Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under januari 2009

Av Carro - 6 januari 2009 14:54

Än så länge har det inte hänt någonting annat än frukost i stort sett, och klockan är tre... Har städat hela huset och rensat i det blivande gästrummet och i klädkammaren så nu kommer man in i de rummen. För första gången sen vi flyttade in ser man golvet i gästrummet, får väl se hiur lång tid det tar innan det är fullt med bra-att-ha-grejer igen.

Har borstat Kråkan ordentligt, hon fällde en del... Klon håller på att växa ut igen, nu är det en hård yta runt pulpan och det ser jättefint ut. Hon verkar inte ha ont heller, jätteskönt.


Snart kommer Charlotte och Andreas och hälsar på så jag ska väl ta och gå och fixa kaffe eller något. Ska bli trevligt att träffa de igen, det va ett tag sen nu.


Fredrik och Ebba kom precis hem från en promenad i skogen, såg de komma nerskuttande över stenarna på baksidan genom sovrumsfönstret, såg jättemysigt ut. De där två alltså, de har en speciell relation de.


Ska göra i ordning för mina gäster nu, håller på och fotar huset så snart kommer det bilder!


So long!

ANNONS
Av Carro - 6 januari 2009 14:47

När vi åkte hem från Arninge igår tyckte vi bilen gick lite tungt, började räkna efter och kom fram till att vi ngo hade en last på sisådär ett halvt ton, bestående av...

Fyra lådor klinker á 25 kg

1 säck Multifix, 25 kg

1 säck klinkerfog 15 kg

3 säckar flytspackel á 25 kg

2 säckar "nåt-annat-spackel" á 25 kg

1 burk målarfärg 10 kg

1 låda värmeslingor minst 10 kg

2 dunkar diesel á 20 kg

1 Fredde 90 kg

1 Carro 70 kg

1 Ebba 25 kg

Plus massa småtjaffs i form av vävtapet, rollrar, vävlim, bra-att-ha-grejer m.m För att inte tala om maten från pizzerian!


Så, kanske inte så märkligt att bilen gick lite tungt...

ANNONS
Av Carro - 6 januari 2009 00:05

Efter träningen gick vi upp till Åsa och fikade kaffe occh Paradsichocklad över blåa boken med namnförslag. Blir ju helt virrig! ;)

Fredrik kom och hämtade mig vid tvåtiden och vi trodde äntligen att vattnet var påväg att gå igång (vi har varit utan vatten nån vecka nu sen någon smart människa grävde ett håll rakt ner till vattenledningen utan att riktigt ta konsekvenserna - lång historia, inte vårt fel!), men sån tur hade vi inte. Istället hade en elledning lyckats bli avhuggen av en yxa när man försökte gräva upp vattenledningen, så en stund på dagen idag hade vi varken vatten eller el. Nu har vi el i alla fall. Halva vattenledningen har grävts upp och tinats med varmvatten hela dagen så nu finns vatten mellan brunnen och hålet så att säga, men fortfarande inte från hålet till huset. De fortsätter jobba i morgon. Det värsta är att det gurglar i kranarna så det låter som att vattnet HAR kommit tillbaka, men kranarna från brunnen är avstängda så det kommer inget vatten hur mycket vi än vill. En riktig röra är vad det är, står dunkar från Wira lite här och var så vi klarar oss i alla fall.


Inget vatten hade kommit tillbaka alltså men vi va tvugna att vara hemma tills strömmen kom tillbaka så de visste att det fungerade i alla fall. Satte oss och fikade i vardagsrummet och lagom tills strömmen kom tillbaka somnade fyra av oss (Fredrik, jag, Ebba och Kråkan) i en stor hög på soffan och sov nån timme framför TV:n. Sen va vi tvugna att masa oss upp för att ta oss till Arninge och handla klinkers och dylikt. Allt som behövs till hallrenoveringen finns numera i hallen (och tar fruktansvärt stor plats så vi undrar hur trångt det kommer bli i vår lilla hall ;)). Vad det är förklarar jag i nästa inlägg om jag orkar skriva det, det ska inte behöva ta plats här.

