Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under januari 2009

Av Carro - 20 januari 2009 17:22

Den här influensan orsakade det största hålet i den här bloggens historia. Jag har inte skrivit ett ord härinne på en vecka eller så och det känns som att huvudet kokar över av saker jag vill berätta. Jag har inte suttit vid datorn överhuvudtaget med undantag för att ha svarat på några mail, vet inte om det har hänt sen jag fick den här datorn för ungefär 1,5 år sedan.


Läget då. Jodå, det är bättre. Jag kan vara uppe och aptiten börjar komma tillbaka, men jag blir ju trött jättefort. Va ute en sväng idag, tänkte gå en bit runt Starrmora. När jag kom till bron kändes det fortfarande skitbra och det kändes som att jag skulle kunna vara ute hela dan, men vid milstolpen vände jag för då började benen skaka. Känns hur konstigt som helst att inte ha energi att gå en promenad längre än en kvart. Men, det kommer väl tillbaka. Har bestämt mig för att försöka vara uppe så mycket som möjligt på dagarna, försöka göra saker. Sover dåligt på nätterna vilket gör att jag sover desto längre på morgnarna, så jag är inne i en riktigt dålig cirkel som jag måste ur om jag ska bli bra snart. Blir nog hemma veckan ut och åker tillbaka till skolan på söndag kväll. Skulle ju ändå åkt hem på torsdag så det känns lite som att kasta pengar i sjön att åka tillbaka i morgorn kväll, även om jag skulle må så pass.


Det var lite klagande, roligare saker följer...  

ANNONS
Av Carro - 12 januari 2009 14:11

Igår konstaderades att jag antagligen har influensan, så nu är det säng eller soffläge någon vecka framöver. Jättekul att missa andra veckan i skolan, lär ju vara en hel del information man går miste om. Det skulle inte ha varit något problem om alla lärare kunde göra det de ska, nämligen lägga in uppgifter och lektionsplaneringar i softet.


Vi har ju ett system på skolan, där lärarna kan lägga in alla uppgifter, information, planeringar, speciella händelser, provscheman etc. Allt man bör veta helt enkelt. De lärare som är duktiga på att lägga in denna information på softet gör det väldigt enkelt för sina elever. Vi kan logga in med våra egna inloggningsuppgifter och se exakt vad vi har missat om vi varit sjuka eller lediga. Det underlättar ju för lärarna då de når ut till samtliga elever och ingen kan komma och säga att informationen undgått de.


MEN, de lärare som inte gör det då? Vi har några stycken som verkar tycka att softet är en totalt onödig uppfinning och som lägger in resultat först tio veckor senare efter stora påtryckningar från elevhopen. Det roliga är när dessa lärare fyller i en ledighetsansökan till en elev och i rutan för uppgifter skriver "se softet", men inte har lagt in någonting där! Då tycker jag att dessa lärare kan räkna med att de får mail från undrande elever som varit sjuka eller lediga och se det som sin plikt att besvara dessa mail med utförlig information. Jag tycker tillochmed att dem kan räkna med att få lite irriterade frågor när informationen inte nått fram ordentligt.


Så, nu ska jag skriva mail till mina lärare, för någon information på softet hr ingen av de jag har varken idag eller i morgon lagt ut.


Ebba tycker jag är svintråkig. Ni behöver inte räkna med att få läsa några roliga träningsbloggar den närmsta veckan, om det överhuvudtaget bli något bloggande alls. Kommer nog inte kunna hålla mig ifrån bloggen helt, så någonting ska jag försöka knåpa ihop.


Nej, tillbaka till soffan!


So long!

ANNONS
Av Carro - 11 januari 2009 21:13

Till mamma som fyller år idag, hoppas middagen var trevlig och strandsetet fint :) Massor med stora bamsekramar får du när jag är hemma och kan betrakta mig som förkylningsfri ;) 

Av Carro - 11 januari 2009 15:53

Nu har förkylningen brutit ut på allvar. Natten har varit febrig utan så jättemycket till sömn och dagen har spenderats på soffan med endera en bok eller TV:n påslagen. Ebba ligger i fönstret och tråkar, hon har fått några rundor idag, mycket mer än så blir det inte.


Det regnar och är plusgrader här i F-haga. Tittade ut i mors vid sextiden och då öste regnet ner och nu på eftermiddagen finns knappt en gnutta snö kvar. Vi får hoppas den kommer tillbaka, annars kan det få bli vår nu på en gång. Något snö och slask vill jag INTE ha.


Va tvungen att duscha Ebba när vi kom hem efter promenaden för det droppade svarta vattendroppar från pälsen och hon var grusig från topp till tå. Så nu är det vatten i hela badrummet, fyra handdukar på golvet för att det ska torka och Ebba låg en stund där på det blöta och mös. Knashund.


