Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under mars 2009

Av Carro - 26 mars 2009 12:13

Ebba kan minnsann inte bara göra utgångställning på människor! Ger det inte utdelning att sätta sig vid matte kan man alltid sätta sig fot med en säng, en byrå, en resväska och Gud vet allt. Har fått erfara detta tidigare då hon skulle få bjuda på utgångställning innan hon fick äta sin mat då hon bjöd på snyggaste utgångspositionerna med det som var närmast, toalettdörrar och garderober. Hm, generalisering?

ANNONS
Av Carro - 26 mars 2009 11:01

Har suttit och jobbat lite på den blivande hemsidan en stund nu på förmiddagen och tycke det går framåt. Rätt tråkigt bara att mest skriva tomma texter och veta att jag måste vänta med design och liknande ända till efter påsk. Har photoshopabstinens men ingen inspiration. Illa.


Ebba ligger bredvid i sängen helt utslagen. Tror hon har sovit konstant ända sen i går kväll. I morse var vi ute på promenad men hon gick verkligen i sin egen lilla värld. Det är ju dags för henne att valpa om ett par veckor så hon måste väl ta det lugnt (i alla fall i hennes hjärna). Skendräktighet är det värsta jag vet. Ett litet kastreringsbidrag på 21-årsdan skulle inte sitta helt fel, förra årets pengar undanlagda till kastering gick ju till tatuering istället, alla prioriterar vi olika. Lika bäst att kastrera nu ifall det blir som jag hoppas och en liten pöjk kommer in i familjen till sensommaren. Vi får se om nåt jobb dyker upp till sommaren och man kan dra in lite.


Gjorde en inkallning med ställande och läggande på morgonpromenaden som blev bra teknikmässigt men engagemanget fanns inte riktigt. Kanske inte så konstigt klockan åtta på morgonen i och för sig. Måste sätta mig ner med sammanställningen över mina träningspass också för att bringa lite ordning i tankeverksamheten. Tills vidare får väl Ebba fortsätta sova.


Idag ser det ut att bli en fin dag vädermässigt. Sök med Squid, lydnadsträning och apportering med Pi står på programmet hittills, samt leta efter en mobiltelefon ;) Tänk att det finns fler som är som jag, det är helt otroligt. Tänk vad bra om man kunde sätta sändare på alla sina saker, trycka på knappen på en basstation och så pep allt man behövde och man hittade det! Fast jag skulle ju lyckas tappa bort basstationen också så var det bra med det...


Nej, det var allt för nu. So long!

ANNONS
Av Carro - 25 mars 2009 18:17

Åkte till Moss Bk och tränade lydnad. Värmde upp utanför plan med kort promenad, slalom och fritt följ. Riktigt bra attityd!


Sen ropade Tomas ingångar på plan. Första gjorde jag om sisådär en två-tre gånger. Hade inte den hurtiga attityden jag vill ha när vi ska äntra en lydnadsplan. Tillskut fick vi till en riktigt bra ingång, men tappade fokus när vi väl kom in. Gjorde alltså om den också. Sen ingång, raksträcka och belöning utanför. Hade inget riktigt belöningssug på nånting idag, inte ens på brandslang. Kampade inte heller med entusiasm, inte riktigt likt Ebba. Men om jag inte missminner mig var hon ointresserad av kamp efter förra löpet också, det var ju då vi höll på att jobba inför skolmästerskapen i agility (!) och har ett svagt minne av att det var svårt att få engagemang i kamp även då.


Sen ropade Tomas en ingång och ett fritt följ. Tyckte fria följet gick bra på det stora hela, lite tapp i raksträckorna samt att bakåtförflyttning blev helt kaiko. Valde att släppa igenom den och bestämde mig för att plocka ut den separat senare istället, var länge sen vi jobbade på dem. Fick några dipapr i heltomerna som jag ä medveten om finns där, svårt att få riktigt bra heltomer, har alltid haft. Fin språngmarsch och övergångar mellan språng, vanlig och långsam. Gick ff med halt och vändning genom rutan med bra fokus på mig. Belönade efter en högermarsch i långsam som kändes kanonbra, sprang ut från plan och letade brandslang.  


Körde raksträckor i fria följet på grusvägen med boll bakom. Lååånga raksträckor. Körde väl ungefär femtio meter som längst och mycket nöjd med det. Bröt ett par gånger för småsaker som blicksläpp som ofta kommer i långa rakor, men betydligt fler bra än dåliga.


Tränade fjärr då vi fick jättesvårt med sitt från stå. Av någon anledning blev det alltid ligg, jättesvårt att höra rätt och fick inte till det bra nån gång i helhetsträningen av fjärren. Sitt-stå-ligg kombinationen var riktigt fin, risk för liten framdrift i bakåtligget efter sitt-stå, försöker jag däremot köra stå-sitt-ligg får jag superba bakåtligg från stå (fast där jag vill ha sitt). Hm...


