Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under mars 2009

Av Carro - 16 mars 2009 23:08

Har kommit på hur man gör när den där j*vla rutan kommer upp coh säger "Den här länken är bruten". Man trycker bara på uppdatera (F5) tills den önskade sidan kommer upp. Smart va? Fast man borde tycka att någonting inte står rätt till när rutan kommer upp i ungefär varannan hemsida, om inte mer... Illa!


NU är det dags för sängen. Trött som sjutton och självklart är jag ändå vaken alldeles för länge. Jag skyller på Börnis. Tack för plugghjälp förresten!


God natt!

ANNONS
Av Carro - 16 mars 2009 22:59

Nån som trodde jag skulle hålla mig borta för att jag inte har någon hund hemma?


På eftermiddagen gick vi ut och körde systemövningar. Swiper var en riktig dröm att köra, det märks verkligen att sök är bland hans bästa. Märkte på mig själv att jag var en aningen feg, vågade inte riktigt släppa och ha lydnad med rädsla för att det skulle gå fel (tjuvstarta från stigen). Det är säkrare att ha kvar han på stigen så länge jag vill om jag har ett litet löst grepp i halsbandet. Fast ska jag va ärlig höll jag inte ens i halsbandet utan i EN lock bak på ryggen. Vadå feg?


Nästa gång ska jag vara modigare, våga släppa och låta honom verkligen klara av övningen ordentligt. Han märkte säkert inte ens vad jag gjorde, jag måste sett ganska patetisk ut där jag står med en hund helt i fokus och i rätt tanke men med ett litet tanigt grepp om en lock på ryggen.


Önskar vi hade filmat, men det blev inte så.


Har filmer från skidåkningen i fredags också förresten, de ska också in. Samt ett referat från RC-föreläsningen som bara väntar på att komma in på bloggen. Tänk vad saker och ting går segt ibland.

ANNONS
Av Carro - 16 mars 2009 22:42

Hade en riktigt trevlig träning med Swiper idag (eller två rättare sagt). Vi va ute på förmiddagen och körde lydnad. Började på gångvägen utanför stallet men hittade verkligen inte fokus. Inte någonstans. Visst, han kunde bjuda på en ingång lite sådär halvhjärtat och oftast blev det inte ens någon bra ingång. Entusiasmen glimmade till ibland och han ville verkligen, men kunde inte hitta rätt tanke för vad det var vi skulle göra.


Gick in på appellplan istället för jag tänkte att det där finns lite mer ytor att röra sig på. Och där hittade vi det! Rätt tankar, rätt fokus och rätt beteenden. Sånt gillar vi :) Jag börjar lära mig Swiper, han lär mig verkligen något nytt varje träningspass. Idag lärde han mig mer om hur han vill ha sina belöningar. Har ju märkt att jag inte kan belöna honom som Ebba, det uppskattar han inte. Jag kan inte belöna honom som Askari, det märker han inte ;) Plockar jag upp en godis och stoppar i munnen på honom (Ebba har redan dödat) så gäspar han och säger med hela kroppspråket "va det allt du hade att bjuda på?". Plockar jag däremot upp en godis och "åååhar" lite så går svansen i hundranittio och lägger jag dessutom på lite dunk och putt på kroppen medan han tuggar så har han klättrat upp i trädtopparna (tiotusenbelöning). Boll i snöre är en riktig höjdare, kasta, hämta, studsa runt själv, komma in, kampa, byta, tillbaka i arbetstanke. Funkar skitbra! Har lagt in en övning på att lämna tillbaka bollen. Håller ju på och jobbar in omvänt lockande och att köra en sån övning när han byter bollen gjorde övergången mellan belöning och ny uppgift mer flytande. Kanon! Sen får man tänka på att han inte orkar hålla fokus så länge så längre pauser är nödvändiga. Som sagt, jag börjar lära mig hur han fungerar. Och han blir härligare och härligare för varje gång. 


