Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under februari 2009

Av Carro - 17 februari 2009 20:24

Tidigare på dagen tränade vi rutan nere i stallet (inne) vilket gick kanon (vet inte om jag berättade det igår?). I alla fall ska vi börja jobba vidare på den nu då, lägga signal på mitten och öka avståndet. Inte "bråka" på snurren innan. Mia tittade lite och trodde den skulle försvinna i och med säkerheten för mitten och att jag aldrig bekräftade henne när hon stannade framför utan lät henne lösa problemet själv. Såg bra ut alltså :) 


Började ridhusträningen på kvällen med att köra platsliggning och sittande i grupp. Klockrena båda två. Sitt i gruppen var nog över fyra-fem minuter men hon satt så fint så, härligt att se.


Gick ett fritt följ där jag var lite mindre nöjd med vänstersvängarna men nöjd med halterna. Koncentrationen var lite si och så och intensiteten var låg, varför kan det aldrig bli lagom? Antingen pip, gnäll och hysterihoppande eller helt off och ofokus.


Gjorde ett sättande under gång med lååång framföring, nemas problemas.


Inkallningarna hade en fart utan guds nåde! Klockrent stopp på första sträckan som tyvärr resulterade i ett läggande, men gjorde om och nästa gång fick vi ett klockrent ställande med belöning hos mig. Sista blev en slät med belöning bakom (alltså springa tillbaka efter att ha kommit in i utgångsställning).


So far so good.


SEN körde jag apportering. Hade ingen apportbock med mig eftersom jag tänkte gå hem från ridhuset så det blev apportering med vattenslang. Momentet är baklängeskedjat efter konstens alla regler, MEN när jag kommer till det sista steget, hon sitter bredvid och jag kastar iväg apporten (eller hon sitter bredvid och apporten ligger där ute med för den delen) så blir ingången sned eller så släpper hon den innan ingången. Nu har det hänt på tok för många gånger för att det ska vara en tillfällighet just vid de tillfällena. Vad f*n gör man, det är BARA då!


Ville inte avsluta hela träningen missnöjd, för missnöjd var jag.. Fattar inte hur ett tiomoment helt plötsligt bara kan sluta fungera? För mig en gåta, jag förstår bara inte. Som Lina med deras platsliggning. Helt plötsligt går det bara troll.


Hur som helst ville jag bli ropad en ingång på plan och belöna en bra känsla i fria följet (första sträckan). Men jag skulle inte ens ge mig in på det. Jag måste vara världens sämsta skådis eller så var Ebba också väldigt off nu på slutet, men vi tappade varann. Inte kul, inte nöjd, inte bra. Vi gick hem istället.


IDAG har vi träningspaus. Fast när jag tänker efter har både jag, Lina och Börnis tränat med Ebba nere i stallet. Suck, det går verkligen inte att hålla sig ifrån det. Saknar Askari!  

ANNONS
Av Carro - 17 februari 2009 20:09

Har tränat Swiper en sväng på eftermiddagen i det underbara vädret. Var påväg hem med Börnis men när jag kommit ut genom stalldörren kände jag solen och den härliga luften och kände mig bara SÅ träningssugen. Börnis fick alltså gå hem själv och jag plockade ut Swiper i fyrtio minuter nånting.


Fick till ett riktigt bra träningspass, idag hade vi kul ihop! Tror poletten börjar trilla ner nu, han känner igen mig, vet vad som förväntas, börjar bli klickerklok och börjar förstå mina signaler. En härlig känsla ska jag be att få tala om :)


Tränade fotgåendet. Han har ju lite svårt att fortsätta jobba utan efter att klicket kommit så säger han "okej, skicka godisen så kommer jag tillbaka senare". Han glider ur jobbtanken och det kan ta ett tag innan han återfinner den, något jag jobbar på ska gå snabbare nu då. Gjorde så att han efter en ingång fick klick och så fick han följa mig ett par steg fram innan det blev belöning. Funkade bra.


Han fick bjuda på både läggande n och ställanden vilket också gick bra, samt lite nostarget. Några hundar gick förbi och blev en ganska rejäl störning. Han tittade på de ett tag och sen vände han tillbaka, vilket självklart gav utdelning :)


Så, ett riktigt bra pass idag alltså. Ska försöka köra honom två-tre pass i veckan (fler än så tycker jag inte man ska hålla på lydnaden, något jag borde lära mig praktisera på Ebba också). Han är en rolig hund, väääldigt annorlunda och speciell men ROLIG. Ganska fin också, ska försöka hitta nån bild på FA's hemsida. Tills dess kan man ju titta här:


go.to/ringlets


Klicka på Kennelns hundar och sen Swiper. Vacker kille va? 

ANNONS
Av Carro - 17 februari 2009 12:17

Till Kiwis sju små pojkar! 


Vad är det med dessa Newstoryhundar att bara producera massa pojkar?

Vi hoppas på en jämnare fördelning i Lavas blivande kull, åtminstone en tik vore väl trevligt?


Av Carro - 17 februari 2009 12:08

Om man får säga så. Började vid nio i morse, hade en kort lektion. Halvtimmes rast med lite hundträning i fikarummet, en kort lektion till och sen hål fram till halv två. Gick hem och lagade lunch och nu är det bara koppla av framför datorn som gäller (i alla fall i tio minuter till) innan det är dags att bege sig ner till stallet igen. Hålen går oftast fort att fylla igen med hundträning, kaffadrickande, skitsnack, surfing och mat.


Hela eftermiddagen består av humen-lektion (hundens mentalitet) vilket i alla fall jag tycker är ruskigt intressant och som jag gärna spenderar en hel eftermiddag med. Vet inte om min kära grupp9kompis känner detsamma ;) Min grupp7kompis skulle i alla fall mer än gärna putta över sin hundras till grupp1 eller 2 för att få leka med SBK-raserna. Efter gårdagens lektion lät det "jag vill ooooocksåååå göra MT!". Synd, säger jag bara, när skulle du skaffa schäfer sa du?

Av Carro - 16 februari 2009 18:24

Hade Hunk på eftermiddagen då vi fortsatte med näringslära. Svävade som vanligt ut i funderingar kring allt möjligt. Tillslut var Janne tvungen att ta sig en rejäl funderare på vad vi egentligen pratade om. Jag hade inte tråkigt i alla fall.


Tränade lite hund på eftermiddagen inne i stallet. Eller ja, det blev mest småpillande med rutan och lite inkallning med ställande och läggande. Lite back to basic där på ridhusträningen ikväll och sen baklängeskedja ihop det ordentligt. Fy 17 vilket roligt moment det är när man kämpat så mycket och det äntligen känns som om man kommer någonvart!


Rutan gick kanonbra idag, shapade mitten och det känns verkligen som att vi kommer någonstans även där! Väntar jag ut henne så fortsätter hon snurra runt mellan konerna tills klicket kommer, så någonstans förstår hon vad som förväntas. L y c k l i g. Nu är det döpning som gäller. Klick-BRA-rutan! Och börja öka avståndet successivt. Och lägga till kantlinjerna som Nancy sa. Vi har några strategier nu! :)


Började kursen Hundens mentalitet idag och tittade på MT. MH blev avklarat förra terminen så nu är det MT och L-test som det ska tittas lite närmare på denna termin. Ett besök hos polisen för att titta på L-tester, föreläsning med en mentaltestdomare, föreläsning med Mickie Gustafsson samt utformning och genomförande av egna mentaltester i slutet av terminen. Ser ut som att vi har en spännande vår framför oss, trevligt, trevligt.


Nu ska jag bege mig av till ridhuset och träna en stund.


Höres,


So long!

Av Carro - 16 februari 2009 10:02

Sitter nere i stallet och ska skriva på ett arbete om SKK's hälsoprogram. Vet inte riktigt om jag kommer så lång vart, det märks. Just nu är det Bragokex och surfing, men ska väl ta tag i saker och ting snart. Irriterad på SKK's hemsida, finns det ångon rörigare? Skulle vara Jordbruksverkets i sådana fall.


Back to work. 

Av Carro - 15 februari 2009 19:50

Idag var det återigen dags för träning med Nancy Nilsson på ÖBK med teamet. Strålande solsken och bara ett par minus mötte oss på klubben vilket verkade utlova en härlig dag.


Och en härlig dag blev det!


Jag hade skrivit upp att jag ville träna fria följet och fjärren. Det kändes som de momenten vi kunde titta lite extra på med Ebba. Det blev inte riktigt efter den planen utan det belv rutan och lite fritt följ istället.


Första passet körde vi alltså rutan. Ebba kändes topp på uppvärmningen, jag körde ingen lydnad utan lekte lite med freestyletricks och pillade lite med shaping. Eftersom vi skulle köra rutan vill jag ju inte ha henne klistrig och på friafölj-tankar, så jag tänkte mera självständighet redan i uppvärmningen. Jag tror det är en bra hjälp för henne, vet att jag inte kan göra så på tävling men då kan hon förhoppningsvis momentet ;)


När det var vår tur fick vi gå iväg och gömma oss bakom en sopcontainer för att Nancy skulle lägga ut brandslangen bakom rutan samt försöka dölja den så mycket som gick på den snöiga och isiga planen. Lite grus och snöblandning funderade som bra kamoflauge till en skitig brandslang.


Och nu följer en mycket rolig rutarapport. Jag kommer ner på plan och tar Ebba i halsbandet och leder henne på väg mot rutan samtidigt som jag kör min "kolla, kolla" pepptalk. Och hon kollade verkligen, hon hade fullt fokus och drag mot rutan. Jag vet inte hur väl hon såg att det låg en brandslang där eller hur vinden gick, men nog faan kändes hon mer taggad än vanligt!


De två första skicken gick verkligen klockrent! Jag riktade hela kroppen, gick en framföringssträcka mot rutan med handen i halsbandet och "kolla, kolla". Ställde upp och skickade på varsågod (hela tiden med blicken på rutan). Hon kollade tydligen av de främre konerna innan hon tog grejen något skick, alltså måste shapingträningen gett någon form av resultat.


Sen flyttade Nancy rutan och vi gick mot den igen. Precis då sprang det två lösa hundar på andra sidan vägen som störde Ebba rätt rejält. Jag är nöjd med mig själv som avbröt övningen, det hade inte blivit ett bra skick. När vi gick på igen sprang hon ut men vände upp precis framför rutan. Jag vände då bort blicken och lät henne lösa uppgiften själv. Det är nog som Nancy säger, hon vänder upp för att bli förstärkt med ett extra kommando och ber om hjälp och bekräftelse. Tittar jag på henne eller på rutan blir hon osäker och ska in och klistra istället. Tittar jag bort, som idag, var hon tvungen att lösa det själv vilket fungerade. Hon gick in från fel håll (från sidan) men hon hittade en mitt och sen hittade hon grejen. Det var kul att se!


Något annat som var kul att se var nästa övning vi gjorde. Jag ställde Ebba mitt i rutan, gick ifrån tio-femton meter och kommenderade sedan "rutan". Ebba tog ett steg framåt men backade sedan tillbaka. Någon form av uppfattning? Nancy berättade att hennes Hill skulle gjort precis så, snurrat ett varv och sagt "jag är redan i rutan", för hon är tränad på att hitta mitten. Hennes Chex däremot skulle vända om och fortsätta springa, för hon är tränad på att kuta tills hon får ett ståkommando (till Täby om så skulle vara). Det var spännande. Nu ska vi jobba vidare. Grej-bakom-övningen ibland och fortsätta med shapingövningen. Jag har en känsla av att konuppfattnings-poletten har börjat trilla ner. Ruta-poletten vågar jag inte uttala mig om.


Fria följet tyckte hon att jag hade bra fotförflyttningar själv, jag ska tänka på mina halter bara så de verkligen sker på linjen. Det blir till att fortsätta torrgå, någon form av system har jag. Bra att jag hjälpte henne med annan fotförflyttning i halter resp. marscher. Tappade fokus ibland och fick ungefär hundra förslag på hur jag kunde åtgärda det. Måste känna efter var problemet verkligen ligger och hur vi ska omfokusera.


I övrigt en bra dag, har fått se den välpälsade malinoisen göra snygga fiskkroksapporteringar och bättre och bättre inkallningar med ställande. Blir spännande att se om nån månad hur det hela utvecklat sig, systerysters fantasi råde det ingen brist på i alla fall. Vet inte om hon verkligen tränade sökmarkeringar eller om det bara var en höjdarbelöning men kastade sig ner raklång på backen, dolde huvudet och lät Kaxen skälla utav bara h-vete gjorde hon i alla fall. Vi skrattade gott nere på planen, teamet är glada över att ha henne tillbaka.


Annars då? Mycket såna där fågelapporterande skrällen ;) (flat och labbe dominerar i gruppen) som tränade på både det ena och det andra, samt en grönis som äntligen hoppade. Många nya infallsvinklar och idéer som vanligt efter en lång träningsdag. Vi plockar ut massa godsaker ur kakan.


Nästa träning med teamet är inplanerad den 1:a mars, dagen efter Väsbytävlingen. Askari får antingen följa med för att traggla igenom allt som skitit sig dagen innan eller för att börja sikta på tvåamomenten, vi håller tummarna för det senare. Eller så får han vila upp sig inför hårda träningsveckor i Forshaga. Ska bli ruskigt roligt (om man nu kan säga så?).


På träningsfronten den närmaste tiden blir det uppletande på eftermiddagen och lydnadsträning i ridhuset på kvällen i morgon. Sen hoppas jag på någon dragdag och så mera lydnad på onsdag i stallet. På torsdag hem och på fredag ska Ebba vara helt ledig. Antagligen lördag också för då är det dags för A-kullens korning, jättespännande! Lovveckan kommer bestå av hundträning i massor hoppas jag, hoppas kunna åka med syster till Sthlms Avd. någon gång och prova Askari på ny klubb. Sen tävling på helgen, spännande!


So long!

Av Carro - 15 februari 2009 19:45

Jag kan inte på långa vägar vara så aktiv där som jag skulle vilja då min dator fått för sig att rata aktivhund och allt som har med aktivhund att göra.


"Den här länken är bruten, prova att söka efter aktivhund.se på Google"


Vilket självklart inte går för då kommer samma ruta upp igen. Någon som har samma problem?? Vet ju att de haft problem med servern lite av och till, men häromdagen kunde jag utan problem logga in på AH via Börnis dator, men alltså inte via min egen. Strange?
Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se