Tog boll och frolicbitar och satte mig på backen och bara körde oorganiserade skiften. Härlig attityd och intensitet, något som saknats i den vanliga fjärrträningen idag. Nöjd.


Avslutade med lite ruta. Går in bra framifrån för det mesta numera. Tomas påpekade min belöningsplacering som jag oftast har tillbaka hos mig med tanke om att snabbt kunna påbörja ny repetion, att den ger stor risk för tanke tillbaka hos mig och inte ut i rutan. Bättre att använda belöning i rutan och frisignal, känns som en bra grej att göra för att gå vidare nu också. Har fortfarande konvandrartendenser men de blir mindre och mindre och jag svävar på moln. Tackar Gud för shapingen och hoppas all denna rutaträning med Ebba ska få rutaträningen med nästa lydnadsstjärna att gå lättare. Är det något moment som gett mig gråa hår så är det ju rutan, vet väl alla som tränat med mig. Jag säger att vore det inte för rutan skulle Ebba redan vara lydnads(champinjon), skönt att ha något att skylla på ;)

Av Carro - 24 mars 2009 21:46

Hehe, läste precis igenom dagens tidigare blogg och jag förstår mammas kommentar, jag låter något förvirrad. Det är nog så för tillfället, det går säkerligen över.


Norskan har jag kommit in i snabbare än jag trodde, det är redan så att jag måste anstränga mig för att inte få in den norska rytmen när jag pratar. Precis som när jag flyttade till Värmland så blir det lätt så att tankarna går i "fel" rytm, det kommer inte dröja länge innan jag tänker på norska!


En nervositetsfaktor att lägga åt sidan i alla fall, språket kommer jag komma in i :)


Idag har vi spenderat förmiddagen på ridhusträning. Jag hade en väldigt bra plan på vad jag skulle träna men upptäckte återigen mina brister vad gäller planeringen av Ebbas träning. Med Askari är jag mycket, mycket bättre på en sak vad gäller planering och det är att lägga träningen på rätt nivå. Har jag inte tränat honom på länge, är på ny plats, har varit med om mycket annat etc, etc. så lägger jag upp passet på ett sätt anpassat till det. Jag tar hänsyn till att han inte är träningsbar (inlärningsbar?) i samma utsträckning som om han varit "pigg och oförstörd". Med Ebba tänker jag inte så på samma sätt. Hon är "gammal i gamet", jag förutsätter att hon ska klara mycket mer än vad hon kanske gör alla gånger. Nu var ett utmärkt ett exempel, vi har inte tränat på tre veckor, hon har knappt ens träffat mig under dessa tre veckor, vi är på ny plats, ny miljö och har helt nya rutiner på livet, ändå lägger jag upp passet på den nivå hon var på hemma, innan vilan. Stor bakläxa. Tyckte ändå hon skötte sig riktigt bra trots mina missar, jag ha ju dessutom mina nerver att jobba med, något hon med säkerhet blir påverkad av. Vi lär oss och går vidare.


På eftermiddagen har vi tränat lite apportering med Pi (engelsk setter) samt några promenader i det underbara vädret. Nu på kvällen har vi haft teorikväll på en grundkurs som började den här veckan. Ungefär lika trött idag som igår alltså!


Ska snart gå kvällis och sen hoppa i säng. Får se om jag får möjlighet att sträcka ut benen inatt, igår natt hade jag en svart varg som prompt skulle ligga ovanpå mina fötter. Mys.


Allt för idag, god natt!

Av Carro - 24 mars 2009 08:38

Har snikat in på det trådlösa bredbandet såhär på morgonkvisten, internetabstinensen höll på att rinna över, lika bra å se till att tillgodose sina behov ;)


Efter en lång (innehållsrik) tågresa kom jag då fram. Under resan har jag hunnit ge ett par norrmän ett gott skratt genom att svara nånting i stil med "Goddag yxskaft" på en fråga från tullen om jag var känd av polisen, frågat en man på tåget (som såg väldigt norsk ut, tänk er Ole i sällskapsresan) om han visste nånting om tåg vidare sen (visade sig att han var übersvensk och lika förvirrad själv), haft ett långt telefonsamtal med syster (som visade sig brytas precis över norska gränsen), försökt pilla lite photoshop (men datorn gillade inte att sitta på tåget) samt fått bagaget genomgånget av tulltjänsteman. DET var intressant ska jag be att få tala om, han tyckte nog jag hade mycket packning (svårt att inte tycka det) men tyckte väl det var bäst att kontrollera den där uppenbart puckade svenskan.