Håller på och gör nyttighter på datorn. Kråkan ska åka på utställning i mars så jag håller på och anmäler till den, ska maila csn och fråga var mina blanketter tagit vägen samt börja skriva mina idéskisser till projektet. När jag är klar med det hoppas jag kunna koppla av ytterligare några timmar på soffan utan att få spunk.


So long! 

Av Carro - 10 januari 2009 22:13

Har varit riktigt lugn. Jag och Lina begav oss till VP vid femtiden och käkade varsin pizza. Riktigt skönt att slippa laga mat och diska och tänka på allt sånt efter en lång dag.

Efter pizzan har det blivit framstupa sidoläge på soffan. Läst massvis och kollat på Jonas Gardell i Stjärnor på slottet. Va ju bara tvungen att slå på TV:n när det var hans dag, underbarare person finns ju inte i TV (utom möjligtvis Mojje då). Han är så öppen och ärlig och härlig! Ibland verkar han vara lite smånaiv kring vilken värld han egentligen lever i, men så är väl alla som verkligen brinner för kultur. Jag och mina Wiravänner känner väl till någon mer som lider av lite samma syndrom. Men tänk er Jonas Gardell som regissör för Wiraspelen, vilken grej! Vilket lyft det skulle bli och vad kul vi skulle ha! För då skulle nog sammanhållningen och "alla är lika värda" komma tillbaka igen, han verkar vara en så varm person.


Nj, nu ska jag väl återgå till att resten av kvälln göra ingenting. Fortsätta kolla igenom trådarna på forumet, gå ut med Ebba och sen gå och lägga mig. Ingen kioskvältarlördagkväll att läsa om, men så är det ibland!


God natt så småningom!

Av Carro - 10 januari 2009 21:14

Va ute i Sisu med Lina och Trazzel idag. Uppletande stod på programmet men innan våra timmar ute i skogen va slut hade vi avverkat både uppletande, spår och lite rapport. Jag är riktigt nöjd med Ebba idag.


Började med att lägga spåret och gick sen lite längre upp i Sisuskogen för att valla en uppletanderuta. Vi bestämde oss för att ta till fantasin idag och vallade en ruta som började i en skog, gick över en liten skogsväg/grusväg och vidare på andra sidan och slutade uppe vid ett litet sten/bergsområde. Mycket olika natur alltså och ett test på hundarnas förmåga att bilda egna "väggar" och bestämma sig själva för var deras ruta går. Vi kanske va lite dumma i latheten när vi lät hundarna vara med och valla för de hade ju koll på var rutan gick, dock så va de ju inte med när grejerna lades ut.


Ingen av de hade några problem att gå ut på djupet. Ebbas första skick var superfint, ut djupt och plockade med en grej på tillbakavägen. Sen kom det igen, stoppet. Hon sprang ut halva rutan och sen satte hon sig där och tittade på mig. Varför gör hon så här?? Hon har aldrig fått någon grej någon annanstans än i bakkant på rutan. Det har fungerat att vänta ut henne och hon har tillslut kommit in och vi har gjort om, alltså förstått själv att det blivit fel. Ibland har hon tillochmed återupptagit sökandet. Idag fick hon felsignal när hon satte sig ute i rutan. "Felfelfel, sådär ska det inte se ut" och hon fick komma in och skickas om. Nästa skick klockrent. Aldrig två stopp på rad. Varför? Gjorde två jättefina skick och så ett stopp igen. In direkt och nytt skick och då hittade hon en grej, liksom vid efterföljande skick. Trazzel hittade inte sin sista grej så då fick Ebba ut igen och leta, klockrent första skick och hon hittade grejen, kändes bra att avsluta så.


Spåret gick kanonbra! Hade lagt en relativt långt spår i skogen, mossa nästan hela vägen och ganska öppen skog, en aning snårigare mot slutet. Jag la två vinklar med godisar ut från vinkeln och hon tog båda vinklarna klockrent. Har märkt att hon tenderar att slarva lite när det kommer stenpartier eller liknande, hon springer runt och kollar på andra sidan var spåret fortsätter och bryr sig inte om ansträngningen att gå över och följa spåret hela vägen. Lägga godisar i spåret på sådana ställen så hon får utdelningen för de gånger hon följer spåret utan genväg. Va jättekul att se henne i alla fall. Jag kände mig riktigt duktig själv också som konsekvent stannade vid för hög näsa och släppte på igen när näsan kom ner. Fan, hon kan ju lilla vargen!


Gick ner till ett kalhygge och körde lite rapport med Trazzel. Lina gick iväg till våran B-station (andra sidan kalhygget), skickade till mig och sen vidare in i skogen. Trazzel va superduktig, riktigt imponerad över den hunden - han kan springa han! Fort som tusan!