Åkte förbi pizzeria Arena i Åkersberga (eller rättare sagt åkte vi inte förbi utan IN och köpte pizza) och sen en sväng förbi Wira för att hämta mera vatten. Där vankades det helt nybakad sockerkaka (gudomligt) så vi blev kvar där ett tag. Kom hem och käkade framför en Wallanderfilm och nu ligger vi tre döda i sängen. Ebba är jättetrött, det va tydligen jobbigt att gå grundlig husesyn på Finnberga.


Som sagt är jag jättetrött så därav att inlägget blev som det blev språkligt. Ser nu att det ändå blev rätt långt stolt över mig själv att ha lyckats åstadkomma det. Inlägget om vår tunga bil (vad vi köpte i Arninge) får vänta till i morgon om ni ursäktar.


I morgon kommer förresten Charlotte förbi och hälsar på, ska bli jätteroligt, hon har fortfarande inte sett Starrmora sen vi flyttade in.

Ska försöka ge mig ut och träna såklart, samt förbereda färden tillbaka till Värmland.


Nej, nu är det godnatt (känns som att jag sagt det några gånger nu)!

Av Carro - 5 januari 2009 23:16

Ligger i sängen med datorn och är helt slut efter dagen.

Åkte över till Åsa på förmiddagen för att återigen få lägga tassarna på guling, dricka kaffe och snacka lite skit. Idag stod lydnad på programmet och vi vandrade ner till sjön för att träna alla fyra, idag var det tre gulingar och en svarting. Ebba såklart, Morsan Jaffa, storasyster Lava och Mr Confused himself - som dagen till ära inte alls va så confused faktiskt. Han fick träna det mesta ur lydnadsettan och lite kryande. Började med ff för att "connecta" lite igen, va några veckor sen vi kamperade ihop på lydnadsplan sist. Körde långa raksträckor, några vänstersvängar och lite serpentiner för att se att han va med och det va han! En dröm att gå fritt följ med, precis som Ebba när hon är i form.

Tränade ställanden front mot front. Han har ruskigt snygga ställanden och stannar snabbt och säkert utan tassande, så idag tänkte jag stretcha det lite och köra mera kvarstående. Men det räcker med att han tassat och jag bryter en gång så tassar han i ställandet nästa gång. Och jag vill inte gå vidare på nästa del i kedjan om inte den första redan finns. Men jag är säker på att det kommer, ibland försöker han ju "tjuvställa" sig men är jättekonsekvent med att inga ståkommandon kommer förrän han följer med bra med bra swung och säkerhet i steget och det fungerar ju. Tränade kvarliggande medan jag gick runt och försökte störa honom och komme göra samma sak med kvarståendet nästa gång vi tränar ihop, och ta det helt och hållet separat nån gång för att träna lite extra på det. Men snyggt är det påväg att bli, riktigt snyggt!

Kvarligganden gick bra och likaså krypet. Har som sagt inte tränat på länge så jag va tvungen att tänka efter lite hur vi gjort. Targetkunskap, lugn och ro i liggandet och sen variera mellan targetkrypande och frivilliga krypanden. En tass i taget, lugnt och metodiskt men ändå försöka "stretcha" krypsträckan sakta men säkert. Att krypa längre och längre sträckor känner jag att man kan lägga mer fokus på när beteendet är döpt och klart, krypteknik och rätt sinnestämning känner jag är viktigast just nu (framförallt eftersom skälla-krypa är så roligt!). Jättespännande att se att han kommer ihåg och är så duktig, guling :)

Apporten gick sådär, prova att demolera den lite kan man alltid - men det gick såklart inte hem. Fick till ett par bra repetitioner och det vet jag ju är på G.

En rolig sak med att träna guling är hans attity och positivtet. Blir någonting fel och man markerar det genom att ge "felsignal" och gå ur position själv blir han nästan överlycklig!

"Ja, jippie! Det blev fel! Jag får prova en gång till!"

