftersom det fanns en hel del kråkor i krokarna. I morgon ska jag försöka vara seriös och träna lite kedjor med båda hundarna. Annars inget särskilt planerat. Jobba vidare på hemsidan kanske.


Godnatt

ANNONS
Av Carro - 18 maj 2009 14:17

Gud vad jag tycker ni är bäst, med eller utan SecSM.

Av Carro - 17 maj 2009 16:08

Ebba fick springa mycket idag vilket inte väderförhållande var optimala för. Inte så mycket att säga om hennes träning, vi jobbar vidare med placeringen i rutan och det är svårt så här i början. Var lite allmänt sämre idag då tempot lätt går ner när det är så här varmt, hon orkar inte jobba lika länge och kändes inte så på som hon kan göra. Vi lekte mycket men kände inte direkt mer engagemang då än i själva träningen, så det var genomgående.


En hel del virrande, provade fler placeringar utanför rutan. Men så är det som om hon glimmar till och gör precis det jag vill att hon ska göra. Det är bara att fortsätta bygga upp träningen runt de gångerna och slå på med superbelöningar då.


Ebba låg också plats i tre minuter med dold förare och låg som en ängel.

Av Carro - 17 maj 2009 15:53

Askari fick träna på att springa till target, till en början två repetioner - paus - två repetioner - paus. I takt med att poletten trillade ner kunde vi dock köra fler och fler repetioner. Lekpaus efter i stort sett varje frisignal. Det är inte lätt att vara malinutt, hjärnan orkar inte riktigt fokusera på så svåra nyheter så länge. Framförallt inte eftersom jag numera är benhård på att han ska lösa uppgifter själv, ibland kommer ett och annat frustrationsskall då man verkligen ser hur det rullar runt och slår gnistor bland hjärncellerna på honom, men han jobbar på jättefint.


Det är farligt att ha malle, nu är det bevisat även för mig. Våra lekpauser är väldigt lugna och harmoniska, idag tyckte däremot malinutten att det var lite väl harmoniskt. "Hallå, nu drar vi på lite lajbans!" tyckte han och gjorde ett känguruhopp rakt upp i ansiktet på mig, på vägen ner fick jag mig ett skrap på handleden, antagligen av en nyklippt klo. Inte mer med det, vi körde vidare (så mycket mer lajbans blev det inte av det hela). När jag hade kört klart passet och satt upp honom i kopplet igen såg jag dock att jag hade blod över hela handen! Kombinationen gal malle och Roacutanätande hundförare är alltså ingen bra kombination (min hud går sönder av minsta lilla).


På Roacutanförpackningen står det ju alla möjliga biverkningar och jag fick skriva på papper innan jag började äta den att jag inte skulle bli gravid och inte dricka någon alkohol. Det stod dock ingenting om att det inte var att rekommendera att leka med gula hundar, kanske något att informera läkemedelsverket om? På tisdag slutar jag dock med medicinen (äntligen!) och kan träna utan att vara rädd för blodvite, fast även då kanske man inte ska låta träningen bedrivas lika galet som malinutten anser...


Han fick ligga en plats i tre minuter och för första gången ställde jag mig helt dold undre i stort sett hela tiden. Lina stod synlig och rapporterade att han legat helt lugnt och knappt flyttat på huvudet ens en gång. Duktig skrutt, se - han kan vara still också!
Av Carro - 16 maj 2009 20:59

Den där lilla gula malinutten är ju rolig. Nyss skulle han hoppa upp i sängen, men precis innan han hoppade upp skulle han skaka på sig. Men i hansh uvud var det nog ganska bråttom både med att skaka sig och hoppa upp i sängen, vilket resulterade i en huvudskakning - rakt in i sängkanten! Backa några steg, upp i sängen, lägga sig tillrätta och sova. Han är bra go.

Av Carro - 16 maj 2009 17:28

Var ute och spårade med jyckarna och Lina i Sisuskogen idag. Askari fick ett rätt långt spår, med två vinklar och långa raksträckor. Tätt mellan föremålen och ett par godbitar vid vinkelbenen. Han flummade och for de första hundra metrarna ungefär, sen var det som om en liten glödlampa tändes mellan malinuttens öron och han spårade jättefint resten. Lugnt vet jag inte riktigt, men koncentrerat och fint i alla fall (med öppen mun!! OMG!).


Ebba fick också ett ganska långt spår men med fler vinklar och lite färre föremål. Även hon fick ett par godbitar i vinkelbenen. Hon spårade jättefint med ett driv och motivation som blir bättre och bättre för varje gång hon spårar. Strular lite vid vinklarna bara då hon gärna fortsätter framåt, gör en cirkel och bakspårar vinkeln tillbaka till där hon fortsatte framåt, när hon kommer till vinkeltoppen (eller vad 17 det nu heter på mattespråk) så vänder hon och framspårar tillbaka igen. Hon gör ju en analys i alla fall och verkar vara medveten om att spåret egentligen går åt andra hållet, eftersom hon vänder så fort hon kommer till själva vinkeln. Ska lägga "dumvinklar" d.v.s fortsätta framåt ett par steg, backa tillbaka och sen vinkla, så hon får känna att det inte finns någonting framåt men om hon istället analyserar bakåt så hittar hon rätt igen. Får prova och se, kul rä det i alla fall att se henne jobba. Tappar hon spåret arbetar hon verkligen aktivt för att plocka upp det igen.


Nu ska jag fortsätta med mitt rottweilerarbete. Förmiddagen har gått åt till att jobba med hemsidan men nu är det dags att ta tag i examensarbetet igen. Kvällen blir lugn, antagligen med nån film eftersom det bara är lervälling, kriminalrepris eller skrik och gap-sång på TV ikväll. Har köpt vindruvor och ostbågar så jag kommer nog ha mysigt värre. Får se om Lina vill träna lite lydnad med mig ikväll.


So long!

Av Carro - 16 maj 2009 17:04

Igår kväll var jag träningssugen till max och hade tänkt gå ut och träna vid halv tio-tiden. Insåg efter att ha gått promenad med Lina vid nio efter ett helt förskjutet dygn då hundarna inte fått kvällsmat än att det var på tok för tidigt att gå ut halv tio. Bänkade mig framför datorn istället, klockan gick och blev elva och strax före halv tolv stack jag ut och tränade. Det kan man också roa sig med en fredagväll...


Tränade rutan med båda hundarna. Ebbas ruta gick kanon idag. I tisdags fick vi en bakslag då hon irrade utan att hitta mitten och hade bland de värsta konvandrandena jag någonsin sett. Jag blev lite smått förtvivlad då momentet äntligen börjat kännas bra igen, men det var nog bara en tillfällig återgång. Gårdagens pass hittade hon mitten relativt fint ända från början, några placeringar utanför till vänster om rutan då jag väntade in henne i mitten. Tror den strategin är bättre än att ge felsignal, för den kommer med all säkerhet resultera i att hon frågar så fort hon inte får belöning.


Andra passet med Ebba kom Lina förbi på sin kvällspromenad och tittade lite. Hon kom med massa bra synpunkter på Ebbas placering som inte alltid är så lätta att se när man själv står framför. Nu har vi i alla fall bestämt oss för ett kriterie, det finns två kvadratmetrar på rutan som innebär belöning och de övriga sju innebär ingenting (eller jo, de innebär ingen belöning, fortsätt leta de två rätta).


Rutan är ett svårt moment att sätta kriterier på, lite som fotgåendet. Enligt reglerna för fotgående är allt mellan huvudet och bogen vid förarens ben godkänt, men som förare måste du ju bestämma dig för vad man själv vill ha för att inte få en hund som pendlar och framförallt för att göra det tydlige för hunden. Samma sak i rutan - det finns nio godkända kvadratmetrar men som förare måste man bestämma vilka man själv ska se som godkända och var man vill ha hunden, för att göra det tydligt och för att minska riskerna att få en hund som provar kvadratmetrar även utanför rutan. Efter att ha bestämt ett tydligt kriterie fick jag fler bra repetioner än innan, det känns kanon.


Askaris ruta gick åt skogen rent ut sagt, han kopplar inte på hjärnan och jag har idag ingen plan för hur jag ska lösa det med en lösning som är hållbar på lång sikt och inför tävlingen om två veckor. Så här kan vi i alla fall inte ha det, fjärde passet utan något riktigt resultat känns inte helt okej, träning ska inte vara bortkastad tid. Vi tänker om, ska fundera ut hur vi tänker.


Inkallning med ställande däremot gick jättebra. Men han har inte öronen med sig när tempot kommer upp. Provade att lägga in handtecken under baklängesmarsch i samband med kommando ett pass och nästa pass plocka in handtecknet i ställandet. Gick betydligt bättre, ögonen är med i alla fall. Får se hur det hela utvecklar sig, han har riktigt snygga ställanden som jag väldigt gärna vill bevara. Och det vore ju lite kul att ha ett klockrent ställande på handtecken på en hund där jag aldrig kastat nånting bakom.


Provade apporteringen med Askari också och den var intressant, skulle man kunna säga. Viljan är det absolut inget fel på och där har jag helt klart en plan för hur jag ska gå vidare. Det är upptagen och ingångarna vi måste jobba med. Körde ingångar med apport igår, första repetionerna tuggade han som en bäver men andra passet bestämde jag mig för att hålla även på det kriteriet. Alltså en bra ingång utan tugg. Det gick bättre. Det är nästan som om någonting magiskt händer så fort jag bara sätter ett tydligt kriterie i huvudet. Och det kan inte bara vara det att jag då bara belönar perfekt utförda repetioner för oftast blir det rätt redan på första försöket så fort jag har satt ett tydligt kriterie. Intressant...


Upptagen är också någonting att jobba med, inte tolv på natten dock. En apportbock är världens roligaste byte som man måste döda med tassarna fjorton gånger innan man kan plocka upp den i munnen, var tvungen att bita mig i läppen för att inte skratta ihjäl mig. Men jag har en plan...


Kom också på igår att jag absolut inte är någon samhällsmänniska, alltså någon som ska bo mitt i ett samhälle. För av någon konstig anledning verkar inte folk uppskatta att det tjoas och tjimmas och skälls utanför vardagsrumsfönstret klockan tolv på natten en fredagkväll? Hm...


Jag bad tusen gånger om ursäkt och bildade samtidigt en liten tanke i huvudet om mig gåendes ut till en enslig åker nästa gång jag får träningsabstinens mitt i natten.


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20
21
22
23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se