Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under februari 2009

Av Carro - 5 februari 2009 19:44

Och ingen dålig sådan heller!!


Jag, Lina och Börnis tog hundarna till Centralskolan för lite nosövningar så här på kvällskvisten. Hade med ett stort, mörkblått lakan och letade efter de bästa legorna - här skulle synen inte vara till någon hjälp!


Ebba fick leta efter Börnis som gick runt hörnet. Jag och Ebba kom upp från andra hållet för att få Börnis i medvind. Det blev mest irrande i början, "varför går vi fram och tillbaka här?". Jag hade ingen aning var Börnis låg, eller jo, jag visste på ett ungefär men inte hundra säkert. Alltså inget styrande utan lät Ebba bara jobba själv. Vi gick lite fram och tillbaka innan hon fick Börnis i näsan. Och då jävelar ska jag be att få tala om att det blev fart! Börnis stod i i ett hörn bakom någon form av tunna med lakanet över sig. Vilken L Y C K A att hitta Börnis i ett hörn!


Jag och Ebba gick runt hörnet och Börnis gömde sig någon annanstans. När jag släppte Ebba för andra gången hade hon verkligen förstått vad det hela gick ut på. 180 knyck till det stället där Börnis varit på tidigare men där var hon ju nite kvar... Typiskt! bba stod i hörnet en stund och spanade över skolgården. Var har hon tagit vägen?? Och det var så häftigt och SÅ tydligt - hon lyfte hela huvudet och verkligen andades in hela omgivningen. Åååh, rysningar längs hela ryggraden! När man kör sök i skogen ser man ju inte hunden på samma sätt men här va vi på en helt öppen skolgård då jag verkligen kunde se varenda rörelse hon gjorde. Hon drog från det gamla hörnet och rakt mot hörnet på andra sidan den skolbyggnaden vi var vid. Hon sprang i full fart förbi hörnet, tvärnitade, vände på en femöring och tillbaka. Börnis hade gömt sig i en trappnergång till en källare. Ebba var nära på att klättra över räcket och mitt hjärta åkte upp i halsgropen, det hade ju inte förvånat mig om min spider-dog bara kastat sig över gallret för att ta sig ner till Börnis. Men hon tog sitt förnuft till fånga och kopplade på hjärnan en stund för att ta sig runt gallret. Massa belöning!


Nästa skick ställde sig Börnis bakom ett annat hus. Jag och Ebba gick runt och Ebba drog återigen i hundraåttio längs med husväggen. Näsan var på och scannade husväggen uppifrån och ner, det såg skithäftigt ut. Det var kul att se henne jobba på så nära håll. Även på den sidan av huset fanns det en trapp och Ebba var ner och vände en snabbis i den. Man måste ju kolla för att verkligen vara s ä k e r. Fick Börnis i näsan och fullkomligt kastade sig över henne med svansen i hundraåttio!


Sista skicket fick Börnis lägga sig i en sandlåda, alltså en sån grön från vägvärket. Jag ville testa Ebba på en helt dold lega nu när hon fått tre dolda men ändå åtkomliga. Hon sprang direkt på lådan och gav sig inte! Hoppade på den, kastade sig över den, krafsade, studsade, grävde och Gud vet allt!


Jag är så STOLT över min hund, för sån här näsa trodde jag ärligt talat inte att hon hade. Hon sprang rakt på varje lega, ingen tvekan alls och näsan arbetade intensivt hela passet. Sökträning, uppletande och spårande har gett resultat och det är så roligt att se.


Börnis Toy fick göra lite kurragömmaövningar vilket hon tyckte var jättekul men lite läskigt. Jag tror det kan vara bra för henne att få göra såna här övningar för att höja hennes självförtroende och få henne lite mer självständig. Men hon ska nog få jobba mer när det är ljust för att inte göra det alltför svårt för henne. Duktig var hon i alla fall.


Trazzel fick också köra med Börnis som figge och bland annat la sig Börnis i en stor gunga med lakanet över sig. Trazzel löste uppgiften utmärkt, men att han hade näsa visste vi ju redan! Sen gick de runt hörnet så jag fick inte vara med längre (sagt Toyvakt) men jag fick rapport efteråt som sa att det gått kanon.


Vi ska försöka gå ut i helgen också och få med oss lite mer folk så man kan ha fler figgar ute och dessutom köra på lite olika. Det var ruskigt kul det här, tänk vad man kan göra om man har lite fantasi!  

ANNONS
Av Carro - 5 februari 2009 15:17

Borde göra väldigt mycket nu när jag helt plötsligt fick så mycket tid. Nu ska jag i alla fall ut och gå med jycken min och sen blir det förhoppningsvis lite sökträning med Lina och Börnis ikväll. Börnis får vara figge och hennes pudel Toy (inte toy-pudel) vara belöning. Vi gömmer Börnis i något trångt skrymsle och när Ebba eller Trazzel hittar kastar hon Toy över huvudet och så får hundarna jaga.