Arbetet känns mer belönande än foderkulor och köttbullar, snacka om en hund man måste vara noggrann i inlärningen på eftersom det kan bli svårt att rätta till fel utan att ta till metoder jag inte vill använda. Förstås det vad jag menar? Allt verkar vara så självbelönande för honom att en felsignal verkligen måste bli en inlärd signal likaväl som ett bra. Man måste också vara jättenoga med att inte klappa om, springa, röra sig roligt eller någonting liknande när det har getts felsignal, för då har man helt plötsligt gett en belöning!

Tänkte  på det vad gäller Ebba också. Hon blir ju rätt frustrerad av sin felsignal och nu när jag tränar starter-utan-pip i ff blir frustrationen och således också pipandet ännu värre efter en felrepition. Så där måste jag vara supernoga med att lägga ner henne och verkligen ta en timeout (kort sådan men ändå) efter en felrepetion för att ha lika bra förutsättningar till en lyckad, ny repetion. Det blev till att tänka till lite. Sen har jag strikta restriktioner på hennes ff-belöningar, torrfoderkulor från handen är maxad belöning för att inte höja hene för mycket. Försiktigt kastad utåt-bakåt KAN va okej någon gång, men sparsamt, sparsamt och lugnt, lugnt. Vi ska rikta om den där "hej, jag heter Ebba, jag är galen och ääääälskar att gå fritt följ!!!" (rullande ögon) till "hej, jag heter Ebba, ur vägen och stör inte - jag fokuserar på det roliga fria följet" (stadig blick). Ska bli intressant :)

Hon har ju trängt lite då och då i fria följet och det tränade vi också idag, jag höll blicken lite framåt-vänster när jag gick och hon trängde faktiskt inte alls. Vet inte om det var en bra dag eller om det verkligen hjälpte, jag tror faktiskt på det senare.

Ebba fick även göra apporteringar (JÄTTEfina, klickade efter gripande-galopp mot mig och belönade i fotposition första gången, andra gången fick hon ett "Ebba-hit" precis vid gripandet för hon busade lite mycket försa gången och sista gången helt tävlingsmässigt). Kan inte bli mer än nöjd där, undrar vad det var för tjall med apporteringarna där för en månad sen?

Vi tränade även nedlägganden vid sidan med fokus på snabbhet (intensiteten till inkallningen) samt backa. Nedläggande kanonbra!! Körde ett tiotal repetioner utan minskad intensitet -tummen upp-. Backandena lite sämre, vi jobbar på.

Det var hunddelen av dagen för de som bara är intresserad av det :)

Av Carro - 4 januari 2009 20:38

Lydnadspillade lite med Ebba i väntan på middan, inomhus i vårt inte allt för stora kök men en hel del nyttigheter blev det. Backa, kloss, ligg/platt kontroll, fjärr och rutan hade jag planerat och det blev lite pillande med allt. Mest gick dock åt till klossträningen. Tränar på att hon ska stå med båda tassarna med lugn och koncentrerad attityd. Har Fredrik verktygslåda som kloss, vill ha något helt olikt hennes tasstarget för en tydlig signal om vad som gäller. Med targeten jobbar vi ju fullt ut med energi och distinkta, aktiva rörelser medan jag på klossen vill ha lite mer "lugn och ro". Fick gå tillbaka en bit och börja klicka för två tassar en stund, sen klickade jag ett par gånger medan hon fortfarande stod på klossen och hon fick belöning i position. Gick hon av väntade jag på två tassar och gjorde samma sak igen. Avslutade med att hon fick gå på - klick-belöning på plats och sen ett klick i position. Kändes riktigt bra.

Fjärren körde jag flera uppsättanden, det va ett bra tag sen jag körde så jag vill "värdeladda" slutet lite mer. Sen körde jag från sitt och så ligg-återgång-sitt och belöning. En eller ett par från stå också men det är på tok för trångt för att kunna göra det bra (tävlingsmässig pose och ordentliga handtecken funkar inte så bra i köket, framförallt inte när Fredrik samtidigt försöker laga mat). Relativt nöjd, lite fööör tagg och ville lite för mycket (Ebba alltså) så röreslerna blev mer stora och snabba istället för som jag vill ha de, koncentrerat med energi. Vi jobbar vidare på attityd och baklängeskedjning.