Idag har vi alltså tränat fotgående och lite läggande under gång, samt omvänt lockande "spelregelträning". Ska ha två-tre moment i åtanke när jag går ut och kör honom, varav ett är fritt följ, och så växla mellan dessa. Behöver köra momenten korta stunder för att hålla uppe koncentrationen och inte förlora intensitet och värde på övningen.


Riktigt nöjd med dagens pass.

Av Carro - 16 mars 2009 21:13

L-test prov i morgon och håller på och kollar igenom alla papper.


Ordet (egenskapen) nervkonstitution är spännande. Följande definitioner har jag att tillgå:


  • Styrförmåga
  • Koncentration, koppling, avreaktion
  • Hundens förmåga att styra sina handlingar på ett rationellt sätt
  • Förmåga att sortera störningar
  • Nervös eller nervfast
  • Att hunden har förmåga att anpassa sig i förhållande till olika situationer
  • Att hunden svarar med rätt intensitet i beteendet i förhållande till förekommen retning

I morgon eftermiddag ska jag definiera detta ord på ungefär tre handskrivna rader. Vilken ska jag välja? Ole, dole, doff...

Av Carro - 16 mars 2009 11:28

Har haft praktiskt prov i djursjukvård, hantering, visitering, besiktning av "främmande" hund. Fick pälsmonstret Nikita (terv) och passade på att ge lite gliringar och retas lite med Anne om hur jobbigt det är med all denna päls. Och det var verkligen jobbigt! Fick ju gräva som en tok i underullen för att komma ner i botten och kolla huden. Kolla juvren va ju rena skämtet! S h i t va med päls. Förstår inte Tiina som prompt vill ha all denna päls.


Det är lite spännande det där med djursjukvårdskursen... Jag har läst den i två år nu och vi har gått igenom alla möjliga typer av sjukdomar och sjukvård, förvärvade och ärftliga... När ska man åka till veterinären, vad gör veterinären, hur ska man agera etc, etc. Och jag är fortfarande jätteosäker. Jag kan det vi har pratat om i kursen, jag kan lägga tassbandage och besikta en hund. Men om det skulle hända någonting i verkligheten så känner jag mig helt lost. Vad gör man? Jag har, peppar, peppar, haft en väldigt frisk hund hittills och aldrig riktigt behövt möta de bekymmer som kan uppkomma eller behövt hantera sådana situationer. Jag är livrädd för veterinärstationer (generell sjukhusskräck) och skulle nog bli helt tafatt om en situation skulle uppstå. Eller så känns det bara så och om en riktig situation skulle uppstå så vet man vad man ska göra, men det känns konstigt att det känns så trots att jag läst djursjukvård i två år. I l l a.


Tror provet gick bra ändå. Fick ett fall som jag tyckte jag löste på ett bra sätt. Mycket nerver spelar ju in också, hemskt. De proven är inte roliga, men nu är det över för denna termin.


Allt för nu, so long!

Av Carro - 16 mars 2009 07:45

Sitter här i vad som känns som all min ensamhet. Och det är all min ensamhet också. Vet inte när jag var utan hund här nere senast, det känns hur tomt som helst.


Det är t u r att jag har Swiper. Ner till stallet efter Hundens mentalitet och göra praktiskt prov i djursjukvård, sen hoppas jag kunna plocka ut honom. Lill-Swipp. Vi ska jobba vidare med fria följet.


I går var jag och Askari på teamträning på Danderyd-TäbyBK. Men den bloggen får vänta till i eftermiddag, för nu ska jag snart åka och möta Börnis.


Stackars Lina får gå ensam ner till stallet idag. Usch.


So long!

Av Carro - 15 mars 2009 21:58

Dags för teamträning igen på Danderyd-Täby BK. Pinsamt nog första gången jag var där, blir väl lätt så när man inte har tillgång till bil och möjlighet att flänga runt så mycket. 


I alla fall. Den lilla goda gula var med eftersom Ebba fortfarande är bitchig (vet inte om min kompis Diana läser min blogg men vi myntade begreppet bitchig om man hade mens, tycker det är ett kanonbra uttryck! (Off topic)). 