Observera att jag bara skojar. Eller möjligtvis mobbar populationen dvärghundar. Eller inte hela populationen dvärghundar (kom på att DP brukar läsa min blogg ;)) utan möjligtvis bara Börnis. Vem vet, vi kanske kan få till lite sök med Toysilojsan också?


Pratade precis med Börnis och bestämde mig för att gå ner och möta henne i stallet. Har varit på tok för lat idag, inte, inte bra.

ANNONS
Av Carro - 5 februari 2009 15:00

Drömde i natt att det badade massa mallar i en klarblå pool, vi var på kennelträff hos Åsa och Modde. Hela poolen verkligen kryllade av rödsvarta monster och Lava och Jaffa sprang runt poolkanten och lekte poliser. Askari åkte vattenrutschbana. Jag borde gå till en sömnterapuet.


Om drömmen skulle vara något av en sanndröm (skåpbilen i drömmen om Knertens obefintliga kulor var ju sann) så skulle Lava föda minst tio-femton valpar, samtliga skulle bli mörkröd eller röda med svarta toppar (alltså antingen som Knerten eller Lava). De skulle ärva Lavas smäckra kroppsbyggnad men bli högre än både Lava och Knerten. Alla skulle vara livliga och galna (överallt och ingenstans) samt älska att bada. Och Åsa och Modde skulle bygga en stor tempererad pool med vattenrutschbana. 

Av Carro - 4 februari 2009 23:00

Syrran hade med sin schäferpärlan på jobbets hundträning igår. En av hennes jobbarkompisar blev mäkta imponerad av Nebbies alldeles perfekta kroppsbyggnad.

"Ett ben i varje hörn, den perfekta bruksschäfern!"

Syrran tittade på henne med (kan jag tänka mig) lite höjda ögonbryn och förklarade att hon kommer från en av Sveriges största utställningsuppfödare.

"Oj, då måste han va missnöjd med henne!".


Kul och annorlunda komplimang till ens hund ;) Nu är det ju så att Nebbie har hp på uts och blev väl till och med BIS på nån valputställning för 10 år sedan? Fast det kanske säger mer om domarna för 10 år sedan än Nebbie som utställningsschäfer. Idag hade väl domarna rynkat på näsan åt henne (men det är ju mest Jezzes fel).


När jag kom med henne till skolan blev ju en av mina lärare överförtjusta "Åååh, den GAMLA typen schäfer!".Foto: Christoffer Jansson


Still going strong vid 10 års ålder tycker inte jag är så illa.

Av Carro - 4 februari 2009 21:08

Det blir en hel del intensivt bloggande på kvällarna eftersom bloggar och dylika sidor är spärrade på skolans datorer så jag har ingen möjlighet att göra det under dagarna. Det rycker i bloggnerven när man kommer hem.

Av Carro - 4 februari 2009 20:46

Gick som sagt vidare förbi stallet och bort i skogen i morse för att testa av uppletandet och se om måndagens katastrof var något bestående eller bara ett tillfälligt problem.


Vallade en korridor på 50x15 meter och la ut tre föremål.

Ett tomt Läkerolpaket, en nyckelknippa och en vittringspinne.

Skickade alla skicken från vänstra hörnet av rutan, första skicket gick hon nämligen ut till höger och sökte av i stort sett hela högersidan.


Skick 1 gick hon bra ut på djupet, nosen kopplades på när hon kom längst ut och sen arbetade hon sig in. Tog nyckelbandet men jag såg att hon var nere med nosen där Läkerolpaketet låg. Bra ingång, godis ur handen.


Skick 2 lika bra ut, något lamare letande till en början. Irrade runt lite men tog sig aktivt in i rutan igen.

Tog vittringspinnen, bra in. Godis ur hand och kastad på backen.


Skick 3 virrade hon lite i början, fastnade bakom stigen vid min ryggsäck. Jag tog två steg in i rutan (utan att titta på henne) och hon sprang in och började leta nära stigen. Is i magen på mig, hon kissade lite (började få bensintorsk) men efter det kom det tempo! Letade jättebra ute på djupet och jag såg att hon hittade Läkerolpaketet men var väääldigt osäker på om hon verkligen skulle plocka upp det (hon sniffade på det ett bra tag). Så såg jag att hon hade det i munnen, massa uppmuntran och då kom hon in. Fick brandslangen efter ingången, lite kamp och sen fick hon busa med den på stigen medan jag plockade av skynket.


