Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under april 2009

Av Carro - 24 april 2009 15:58

Nu är den här. Värmen. Någon som har lust att uppfinna portabel skugga till mig som jag kan ha med mig överallt? Jag vill gärna ha värme, men vill kunna ha collagetröja och träna hund utan att dö av värmeslag. En utopi?

Av Carro - 24 april 2009 12:22

Är på väg hem till Starrmora nu, andra etappen, d.v.s tåg från Karlstad.


Blev lite lycklig över min hunds vardagslydnad idag, då jag hade väldigt bråttom till bussen (ovanligt va?) och en miljard väskor (ännu mer ovanlgit va?) och var tvungen att springa och slänga soppåsen. Min soptunna ligger på innergården så man måste gå genom en tunnel under huset för att komma dit. I den tunneln är det kullerstensliknande underlag och inte allt för lätt att rulla en väska med tusen andra grejer i händerna. Mitt i tunneln var jag så stressad så jag släppte allt jag hade för händerna, sa väl nåt slentriant stanna- kommando och sprang iväg med soppåsen. Ebba såg något funderad ut, men stannade och stod kvar vid väskorna lika snällt som en ryggsäck. Duktig hund, inte mycket som stressar upp henne inte. Undra hur sjutton jag ska få mallebarnet att bli likadan?


Provet i morse kändes bra. Självklart kom det en fråga "beskriv så ingående du kan hur läkemedel kan ha påverkan på enzymer" (fråga 13 i föregående inlägg). Jag skrev så gott jag kunde nånting om reaktioner och blockeringar av sådana, tror det blev ganska. Resten av provet kändes kanon, så nu är det väl bara att hoppas. Skönt att ha det avklarat, nu känns det som att det mesta jobbiga är gjort i djursjukvårdskursen - bara att vänta på betyg.


I helgen åker vi till Söderfors och går på nån föreningssammankomst eller liknande. Hängde inte riktigt med på vad det var, kanske ska börja lyssna på vad Fredrik säger ibland... ;) Trevliga människor hoppas jag på i alla fall, roligt att få träffa Helena, Nicke och Fanny igen (Fredriks syster med familj, de som emigrerat uppöver).


Hoppas på att få till ett lydnadspass i helgen också, får se vad tiden räcker till med. Håller på att planera mina hemresor resten av terminen, och varje gång det händer någonting hemma händer det också någonting i Värmland som gör att jag inte kan åka. Men, bara sex veckor kvar till sommarlov nu. DET är härligt!


Det var väl allt för nu, so long!  

Av Carro - 23 april 2009 21:48

Jag håller på och studerar för fullt inför stort prov i morgon. Lägger ut lite frågor här så kan ni ju testa av era egna kunskaper. Och nej, jag läser inte till veterinär. Läser en djursjukvårdskurs på gymnasienivå. Men det här är svårt! Får se hur många kommentarer jag får...


FARMAKOLOGI

Instuderingsfrågor

 
  • Vad betyder farmakologi?
  • Vad är ett läkemedel?
  • Vad krävs för att få kallas läkemedel?
  • Vad är FASS?

  • Vilka är de åtta administreringssätten av läkemedel? 
  • Vad innebär parenteralt?
 

1. Dermalt:

a) Vilka olika typer av läkemedel?

b) I vilka situationer?

c) Två fördelar?

d) Två nackdelar?

e) Långsam- eller snabbverkande?

 

2. Transdermalt:

a) Vilka olika typer av läkemedel?

b) I vilka situationer?

c) Två fördelar?

d) Två nackdelar?

e) Långsam- eller snabbverkande?

 

3. Per oralt:

a) Vilka olika typer av läkemedel?

b) I vilka situationer?

c) Två fördelar?

d) Två nackdelar?

e) Långsam- eller snabbverkande?

 

4. Rektalt:

a) Vilka olika typer av läkemedel?

b) I vilka situationer?

c) Två fördelar?

d) Två nackdelar?

e) Långsam- eller snabbverkande?

