Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 4 mars 2009

Uppletande med Askari

Av Carro - 4 mars 2009 22:36

Uppletande stod på programmet för Hunken idag, en grupp på sex personer skulle följt med ut i skogen men endast fyra dök upp - varav bara tre hade hund - så det blev mycket kvalitativ träning idag.


Askari fick börja med två skick. Jag kände att eftersom jag inte kört så mycket uppletande med honom och inte riktigt känt av var han låg till så gjorde vi det enkelt. Första skicket fick han se på när Janne gick ut och la. "INGA fler retningar" sa jag bestämt. "Nejnej, jag vet, belgare..." svarade Janne och knatade ut i skogen, tappade ett föremål och kom tillbaka.


Askari stack som en tok och var lika snabb tillbaka, jag berömde på vägen in och Janne såg ut som ett stort ? Det gäller nämligen att hänga med i svängarna när Askari är i skogen, för det finns ingen anledning att sakta ner farten när man ska plocka upp föremålet utan det går av bara farten.


Nästa skick mindre retning, fick inte se hela sträckan ut. Gick lika klockrent. Sen in i bilen en liten stund medan vi körde de andra två hundarna.


Nästa två skick fick han bara se de första två-fem metrarna när någon gick ut, gjorde två jättefina skick även här (ett föremål i en korridor i taget). Det var ju bara att gå framåt. Janne hade nog tänkt sig ett avslut där, men eftersom Askari inte gjort av med mycket mer energi än på en söndagspromenad fick han gå ytterligare två skick. Denna gång på två föremål i samma korridor, vidga och testa. Här gjorde vi ett dåligt grundarbete. Askari går ut klockrent och plockar ett föremål nästan omgående, på vägen in får han vittring på nästa och byter föremål i farten. Tusan också. Nästa gång tänker jag ha ett föremål i varje korridor och vinden framåt i rutan, så han inte får vittring på det andra föremålet när han hämtar det första. Och så köra två skick efter varann. Rent tävlingsmässigt kommer vi inte stå på samma ställe och skicka så varför träna på det? :o


Askari var en dröm att köa idag. En ren dröm. Jag behövde bara använda små signaler, kroppsställning, blick, andning, och han svarade direkt. Blicken 50 meter ut och han gick 50 meter ut. Mitt fokus - hans fokus. En tjuvstart fick vi på tredje skicket, tänkte bryta men ångrade mig. Vid min tanke "det där bryter vi" måste jag ha gett honom en signal för att göra just det eftersom han vände och kom tillbaka. Nytt skick i samma goda anda som vanligt. Man kan ju inte bli annat än positiv.


Fick positiv feedback på rutinen innan. Jag sätter på skynket, sätter honom på stanna kvar och går ut och lägger hans belöning (leksak). Tar in honom till sidan, skickar på "leta" och leker med leksaken när han kommer in fot med den. Tre tankar.

1. Det är föremål vi letar i skogen.

2. Påminnelse om kommando.

3. Baklängeskedjningstanke på belöning.

Kom in med grejen - sitt fot - vi leker med din leksak.


Fick negativ feedback på hans tuggande, det får vi jobba på separat.


Annars mest positiv feedback, välförtjänst för han gick verkligen strålande. En fin guling.


När jag kom på att jag hade kameran med mig körde vi sista skicken i den övre korridoren, den med mest träd såklart. Av någon anledning blev det bara filmat ett utskick, men jag tänker publicera det bara för att visa vilken härlig fart han har (sista skicket för dagen).

   


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10 11 12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se