Sen var det dags för Ebbas tur och det gick helt ok. Lina fick gå iväg till B-station och skickade till mig. Men väl framme vid mig vände Ebba och stack snabbt tillbaka till Lina. Hon fick ändå en mild belöning hos Lina eftersom jag gärna premierar att hon springer ifrån mig ;) Vid nästa skick fick hon ett fotkommando vilket jag tror behövs de första skicken. Lina gick vidare in i skogen. Jag trodde ju att det skulle bli problem att få in Ebba i skogen och det var därför jag stannat kvar på kalhygget, men i c k e. Våffeltanten Lina var bra mycket roligare än mig idag och svårigheten var snarare att få UT Ebba från skogen. Men riktigt duktig ändå, som sagt inga problem att gå in i skogen och hittade Lina samtliga gånger. 


Summan av det hela är jag ruskigt nöjd med spåret. Nöjd med de bra skicken i uppletandet men mindre nöjd med de två stoppen. Och riktigt nöjd med rapportleken. På det stora hela några bra timmar i skogen!


Av Carro - 10 januari 2009 21:06

Var hos Lina för en riktigt trevlig TV och PSkväll igår. Hon hämtade upp mig vid sjutiden och vi drog bortåt Dejehållet :)

Började kvällen med att titta på Let's Dance. Tyckte allt att min favorit (den krulliga anledningen till att jag tittade) gjorde riktigt bra ifrån sig och låg ju på juryns fjärdeplats. Sen vet jag inte så mycket mer, är det ingen utröstning förrän nästa vecka eller?


Resten av kvällen spenderades med att ladda över penslar och fonter till photoshop och skrattade m a s s o r.  Vart en riktig trevlig kväll, precis som jag siade!


Fick dock en hostattack när jag kom utanför porten påväg hem och har haft halsont sedan dess. Illa att bli förkyld nu, jag hoppas det håller sig på en "rethoste"nivå för då står jag ut och kan gå till skolan iaf. Ännu mer illa om man hamnar efter redan första veckorna.

Av Carro - 9 januari 2009 17:49

Hade förväntat mig världens tråkigaste dag idag, men förändrade min inställning och den blev tillslut riktigt bra - och än är den inte över!

Skulle ha inskolning av hundar hela dagen, vi är totalt 12/27 stycken som masat oss från våra egna städer och infunnit oss på studieorten, när inskolningen började 8.30 (de kunde inte ens ge oss en ordentlig sovmorgon!) i morse hade 4 av dessa 12 tagit sig ner till stallet. Av dessa 4 vet jag enbart en hund som är i behov av inskolning och denna hunds matte är väl den i klassen som är mest noggrann med just inskolning och hundinlämning. Allt som allt kändes det hela rätt onödigt (ska på en gång tillägga att ytterligare 2 av dessa 12 kom ner till stallet under förmiddagen, så hälften av de elever som fanns på plats i Forshaga fanns även närvarande vid dagens inskolning). Jag kan säga att jag ändrade mig.


Lina hade kört ner Ebbas täcke, en kudde och en filt till hundstallet vilka jag la in i boxen. Sen tog jag min bok och kröp ner under täcket bredvid henne i Biabädden och tillbringade 1,5 timme där. Därefter gjorde jag mig en kopp kaffe och tog en macka som jag haft med mig ner och satte mig med Lina och Susanne (och så småningom alla andra) i fikarummet och snackade skit. Efter första koppen kaffe hade jag totalt ändrat inställning till dagen.


Tittade på Annas IPO-träning en stund medan jag väntade på Susanne och när hon väl kom tog jag min första promenad med Swiper. Hade tänkt att jag skulle börja ta promenader och lära känna varandra, uppmuntra spontan kontakt och börja bygga lite på vår blivande relation tillsammans :) Efter att ha gått ungefär till skogsbrynet, vad kan det va? Tvåhundra meter? undrade jag va det va frågan om egentligen. Visserligen var det mycket löptikar i farten och mycket dofter runtomkring men det här var inte den Swiper jag kände igen från Susannes träning! Han nosade runt i sin egen lilla värld och jag kände mig inte mer än någon i andra änden av kopplet som skulle se till att han kom hem hel efter en halvtimme. Men så efter ett par gånger när han fått utdelning för spontana kontakttaganden verkade det verkligen gå upp ett ljus för honom. "AHA, det här är inte bara nån som ska se till att jag ska komma hem hel om en halvtimme, den här människan har roligheter!" Sen bjöd han helt spontant på utgångsställning.

"Kan det verkligen va sant? Måste testa..., är du med på den här?"


Självklart fick han utdelning för det och sen fick jag inte stopp på honom, han bjöd på utgångsställning i en rasande fart och tillslut kastade jag iväg en godis bort från mig för att liksom få stopp på honom!! Det va skithäftigt att se förändringen på honom, det här kan nog bli riktigt, riktigt bra. Ska sno med mig honom på promenad igen snart, vi börjar lite lugnt.