 

5. Via slemhinnor:

a) Vilka olika typer av läkemedel?

b) I vilka situationer?

c) Två fördelar?

d) Två nackdelar?

e) Långsam- eller snabbverkande?

 

6. Intravenöst:

a) Vilka olika typer av läkemedel?

b) I vilka situationer?

c) Två fördelar?

d) Två nackdelar?

e) Långsam- eller snabbverkande?

 

7. Intramuskulärt:

a) Vilka olika typer av läkemedel?

b) I vilka situationer?

c) Två fördelar?

d) Två nackdelar?

e) Långsam- eller snabbverkande?

 

8. Subcutant:

a) Vilka olika typer av läkemedel?

b) I vilka situationer?

c) Två fördelar?

d) Två nackdelar?

e) Långsam- eller snabbverkande?

 

9. Var sitter receptorerna?

10. Vad gör en agonist?

11. Vad gör en antagonist?

 

13. Vad är enzymer?


14.

a) Vilka funktioner kan antibiotika ha?

b) Vad innebär de olika funktionerna?

c) Vad är skillnaden mellan smalspektrum och brett spektrum?

d) Vad är nackdelen med brett spektrum?

e) Varför är det så viktigt att äta hela dosen om man går på antibiotika?

 

15. Varför ger mediciner olika effekt på olika djurslag?

 

16. Vad är farmakokinetik?

 

17. Vad är…

a) Absorptionb) Distributionc) Metabolism

d) Eliminering

 

18. Hur påverkar protein läkemedel?

 

19. Vad är karenstid?

 

20. Vad är en anatomisk barriär?

 

21. Vad heter den barriär som skyddar…

a) Blodet och hjärnan?

b) Fostren?

c) Testiklarna?

 

22. Nämn två orsaker till varför nyfödda och mycket unga är känsligare mot läkemedel.


23.

a) Vad är Rimadyl?

b) Vad är karenstiden för Rimadyl?

c) Vad är Prednisolon?

d) Vad är karenstiden för prednisolon?


Om någon har någon bra och pedagogisk förklaring på fråga 13 så GE MIG DEN! Det är ju klockrent att den fråga är just fråga 13, det går bara inte in i huvudet...


Så, hoppas ni har överseende med bristen på mer underhållande blogg idag, jag har annat i huvudet... Efteråt sätter jag mig på tåget och åker hem, ska bli SÅ skönt.


Önska mig lycka till!

Av Carro - 22 april 2009 21:50

Var på Forshaga BK med Lina och Trazzel och tränade idag. Allmän träningskväll och det kryllade av schäfrar, men när vi kom dit försvann de flesta och det var rätt lugnt och skönt.


Planen var följande:

Börja med lek och frivilliga fria följ ("kontaktgående").  

Fortsätta med massa lek och köra KEDJOR!

Lägga in något pass med signalkontroll på stå, sitt och ligg till dumrutan (på linje) samt något pass med lekapportering och en, MAX EN, slät apportering.


Började som sagt med lek och att hon fick tigga igång mer lek, en jättebra strategi för att få igång henne och hitta träningsmodus på ett lättsamt och uppiggande sätt.  

Sen körde vi en ingång på plan, utgångställning, belöning.

Därefter ingång på plan, utgångställning, fritt följ (relativt långt, vänstersvängarna och halterna börjar se bättre ut), inkallning (slät från ligg, läggandet kanonbra!) och belöning.

Sen ingång på plan, utgångsställning, kort fritt följ, hopp över hinder (á la ettan), kort fritt följ och belöning.


Dessa första kedjor kändes kanonbra, skitbra attityd och fokuset är där det ska, jättehärligt. Har ingen särskild tanke nu när jag lägger upp vilka moment jag ska ha i kedjorna, det viktigaste känns som att det är moment vi är säkra på och kan köra med fokus på attityd- och just fokusbitarna sitter där de ska. Känns som en bra strategi.