Sändande stod på programmet idag och jag och syster hade en diskussion i bilen om det innebar bruksets Framåtsändande eller lydnadens Sändande till ruta. Visade sig såklart att man fick fokusera på den typen av sändande man ville. Jag och Askari har en preliminär tvåa inplanerad den 18 april så Sändande till ruta stod på vårat program.


Körde först några targettramp för att komma in i rätt tanke. Har ju kört target rätt mycket på senaste tid och tycker det har fastnat. Han springer målmedvetet ut till den och har "rysningar-längst-med-ryggen"-snygga tramp. När targeten hamnade i rutan fanns det dock fyra andra spännande saker som drog på uppmärksamheten (precis som förutspått). Targettrampen på konerna var bland de bästa jag sett!


Lotta kom med det bra förslaget att köra inkallningar igenom och det gjorde vi, då sket han totalt i de fyra röda. Sen skulle vi prova targeten igen med konerna drog återigen för mycket uppmärksamhet. Tänkte då prova ifall det var konerna som var problemet eller om det var targeten. La därför ut en boll i snöre mitt i rutan och skickade på och SE DÄR, sket totalt i konerna! Alltså var det värdet på targeten som inte var tillräckligt högt (kan ju då dra slutsatsen eftersom han kom på inkallningarna att jag har ganska högt värde... ;)).


Vi gjorde några skick med boll bakom och han köpte konceptet (ett nytt favorituttryck). Efter bara ett par repitioner kunde Lotta lägga ut bollen bakom en snöhög utan att han såg och han sprang målmedvetet in i rutan. D u k t i g! Det känns som att vi provar så istället då, "the Nancy way". Boll bakom för farten in och träna ställanden på avstånd separat. Det är helt galet hur snabbt den här lilla gulingen lär sig nya saker.


EFter att ha hjälpt syster lite med saktagåendet (hjälpt och hjälpt, suttit grupp. Man känner sig behövd i alla fall) så tränade jag lite inkallningar med ställande.


Jag har ju kört nån mix av "fejkat bollkast" och front mot front träningen, något som inte är att föredra. Bestäm dig för en, rådde syrran och det ska jag göra. Det blir boll över huvudet men med muntligt kommando och jobba bort handtecknet (oj, vad vi går ifrån klickertänket!). Men ser man det krasst så är inkallningen i lydnaden på max 35 meter, ingenting om man jämför med brukset 50-75... Så vi börjar så här, sen vet jag att när vi väl får in klockrena targettramp kommer jag säkert inte kunna låta bli att lära om ;) Rutin före ställandet: Jag backar undan efter läggandet/sättandet/dumrutan och gör ett snabbt stå-kommando. Kom i rätt tanke. 


Tränade lite ordning och reda inför fjärrdirigering också. Han fick sitta vid min sida och kastade köttbulle bakom, fokus på mig så fick han varsågod. Ska tänka om där. Från och med nästa pass ska jag lämna honom liggande med köttbulle bakom. Fokus på mig front-mot-front i liggandet och han får varsågod på köttbulle. Sen träna vid sidan separat (fokus på mig med köttbulle bakom samt läggande vid sidan med köttbulle bakom). Och sen baklängeskedjning. Jag gillar! Skiftena tränar vi på separat, vet allvarligt talat INTE hur jag ska få Mr Confused att göra ståskiften med precision, med de myrorna i brallan! 


En promenad med syster och farbror (morbror Jax) och sen hemfärd. Stackars Askari fick ligga i löptiksarom hemma i vardagsrummet, han höll på och dö stackarn. Det var väldigt svårt att stanna innanför staketet hos Åsa sen när han visste att den snygga svarta satt i bilen. Ja, han får väl se till att brudarna han har hemma börjar löpa nån gång.


Allt för nu, so long!   

Av Carro - 14 mars 2009 20:17

Måste bjuda på en bild, ursprungligen snodd från Linas blogg (vi delar på allt) men lite tillpiffad innan den hamnade här.


 


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10 11 12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se