Rutan fortsatte jag som jag och Lina börjat med shaping. Det är ett kul sätt att jobba "konkontroll", även om det inte ger jättestora resultat så tror jag ändå att det ger resultat på någon nivå.

Stimulikontroll på ligg och platt (hakan i backen) går långsamt framåt. Hon förstår grejen ibland men jag undrar om det mer är slump. Ungefär 50% lyckanden, inte så bra men vi fortsätter ändå. Hon lägger ju inte av om det blir fel "för ofta" eftersom både ligg och platt är hennes favoritbeteenden. Jag håller alltså på och jobbar med att hon ska förstå skillnaden mellan kommandot ligg och platt, att hon vid platt ska ha hakan i backen och ligg ha huvudet upp. Jag försöker vara snabb efter liggkommandot och klicka så fort armbågarna når marken innan hon "hinner" lägga ner huvudet. Vi jobbar som sagt vidare.

Backandena va svåra att göra inne eftersom jag vill kasta belöningen bakom henne och vårat köksgolv verkar ha en förmåga att luta in mot alla springor, så kör man med godis (mest praktiskt inne) så försvinner de mer eller mindre alltid in under kylskåp, frys eller diskmaskin. Några korta backanden blev det i alla fall.  


Måste planera ordentligt vad jag vill ha ut av lydnadspillandet under vintern. Jag ska ju försöka minska ner på antalet ordentliga lydnadspass och försöka köra mer "nyttigheter" inomhus istället. Har tänkt mig att jobba med kroppskontroll (backa, klossträning, olika kroppskontrollövningar), rutan såklart och fjärren. Ska också jobba mer med kommandon, få både henne och mig säkrare på döpanden av beteenden. Omvänt lockande och kvalitetssäkring (gillar inte uttrycket doggie-zen men nånting i den vägen). Får se om jag kommer på något mer pill att göra inne under de dagarna som lydnadsbehovet trycker på men vi redan avverkat veckans dos av ordentliga träningspass. Är stolt över mig själv som lyckats avhålla mig så länge från lydnadsträningen med Ebba, det var nog behövligt. Motivationen för skogsarbetet har helt klart ökat och motivationen för lydnadsarbetet kommer bara bli (ännu) större av det här. Tummen upp!

Av Carro - 4 januari 2009 17:18

...gårdagen hos Anders (Eken) vart jättetrevlig! Som alltid när man är hos Anders en väldig annorlunda fest med mycket roligt folk. Vi överlevde hemfärden också så allt va prima.

Så, nu har han blivit 27 och nästa vecka fyller Johan 25. Grattis, grattis!

Av Carro - 4 januari 2009 17:10

Jag, Fredrik och Ebba gick en långrunda i Starrmoraskogen idag och letade nya sökmarker. Började bakom huset och slutade bakom huset, med en sväng på andra sidan Rialavägen emellan. Tror vi gick genom alla typer av skog, gammelskog, kallhygge, granplantering... Solen sken mellan trädtopparna och det var så härligt!

Hittade tyvärr inga speciellt bra ställen där vi gick idag. Eller, jo, hittade flera små så kunde man klippa, klistra och pussla ihop kunde man få en sökbana som hette duga! Och mitt på ett kalhygge hittade vi en lega som vilken sökfantast som helst bara kan drömma om, men som sagt mitt ute på kalhygge och inte så mycket annat bra runtom. Men man kan ju alltid köra en vindövning där i alla fall. Hittade massa bra stigar fast oftast va det bara bra sökmark på ena sidan och endera kalhygge eller genomtjock plantering på andra sidan. Men det är bara en mikrodel av skogen som är utforskad än, det finns fortfarande massor kvar! Uppletande och spårmarker finns det väldigt gott om där vi va idag i alla fall, så det är ju alltid något! Ska ut med snitzlar och leta vidare nån dag i veckan.