Efter detta kändes Ebba trött, körde stadga i stå, sitt och ligg med massa omvänt lockande och störningar i form av leksaker som lades mellan framben, en gal vorsteh som tränade väldigt nära (apportering med HENNES apportbock) m.m Det här med självkontroll blir bara bättre. Kastar jag godis till henne och hon inte kan fånga de i luften stannar hon i position trots att de flyger iväg, och det är ingenting vi har tränat på specifikt. Känns bra :)


Skulle fixa vatten till hundarna vilket kändes onödigt att göra utan att lägga in lite träning, så hundarna fick ligga en lång platsliggning. Blev nog lite för lång, för när jag fifflade med vattenskålen la sig min nyfikna varg som en ledbuss med framdelen åt ena hållet och bakdelen åt ett annat. Hm... Hur tacklar man det när hon precis legat jättelänge utan att ha rört en fena? La om henne framifrån så hon låg rakt, lät henne ligga nån minut till och belönade. Får lägga fler platsliggningar när jag gör saker som fröken nyfiken kan vara intresserad av att kolla in. Sådana störningar ihop med många minuter kanske inte är det optimala, men bra att få sånt gjort ibland också.


Efter drickpausen körde vi lekapporteringar, gripa, hålla, lägga vikten bakåt i sittande. Idag även med omvänt lockande med godbitar, gick kanon.


En riktig apportering som var klockren. Körde inga fler. Ingångarna överlag var riktigt bra idag.


Sen två kedjor till. En kort med ingång på plan och fritt följ raksträcka-helt om-raksträcka. Tappade fokus på sista raksträckan och då stack jag med leksaken. Efterfrågad respons på felningen, d.v.s bättre ansträngning nästa gång!


Sista kedjan blev den längsta för nu tänkte jag att jag skulle testa min nya "mellan-momenten-strategi", alltså inte lösa upp henne ur arbetstanke mellan momenten. Det är svårt att låta bli det där lilla "bra:et" efter momenten, men så länge det funkar kan det få vara där. Någon som har några tankar om annat?


Ingång på plan, utgångsställning, fritt följ, stå, sitt och ligg under marsch (inte i ruta utan på raksträcka). Satte sig på läggandet, gick tillbaka och gjorde om från fritt följ avslutet, felfritt nästa försök (behöver tränas separat). Inkallning från sitt (betyder "vänta" detsamma som "ligg"? Ja, det gör ju det, det betyder ju "vänta här men var beredd på att det kommer något annat". Klantigt av mig som satte upp henne igen och gav rätt kommando, dumt, dumt, dumt eftersom det var JAG som gjorde fel och HON som gjorde rätt!). Efter inkallningen hopp över hinder och sen ett kort fritt följ och ett läggande under gång.


Åh vad jag tror på det här med att inte lösa upp henne mellan momenten. Jag trodde verkligen att hon skulle gå ner sig och tappa intensitet ju längre in på kedjorna vi kom, men det är precis tvärtom. Hon ökar snarare i intensitet, vilket jag inte har något emot eftersom hon har en förmåga att inte plocka fram sina border collie-egenskaper i långa lydnadssekvenser. Nu kändes det som att hon gjorde det och jag tackar och tar emot och förstärker det så gott jag kan.


Vad härligt det är när saker och ting fungerar?


Lite minnesanteckningar som jag ska ta med mig från dagens träning: 

  • Lek med baktanke! Varierande och motiverande. Jobba för att få leken tillbaka och inte heller välja någonting annat före.
  • Tydligt när det blir fel. Leka själv, gå helt ur tävlingsposition, gå hela vägen tillbaka till "gå" för att få ny chans, inte sänka kriterierna.
  • Tävlingspositionen ska vara en trygghet i att "du gör rätt, fortsätt såhär så kommer belöningen" (gammalt tänk, men bra att påminna sig ibland).
  • Från ingång till utgång ska det vara fokus, inte lösa upp med nåt dåligt försök till "lek utan föremål" mellan momenten som bara tar oss ur arbetstanke och ger besvikelse - om tävlingspositionen ska betyda "du gör rätt, fortsätt såhär så kommer belöningen", så kan jag ju inte bryta tävlingspositionen utan att ge belöning (som att klicka utan att ge godbit).
  • Inte falla för frestelsen att ta över ansvaret och kommendera ur en situation av ofokus. Tittar hon på nåt annat ska jag inte förstärka med ett fotkommando, utan "straffa" genom att själv ta belöningen och dra åt andra hållet.