Hittade fram till spår och tåg vidare från Oslo S utan problem, fanns en S T O R tavla med samtliga tågavgångar och var de avgick ifrån, så det var inga problem (puh!). Kom på tåget, inga problem att släpa packning, och blev upphämtad av Fanny i Vestby.


Blev tack och lov en lugn eftermiddag. All nervositet före resan, resan och att äntligen komma fram hade sugit musten ur en totalt! Efter lite snack och kaffe, en tur till Vestby för att handla och en prommis med svarting hade Thomas tävlingslydnadskurs på kvällen. Jag var med och gick runt och försökte vänja mig vid språket. Tror det kommer bli lättare om några dagar men märker att så länge det pratas långsamt så går det ganska bra, det är när det drar på i hundranitti som det är liiiite svårare. Kul var det att få se deras kursupplägg och få träffa en mallinutt (tänka sig, fick dagsdosen av det också).


Kröp i säng vid tiotiden och klarade av att hålla ögonen öppna ett par kapitel. Trött efter en intensiv dag.


Eller vad sägs om mystund med jaktcocker, full-fartig cockervalp och bordercollie-hoppochstudsochpussassamtidigt? Att jag dessutom pussade på 9 veckors rottisvalpar på morgonen innan jag åkte gör en ju inte mindre valpsjuk.


Lava började löpa häromdagen och blir parad i början på april, så i juni kan jag förhoppningsvis bli ännu mer valpsjuk och i augusti valpsjuk så det räcker (och blir över?). S p ä n n a n d e.


Startade morgonen med en promenad över åkrarna med Ebba, det finns otroliga vidder häruppe för en som är van vid storskogen. De öppna ytorna sträcker sig hur långt som helst och i morse låg där ett rejält lager skare som gjorde det gå-vänligt. Älgspår finns det massvis av, får se om man stöter ihop men nån innan man åker härifrån (hoppas inte...).


Nej, det var väl allt för nu.


So long!

Av Carro - 22 mars 2009 19:25

Mobilbloggar. Det funkar!

Av Carro - 22 mars 2009 19:09

Norska tvåan går på för fullt här i lägenheten för att jag ska vänja mig och (förhoppningsvis) lära mig. Det är inte lätt. Fattar man var tredje mening är man duktig. Fredrik skakade på huvudet och försäkrade mig om att han inte var avundsjuk. Förstår honom, det pratas ju inte direkt långsamt...  


Fixar och donar för fullt. Har packat resväskan till bristningsgränsen, det är inte lite grejer man ska släpa med sig till grannlandet och upp till Stockholm. Puh, om ett dygn är man framme.


Ska försöka ordna med sms och mms bloggning så jag uppdatera lite. Annars kommer det nog bli rätt dött här närmsta veckorna eftersom det mobila bredbandet INTE REKOMMENDERAS att använda utomlands. Ska försöka ordna ett norskt kontantkort till mobilen. Annars kan det väntas långa blogginlägg när jag väl kommit tillbaka :D


Allt för nu, allt för tillfället. Allt för denna vecka till och med kanske?


Next - Norway.

Av Carro - 22 mars 2009 14:33

Annolrunda väder i forshaga idag, undrar om man drar mot bättre eller sämre i morgorn? Vår eller vinter? En svår fråga såhär i slutet på mars. Blir inte riktigt klok på värmen heller, för snön vräker ner trots plusgrader. Varmt som satan, inte kul när man måste bylsa på sig i skydd mot snön...


Annars då? Packar och fejar, städar och donar. Känns som att jag aldrig kommer bli klar. Kommer säkert vakna klockan sex i morgon bitti och omöjligt kunna somna om, kontrollera igenom packningen hundratals gånger och vandra runt på nålar vid havl elva tiden då det bara är en timme kvar innan tåget går. Det är inte roligt att packa för man har aldrig någona aning opm vad man ska ta med sig. Svårt att dra en gräns någonstans, alla tjocktröjor? Två tjocktröjor? Fyra tjocktröjor? Kängor, gympadojjor och gummistövlar? Eller antingen eller? Svårt det där...


Men, får fortsätta klura senare. Nu är jag och Fredrik hemma hos Lina. Jag har klippt klorna på Trazzel och som tack badar Lina min hund. Bra arbetsfördelning om du frågar mig... ;) Ebba blir blöt men jag tror nog Lina bli blötare... Hör lite panikslagna skrik från badrummet ibland...


Allt för nu, snart hemgång och fortsätta packa, käka middag och förhoppningsvis få lite kvalitetstid med Fredrik innan han drar hemåt igen.


So long!


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10 11 12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se