Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 16 maj 2009

Mitt-i-natten-lydnad

Av Carro - 16 maj 2009 17:04

Igår kväll var jag träningssugen till max och hade tänkt gå ut och träna vid halv tio-tiden. Insåg efter att ha gått promenad med Lina vid nio efter ett helt förskjutet dygn då hundarna inte fått kvällsmat än att det var på tok för tidigt att gå ut halv tio. Bänkade mig framför datorn istället, klockan gick och blev elva och strax före halv tolv stack jag ut och tränade. Det kan man också roa sig med en fredagväll...


Tränade rutan med båda hundarna. Ebbas ruta gick kanon idag. I tisdags fick vi en bakslag då hon irrade utan att hitta mitten och hade bland de värsta konvandrandena jag någonsin sett. Jag blev lite smått förtvivlad då momentet äntligen börjat kännas bra igen, men det var nog bara en tillfällig återgång. Gårdagens pass hittade hon mitten relativt fint ända från början, några placeringar utanför till vänster om rutan då jag väntade in henne i mitten. Tror den strategin är bättre än att ge felsignal, för den kommer med all säkerhet resultera i att hon frågar så fort hon inte får belöning.


Andra passet med Ebba kom Lina förbi på sin kvällspromenad och tittade lite. Hon kom med massa bra synpunkter på Ebbas placering som inte alltid är så lätta att se när man själv står framför. Nu har vi i alla fall bestämt oss för ett kriterie, det finns två kvadratmetrar på rutan som innebär belöning och de övriga sju innebär ingenting (eller jo, de innebär ingen belöning, fortsätt leta de två rätta).


Rutan är ett svårt moment att sätta kriterier på, lite som fotgåendet. Enligt reglerna för fotgående är allt mellan huvudet och bogen vid förarens ben godkänt, men som förare måste du ju bestämma dig för vad man själv vill ha för att inte få en hund som pendlar och framförallt för att göra det tydlige för hunden. Samma sak i rutan - det finns nio godkända kvadratmetrar men som förare måste man bestämma vilka man själv ska se som godkända och var man vill ha hunden, för att göra det tydligt och för att minska riskerna att få en hund som provar kvadratmetrar även utanför rutan. Efter att ha bestämt ett tydligt kriterie fick jag fler bra repetioner än innan, det känns kanon.


Askaris ruta gick åt skogen rent ut sagt, han kopplar inte på hjärnan och jag har idag ingen plan för hur jag ska lösa det med en lösning som är hållbar på lång sikt och inför tävlingen om två veckor. Så här kan vi i alla fall inte ha det, fjärde passet utan något riktigt resultat känns inte helt okej, träning ska inte vara bortkastad tid. Vi tänker om, ska fundera ut hur vi tänker.


Inkallning med ställande däremot gick jättebra. Men han har inte öronen med sig när tempot kommer upp. Provade att lägga in handtecken under baklängesmarsch i samband med kommando ett pass och nästa pass plocka in handtecknet i ställandet. Gick betydligt bättre, ögonen är med i alla fall. Får se hur det hela utvecklar sig, han har riktigt snygga ställanden som jag väldigt gärna vill bevara. Och det vore ju lite kul att ha ett klockrent ställande på handtecken på en hund där jag aldrig kastat nånting bakom.


Provade apporteringen med Askari också och den var intressant, skulle man kunna säga. Viljan är det absolut inget fel på och där har jag helt klart en plan för hur jag ska gå vidare. Det är upptagen och ingångarna vi måste jobba med. Körde ingångar med apport igår, första repetionerna tuggade han som en bäver men andra passet bestämde jag mig för att hålla även på det kriteriet. Alltså en bra ingång utan tugg. Det gick bättre. Det är nästan som om någonting magiskt händer så fort jag bara sätter ett tydligt kriterie i huvudet. Och det kan inte bara vara det att jag då bara belönar perfekt utförda repetioner för oftast blir det rätt redan på första försöket så fort jag har satt ett tydligt kriterie. Intressant...


Upptagen är också någonting att jobba med, inte tolv på natten dock. En apportbock är världens roligaste byte som man måste döda med tassarna fjorton gånger innan man kan plocka upp den i munnen, var tvungen att bita mig i läppen för att inte skratta ihjäl mig. Men jag har en plan...


Kom också på igår att jag absolut inte är någon samhällsmänniska, alltså någon som ska bo mitt i ett samhälle. För av någon konstig anledning verkar inte folk uppskatta att det tjoas och tjimmas och skälls utanför vardagsrumsfönstret klockan tolv på natten en fredagkväll? Hm...


Jag bad tusen gånger om ursäkt och bildade samtidigt en liten tanke i huvudet om mig gåendes ut till en enslig åker nästa gång jag får träningsabstinens mitt i natten.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20
21
22
23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se