Annars en slappardag idag, bara några få dagar kvar på julledigheten, så tråkigt. Har inte såndär superduperlust att åka tillbaka till Värmland när det händer så mycket roligt här med huset och allt. Menmen, det är väl bara att bita ihop, efter den här terminen har man ju ett långt härligt sommarlov framför sig med allt spännande det innebär.

Nu ska jag hjälpa Fredrik städa i ordning lite, hans syster med familj kommer förbi och hälsar på.  

So long! 

Av Carro - 3 januari 2009 17:00

Idag har det stått S K O G S A R B E T E på schemat. 7 hundar skulle avverkas ute i skogen och 5 människor skulle avverka dessa på ett givande och bra sätt. Sex gulingar och ett svart får samt fyra rävar och en grön. Det blev en mycket bra dag!


Vi började i Wiraskogen med sök. Åsa hittade perfekta pinnen att hänga upp påsen med träningsgrunkor i, men Eva tittade in i skogen och sa "där ser det bättre ut att börja". "Ja, då börjar vi där då", sa Åsa och tog ner påsen igen. Vi gick tre meter till in i skogen och VILKEN SKILLNAD! Åsa hittade visserligen ingen lika bra påshängare, men där blev vår start och vi började valla av.

När rutan var vallad var det lilltösen som fick börja. blott fem månader kutade hon fram genom skogen som ett gulsvart yrväder och hittade både matte, galna gummor och glada gubbar ute i skogen (förlåt Åsa och Anders men det va klockrena beskrivningar som ni själva bjöd på! :)

Efter lilltösen var det storgrabbens tur, en Askari Sr hade Åsa lovat mig att få se och det var med spänning jag la mig i skogen för att få se denna förmodade skönhet. Tre bollar i fickan som skulle levereras efter sex skall. Men när jag låg där i skrevan mellan bergen slog det mig, svenskskydd, avsök, munkorg?! Hur 17 hade de tänkt det med bollen?? Men så kom jag på att han är ju Askaris pappa så han kan väl dribbla in bollen, det löser sig. Så kom han och ett bestämt liggkommando skulle ges. Min röst bröts en aning efter den långa tystnaden i skogen och den konstiga vinkeln på både lungor och stämband (bergsskrevor är inte direkt gjorde för artikulation). Trots det backade han ut och la sig och skällde och jag kastade bollen (han hade ingen munkorg). Reste på huvudet för att få se åtminstone en skymt av skönheten, men det fick jag minsann vänta på tills efter sista skicket och återkomsten till stigen.

Nästa hund återigen en svenskskyddshund och nu skulle det bli transporter och hela kalaset. Och jag kunde inte låta bli att småle för mig själv när jag låg där i min skreva (hur bra lät det på en skala?) och blev utskälld av en malinutt - för att se (höra) duktiga hundar i arbete är så himla härligt!

XXX


Sen var det dags för skogstrollen från Wira. Började med Lava och jag var återigen tillbaka i skrevan. Lava skulle få direktfigge på första skicket och som jag förstod det även en liten synhjälp. Men någon uppmaning om synhjälp kom aldrig utan helt plötsligt hörde jag tasssteg i skogen och kastade mig ner med huvudet före i skrevan. När Lava kom fram började jag direkt prata med henne samtidigt som jag reste mig upp och prasslade med köttbullspåsen, men när jag fått upp huvudet ur skrevan (0,25 sekund) så var mallefröken borta! Hon tyckte antagligen att jag var aaaldelles för långsam så hon likagärna kunde ta en vända tillbaka till stigen med fastrullen innan jag hade halat fram den där köttbullspåsen. Tillbaka kom hon snart och köttbullar delades ut i massor. Det är kul att hitta folk i skogen!

När Lava var klar letade sig hon och jag tillbaka till Finnberget för att hämta guling (Askari, eller Yago Jr (Eller Mr Confused också kallad). Jag skulle köra Askari idag och första skicket gick på Anders som skulle göra en liten poppis genom att visa sig mellan granruskorna. Ja, en liten bildpoppis vart det men det lät som att hela granen skulle följa med :) Askari taggad till tusen och drog som ett skott innan jag knappt hunnit säga "ssss..." när jag kommit till "ök" va Askari redan framme hos Anders, och han vägrade bestämt att gå därifrån i första taget!

" Köttbulle? Köttebulle??? KÖTTBULLE?? Nehe, nu skriker de på mig också. Jaja, jag tar den här lösrullen, men när jag kommer tillbaka är det bäst för dig att du plockar fram köttbullar (spänner ögonen i). "   

Tillbaka kom han och vi gick på påvis över stock och sten. Var en aning kluven i början mellan husse med goda köttbullar och skolfröken som säkert hade andra roligheter på gång om man följde med henne.


Skick åt andra hållet med två tomslag som följd. Sen skick igen och BINGO - figge! Med köttbullar?? Mr Confused kom efter ett par rop från stigen och så gick vi på påvis, den här gången ett påvis som blev en nära-döden upplevelse. Tillbaka på stigen säger Åsa att "du kan faktiskt GÅ med honom ut, han kan få släpa dig i lugn takt istället för att ni ska slå er halvt fördärvade". Sagt och gjort, nästa skick GICK vi ut och skicket efter det fick han springa själv sista biten. Tror det blev sex skick totalt och han gick riktigt bra grabben. Kändes jättehärligt att köra med honom, helt otroligt att han gick så fint trots att husse gick precis bakom på stigen. Han är en riktigt go skit den killen, såna får de gäna tillverka flera av!


Efter Askari var det dags för Ebba. Ebba fick göra fyra vinövningar idag som jag ville prova på istället för popuperna. På grund av bristen på vind fick vi modifiera runt lite och försöka gå i de riktningar som vinden behagade ta. Hon tog det faktiskt riktigt bra, vissa gånger mer övertygade än andra men helt klart jättelyckat och jag har fått något att jobba vidare på. Sista övningen var hon riktigt övertygad på var figgen låg så vi bröt efter den för att få en bra minnesbild till nästa gång. Det kändes riktigt bra, framförallt då sista gången, och jag måste bli bättre på att hitta fler såna gånger i vår träning. Läsa av när hon verkligen vindar luftvittring och se när hon verkligen är övertygad, och då bekräfta genom att släppa på henne. Ja, det finns en del att jobba på men oj vad man lär sig. Det är så roligt!! Ebba va påväg att döda alla köttbullar och självservering tycker hon är ett bra ord. Hon va påväg att bli såld också men då skakade jag bestämt på huvudet. För trots att hon är som hon är så är hon trots allt som hon är, min Ebbaluring. Även hon kommer nog bli bra en dag (bättre), vi lär oss tillsammans.


Sist men inte minst va det Goffans tur och då placerade jag mig under en tät gran en bit fram i rutan. Va riktigt mysigt att ligga där nu när man började bli lite trött i kroppen och dessutom va det rätt varmt därunder. Jaffa kom på löst påvis så vi kunde mysa och äta köttbullar alldeles för oss själva (Åsa ville kanske inte ge sig på bergsbestigning - fullt förståeligt i sådana fall!). Efter en stund saknade de oss på stigen så vi va tvugna att lämna vår sköna lega och bege oss tillbaka.


Hög tid för fika tyckte vi allihop och mackor och kaffe serverades hemma hos Åsa och Anders. Behöver jag säga att det var väldigt gott efter en förmiddag i skogen?


Efter fikat begav vi oss ut i skogen vid Starrmora för att köra uppletande. Mycket roligt finns att skriva om det också, som snitzeljakt (far och son syndrom), kissande hundar och mörkräddhet (gissa vem). Men min kära sambo står och stampar i hallen och vill att vi ska åka (Eken fyller år) så det är bäst jag lämnar datorn nu.


Tps och råd som jag sög åt mig av bara haglade över nder hela dagen. Så härligt att köra med flera hundar som kommit en bra bit i träningen, man lär sig så mycket som ny i sporten då. Rookien kom hem som lite klokare, jag vet att svartingen kom hem som lite tröttare och jag tror gulingarna gjorde detsamma. Har jag rätt?


Tack för en härlig dag!


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se