Avslutade hela passet med att ta upp träningen av "vända sig bort från mig" igen, som gick snabbare framåt på dagens korta pass än det gjort på alla tidigare pass. Kul!


Som sagt, hon var dyr. Idag också!



Av Carro - 22 april 2009 21:46

GB Glace Mini tip-top


Gulliga och goda versioner av min absoluta favoritglass, MEN - våfflan känns precis lika stor som på en vanlig tip-top, bara mindre glass och mindre chockladmums inuti. En besvikelse. Frånvarandet av glassmängd i förhållande till strutstorleken gjorde att den inte blev fullt så söt som jag förväntat mig.



Av Carro - 22 april 2009 17:42

Är det du som ska flytta hem till mina föräldrar?


Bild från www.tultgarden.se




 


Av Carro - 21 april 2009 21:57

Stannade i stallet en stund efter skolan och tränade lite.


Körde targettramp på dörrmatta. Fyra skick, och kanske 15 belöningar totalt, känns kanon. Idag blev det mycket lekbelöning (hon var riktigt på bettet idag, man passar väl på ;)) genom att jag la leksaken mellan hennes framben, gick ifrån, och så fick hon ta den och galoppera till mig och kampa. Ger jag frisignal och sen lek hos mig belönar jag ju egentligen att hon lämnade targeten, på det här sättet får hon ju sin belöning redan när hon står där ute.


Och oj, vad hon taggar ifall jag springer med henne en bit i början. Gjorde det en gång i morse och hon drar som ett j*vla skott. Förut körde vi ju mycket konkurrens mellan henne och mig om leksaken som låg bakom rutan. Stannade hon på vägen eller på annat sätt tappade tanken så sprang jag in och tog grejen. Det sitter verkligen i. Hm, så under den perioden vi körde så extremt intensivt med rutan på det sättet så fastnade att "om matte kommer springande tänker hon ta leksaken" väldigt snabbt, medan rutan inte alls fastnade lika bra. Intressant...


Körde lite lekapportering vilket gick kanon. Sträcker tiden till ca 10 sekunder utan problem, härligt engagemang. Det gillar vi!


Tränade lite frivilliga ingångar, nja, halvbra engagemang. Var mot slutet på passet, men det sitter inte riktigt lika bra som det gjort. Tar med korv nån dag framöver och kör nåt eller några flytpass på det, alltså flyt á la "tjugo klick på en minut" vilket var det vi gjorde när de satt så himla bra.


Gjorde ett par ingångar på plan med skitbra engagemang och bra störningstålighet. En av entréerna (när vi ställt upp i utgångsställning) var det en sheltie på plan som körde agility samtidigt och precis fick klick och boll. Jag såg verkligen hur det drog i hela hunden att få titta dit, en mikroblick fick  sheltien och sen tillbaka med härlig attityd och superfokus. Bra val!


Mm, riktigt nöjd med passet träningsmässigt, men hon blev så himla, himla trött mot slutet (tränade kanske max en halvtimme). Började supertaggad, tg slut på all energi jättefort och sen gick resten i lite showlabbetempo, vilket var lite trist.


Så här gullig var hon när vi tog paus, hon var rätt dyr idag också.



Av Carro - 21 april 2009 21:53

Hade ju en bild på mobilen på nya väggen bakom spisen. Så här blev det!



Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13
14 15 16
17
18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards