Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 23 februari 2009

Dagens lydnadsträning

Av Carro - 23 februari 2009 16:03

Det är så fruktansvärt tråkigt att vara ledig sådana dagar då man inte har något speciellt att göra. Idag hade jag verkligen ingenting palnerat. Tänkte sova länge, äta god frukost, hoppas på att få igång internet och gå långpromenader samt kanske träna lite med Ebba.


Nja, blev inte riktigt så då. Vaknade strax före åtta, ingen mening att somna om för då skulle jag sovit åtta timmar till (fungerar så, livsfarligt!). Gick slingan med Ebba och sen blev det en riktigt lång frukost, för vädret ute var bland det tråkigaste jag varit med om på länge.


Gick i alla fall ut och tränade en stund med väldigt blandat resultat. Fick mig några egna läxor om inte annat.


  • Inkallning
  • Apportering
  • Fritt följ
  • Vittring 
  • Rutan

Inkallning med ställande och läggande

Baklängeskedjningstanke, vet inte riktigt om det går så bra. Ebba är ju mitt försökobjekt vad gäller det mesta, och att strikt baklängeskedja är något vi inte hållt på med tidigare. Det har ofta blivit en framlängeskedjad början och ett baklängeskedjat slut, har inte riktigt förstått grejen med baklängeskedjning förrän nåt år sen och håller nu på att öva mig för fullt. Om det inte vore så att jag är sån inbiten lydnadstönt hade jag säkert kunnat göra andra grejer, tricks och dylikt - för att prova systemet. Men jag tycker det är sååå onödigt att slösa massa tid på sånt när lydnaden redan tar en hel del tid.


I alla fall. Baklängeskedjning. Började med att "dräll"lägga henne och så kalla in på en slät inkallning- belöning. Sen lämna stående och så inkallning, ligg, inkallning och belöning. Och så lämna liggande, inkallning, stå, inkallning, ligg, inkallning och belöning.

Första bra. Andra något långsamt läggande vilket kan ha berott på nerförsbacke och snö... (dålig planering). Tredje, den med ställande, så ställde hon sig klockrent - både på ställandet och läggandet. Min hjärna inte med för fem öre, extra kommando, inkallning och belöning.

Dagens första läxa: Vad har jag sagt om dubbelkommendering?? GÖR OM!!


Gjorde en inkallning på långt avstånd där det också blev ett klockrent ställande. Min t a n k e var att låta henne gå direkt på belöning sen, men eftersom den första delen gått så bra... Fick bra kvalitet på resten också och som tur var ett belöningstillfälle, illa om det inte hade blivit så.

Dagens andra läxa: Stick to the plan!


Det är läskigt att kedja, för i de flesta situationer fungerar varje del kanon för sig men i kedjningen så blir det tok. Slarv, sämre kvalitet. Osäkerhet? Vi jobbar på i alla fall.


En till på kort avstånd (hel) och en med bara ställande på långt. Vill inte köra samtliga på samma avstånd för att hon ska tappa fart och ställa sig innan (tvärtom mot vad vissa andra tycker).


När jag tittar tillbaka nu känner jag att jag kanske gjorde någon inkallning för mycket. Måste bli bättre på att ta pauser.

Dagens tredje läxa: PAUSA och träna inte samma sak för länge (kvalitetssänkande). 


Apporteringen var jag riktigt duktig. Gjorde bara två. En med en lite seg med fullt korrekt ingång, tog till mig lite Tomas Mohlin-tänk där. Att belöna även en dålig fart eller dålig intesitet för att höja förväntan och få bättre prestation nästan gång. La alltså på bärldens brakbelöning med både godis, kampmoj och boll i snöre. Allt på en gång, julafton sa Ebba! Nästa apportering blev bättre och maxbelöning även där. Hör och häpna, hon gjorde korrekta ingångar. Därför var jag duktig som inte gjorde fler.


Fritt följ. Tränade vänster, vänster, vänster. B a k d e l s k o n t r o l l. Hon har blivit så pass säker i sitt fotgående nu att det ibland känns som att hon gör det i sömnen och inte tänker på vad hon gör. Dags att börja utmana igen. Det gjorde vi ju mycket förut och då gick det kanonbra. Så nu är det ut och gå fot bland folk, på stan, i störningsmiljöer, över stock och sten, i skogen etc, här ska tänkas! 

Rumpan har bara hängt med där bakom ett tag nu, så den fick full fokus idag. Jobbande med bakbenen klickades och belönades. Men en läxa till mig...

Dagens fjärde läxa: Tänk på frontriktningen! Tävlingspose, rak i ryggen. Inte säcka ihop! Hon är duktig! Vi har kul! Jag är s t o l t! (Dessutom syns min hjulbenthet mycket mindre om jag går rak i ryggen...).


Vittringen då, har vi inte kört sen i början på december. La ut ungefär femton pinnar, inte i hög utan lite utspritt. Några mainecoonkattmatskulor (luktar masas gott!) runt och så en tagen pinne nån decimeter bakom. Skickade på leta, nos och godisätande och så rätt pinne. Klick och belöning. Hjälpte henne in i fotposition med belöningen. Bara för att hon aldrig ska få lämna av framför. Nu när apporteringarna börjar arta sig ska jag inte ha några IPO-avlämningar för det är bra mycket snyggare att lämna av vid sidan.

Dagens femte läxa: Sluta när det går bra!


Nej då, vi har inte kört vittringen på flera månader men nu gick första repetionen sååå bra så självklart måste vi göra det svårare. Redan nästa skick la jag bara ut några få godisar och rätt pinne mitt bland de andra, vad trodde jag - att jag hade en vorsteh eller? Jag kan förstå min iver, hon gjorde momenet primprima i december och jag ville kolla av att vi fortfarande var kvar på samma nivå. Men varför? Hade jag tagit det lugnt hade vi haft positiva upplevelser och bra erfarenheter, samt att vi ändå hade kommit "ifatt" snabbt. Nu fick jag två skick med felplock och körde bara ett sista med godisplock. Börja om. Blir till att köra vittringen lugnt och försikigt och faktiskt tänka på vad det är för hund jag har.

Dagens sjätte läxa: Jag har ingen lågnosare!


Gick in och körde rutan. Började med att ställa henne i rutan och köra några "rutan" kommandon med klick och belöning. Tummen upp!

Sen fick hon själv hitta mitten vilket hon gjorde mer än bra, jätteduktig! Efter några repetioner började hon dock få ett mönster i att gå in från höger, ett mönster hon inte bröt ifrån! Insåg att jag satt lutad mot väggen riktad åt den sidan av rutan - jag gav henne alltså tydlig signal att gå in från det hållet. Förr eller senare måste hon kunna gå in framifrån även då med tanke på elitrutan, men än så länge är det bara hitta mitten och gå in framifrån när jag står framför som gäller och det gör hon prima! jätteduktig tillochmed. Får se om jag kan filma rutan nån dag nu i veckan.


Det var dagens träning, märks det att jag inte har något vettigt att göra när jag skriver så här långt om fyra-fem moment? Fick en hel del saker att tänka på idag vilket gjorde en träning som annars kanske inte var vår bästa till riktigt bra och lärorik.


Nu ska jag fortsätta photoshopa, det är kul det :)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se