Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 30 mars 2009

Träningsrutiner

Av Carro - 30 mars 2009 15:30

Träningen börjar gå mycket bättre sedan jag började använda mer rutiner i den. Fanny och Tomas kör ju väldigt konsekvent med lekpauser efter ett par repetioner, bl.a. för att "rensa hjärnan" för både hund och förare, bryta den stenhårda koncentrationen och reglera intensitetsnivån i det man håller på med. Tidigare har jag väl snarare tänkt det som varierande belöningsformer, ibland en godbit ibland en boll eller kampmoj. Nu började jag föra in mer systematiska lekbelöningar vilket hittills har resulterat i bra mycket bättre koncentrationsförmåga och bättre flyt i träningen, samt att jag blivit mer noggrann för hur länge vi egentligen tränar. Några godbitar, lekpaus, några godbitar, lekpaus och så slut. Kvalitet istället för kvantitet och så flera gånger per dag istället.


För några veckor sedan började jag och min syster diskutera mina träningsupplägg och varför det inte riktigt fungerade som jag ville. Kom då fram till att jag antagligen försökte hålla alldeles för många bollar i luften samtidigt vilket resulterat i svårt att få alla att gå riktigt bra och hålla fokus på så många delar. Det har gett mig en tankeställare att sitta och läsa igenom lite anteckningar, loggar på datorn, bloggen m.m och se hur mycket vi egentligen har hållt på med.


Nu ska jag istället börja sätta upp projekt, eller det har vi gjort några veckor nu. Denna vecka ska vi lägga störst fokus på följande:

1. Ordentlig stabilitet i stadgapositionerna i fjärren (men noga med att även kunna gå ur position (d.v.s. lyssna på frisignal) och inte "låsa sig" i position så skiftena blir lidande).

2. Springa fort till target på långa avstånd.

3. Fortsätta shapingen på rutan med mycket fokus på belöningsplacering och givetvis placering i rutan, inte så mycket fokus på tempo in och så.

4. Uthållighetsträning av FF-sträckor med störningar. 

5. Ett trick som sätter både balans, koordination, kropps- och självkontroll på prov.

Ev. 6. Ifall stadgan blir riktigt, riktigt bra börjar vi med skiften i fjärren som ska vara oberoende av min position redan denna vecka, annars blir det nästa. Målet är att jag ska kunna stå bakom henne och utföra fjärren.


Idag har vi varit ute och tränat punkt 1 och 2. Tränade stadgan i ståendet idag genom att förflytta mig runt och kasta godbitar samt försöka locka henne ur position. La upp det på rätt låg nivå, kastade godbitarna en bit till sidan och inte direkt framför henne, förflyttade mig långsamt etc. Men kan lätt höja nivån och göra det mer utmanande fortsättningsvis och det i den svåraste positionen.


Lånade en target (dörrmatta) av Fanny och började väldigt nära, var väldigt länge sen vi jobbade med target. Klick och kastad godbit medan jag successivt flyttade mig själv längre och längre ifrån. Gick kanonbra, kom ut på kanske fem-sex meter innan vi avbröt. Sex meter brukar ju vara vår magiska gräns, får se hur det går nästa pass.


Inomhus har vi tränat på att ligga stilla på rygg, går också kanon. Började i går kväll och idag får jag ett stilla ryggliggande utan att rulla över på andra sidan. Lite omvänt lockande gick också kanon. Slutmålet är att hon ska ligga på rygg med alla tassarna ihop. Var länge sen vi jobbade med tricks också, men har fått massor med inspiration nu när man är hos tricksens vapendragare. Kul har vi!


Allt för nu, har varit en lugn dag hittills i övrigt. Ikväll är det tävlingslydnadskurs med massa roliga hundar.


So long!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10 11 12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se