Vid första eller andra skicket rullade hon sig i skit, då avbröt jag henne. Jag var helt passiv i övrigt och det var härligt att se att hon jobbade så aktivt med att leta sig in i rutan. Hon ska i och för sig inte ha tid att vare sig kissa eller rulla sig, det kom inget läggande idag vilket kändes kanon men orken måste jobbas upp så hon inte behöver ta egna pauser.


Mycket nöjd, skönt att få bekräftelse på att momentet ändå funkar. Janne ville se henne fler gånger innan han kunde ge något utlåtande men han hade en tanke om att anledningen till att hon stannar där ute kan vara att jag en gång under träningen berömde henne ute i rutan och hon därför lägger sig för att vänta på bekräftelse. Kan ligga någonting i det, kanske ska lära mig att hålla truten?  

Av Carro - 4 februari 2009 20:09

Efter skolan tog jag och Lina hundarna och gick upp mot elljusspåret för att dra lite däck, ett mycket trevligt initiativ från Lina. Jag fick en panikslagen Micke (personal på skolan) över mig när jag var uppe för att låna lina och sele och berättade att vi skulle till spåret. Man får ju inte gå där med hundar när det är skidsäsong och spårat vilket väl kan vara fullt förståeligt, men nu är det barmark i stort sett överallt och oavsett snökanon så är det plusgrader vilket gör att det ändå bara blir is. Men Micke var bergsäker så jag fick lova dyrt och heligt att vi inte skulle gå i spåren.


Vi kom upp till spåren efter en rejäl uppvärmning av hundarna, både på längden och bredden. Det kändes väldigt bra att veta att hundarna var regelrätt uppvärmda. Precis som vi förväntade oss fanns där inga skidspår, bara packad is med snö över. Ingen risk att stöta på skidåkare alltså!


Vår tanke var att hundarna skulle få dra i intervaller 3x2 minuter. Trazzel fick börja, han har gjort det en hel del tidigare och tyckte det var hur kul som helst. När Ebba drog märkte vi att hon inte riktigt hade samma glöd, så vi bestämde att hon bara skulle få dra en minut åt gången.


I slutet av den andra och den tredje gången började hon tända till och tyckte det var skitkul. Svansen gick högt i hundranittio och hon hoppade och skuttade innan vi spände för. Totalt fick hon alltså dra 4 minuter. Vi ska fortsätta jobba såhär och öka på tiden sakta men säkert.


Plockade av däcket från Ebba och jag åkte däck nerför backen vid Sisu med Ebba kutandes som en galning. Trazzel blev tokig "Ha kul UTAN mig, vilken stil!". En riktigt härlig avslutning på fyspasset :)


Gick hem vilket tar ungefär tjugo minuter, så en bra "avskrittning också". Väl hemma stretchade jag Ebba och sen har hon legat och sovit som en stock. Härligt när hundarna är genomjobbade både i huvudet och kroppen. Jag och Lina har bestämt att vi ska bli bättre och noggrannare med den fysiska träningen av hundarna, nu ska vi försöka få tag på kätting bara som är bättre att dra än däck då det inte hoppar och studsar som ett däck (vilket rycker i selen och kan orsaka sträckningar).


Ser fram emot en vår full av träning för både Ebba och mig, upptäckte att jag hade fruktansvärt kondis efter rundan i spåret!

Av Carro - 4 februari 2009 18:55

Har varit en riktigt bra dag och nu är både jag och Ebba riktigt trötta. Efter en sovmorgon gick vi ner till stallet med Börnis som skulle lämna sin hund för henne Jägarexamenslektion. Jag gick vidare till skogen och körde uppletande vilket gick kanonbra -tummen upp-. Körde korridor på 50x15 meter och tre föremål, en helt annan attityd än häromdagen.


Sen hade jag HUNK lektion då vi pratade om foder. Ett mycket intressant ämne. På fredag kommer Royal Canin på propagandaföreläsning, ska bli riktigt intressant. Janne sa halvt på skämt, halvt på allvar att för att få toppbetyg på näringslärebiten ska man kunna ställa en fråga han inte kan svara på. Vilket jag redan planerat :) Vill ha Karin på MSN NU så hon kan hjälpa mig planera för hur han ska grillas, jag gillar att grilla folk :)


Eftermiddagen spenderades framför datorn med projektarbete, kollade runt bland olika kurser som jag och Lina (och Börnis?) funderar på att gå. Sen ner till stallet, hämta hundar och upp till Sisu och fysade både Ebba och Trazzel med däckdragning.


Nu ligger svarting bredvid mig i soffan och sover gott, själv är jag också jättetrött, slumrade till en stund när jag kom hem. Nu ska vi laga mat och sen kolla lite på TV.


Batteriet på datorn dör snart, so lnog!


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se