Efter vår promenad hade resten av gänget åkt upp och käkat. Jag hade mackor med mig så det blev mackor och kaffe med Susanne och Anna. Sen en lite längre sväng med Ebba och lite lydnadsträning.

Eftersom det inte var några andra hundar ute på rundan fick hon gå lös hela vägen och jag belönade galopp bort från mig. Någon mer än jag som reflekterat att det inte är en grundfärdighet? Kastade i alla fall godis över huvudet på henne, försökte vara så tyst, så tyst som möjligt och inte avslöja att godisen skulle komma - men hon har stenkoll på mig trots att hon är tio meter framför! Lite creepy...


Hittade ett bra staket vid Stora Enso som Ebba fick träna uthopp på (också en del i "galopp från mig"-träningen). Började nära och ökade ut avståndet. Hon fick fyra hopp, längsta avståndet var väl fem meter kanske och då fick jag ett stopp en repetion, gjorde om och andra gången gick det. Det låg en stor planka på andra sidan staketet och hon verkade se den som en target, för varje uthopp drogs hon mot den. Hm, intressant. Kan inte ens komma ihåg hur jag började lära in uthopp, var det med target kanske?


Tillbaka i stallet igen började jag klicka lite rutan ute. Ställde upp den som en oregelbunden fyrkant (bra betyg i matte, vet inte vad figuren heter - parallellogram? (hoppas inte Håkan läser min blogg)). Främre konerna stod med ett avstånd på en halvmeter ca och de bakre med tre meter emellan. Hon är alltså verkligen tvungen att anstränga sig för att komma in i rutan från rätt håll. Det va svårt att hitta koncentrationen ute, mycket störningar kan det finnas på en helt tom plan en tidig eftermiddag. Det hände inte så mycket, så vi gav upp försöken just då. Ställde senare upp en ruta inne vilken gick bättre (hon börjar söka sig till mitten, ofta tar hon sikte på någon av de bakre konerna, måste vara noga med att kolla var hon är på väg efter klicket för att se vad hon har för "mål". Hon siktar däremot inte alltid på samma kon (oftare på vänster dock). Klick i rutan, belöning hos mig).


Ute körde vi fritt följ, starter och vändningar (utplockat) med fokus på tystnad. Gick kanonbra! Några pip, men inte alls i lika stor utsträckning som tidigare. Minst 70% rätt i starterna, 100% tyst i vändningarna (tappade fokus i heltomerna bara - vid den tiden hade några andra kommit ut på plan och tränade). Riktigt nöjd!

Tränade fjärr litegrann. Stå-sitt funkade inte alls för hon bara backade. Fick aldrig för det men tillslut backade hon även när jag plockat ut det och stod väldigt nära och tillochmed när jag bara kommenderade stå (för att kunna köra sitt). Backandet börjar sitta nu, kanske jag borde börja jobba på döpning av det snart så vi kan få lite kontroll på beteendet. Det är ju ett rätt vanligt fenomen för oss, hon kan massa bra grejer frivilligt men när det ska sättas kommando på gör jag ett lite slarvigt jobb och det blir halvdant. Skärpning!

Tränade sättanden under gång också, klockrena faktiskt under "vanlig marsch" men när jag går baklänges lägger eller ställer hon sig (50/50), fick inte till något bra sättande där, undrar varför? Börja med några klick nära innan jag börjar gå, kom ihåg nu att fjärrsättandena inte heller riktigt fungerade idag. En gång la hon sig under vanlig marsch, det var efter en lång framföring. Bara att jobba vidare, visst är det kul när man märker att moment som man trodde satt som en smäck (säkra tior) helt plötsligt är borta i fjärran?


Så, dagens träning bestod av rutan (ute och inne), ff (tysta starter och vändningar), fjärr (backade så fort hon fick chansen) och sättande u gång (bättre vanlig marsch än front mot front).


Efter träningen fick Ebba lägga sig i boxen igen och jag la mig återigen bredvid henne och läste. Låg där en timme och halvslumrade lite, sen kände jag mig hungrig och bestämde mig för att gå hem. Satt och pratade med Susanne och Anna ute i fikarummet en stund och så kom Jeanette ner med sin dobbis. Jag var nära på att få ännu ett förslag på projekt där men avböjde, jag har redan svårt att välja..


Efter det gick jag hem och pratade i telefon med min syster, kom hem vid fyratiden tror jag och va då måttligt trött. Nu har jag ätit lite middag och ska snart över till Lina och leka lite i photoshop och titta på ögongodis i Let's Dance. Hoppas på en trevlig kväll som avslut på en trevlig dag, vilket jag är helt säker på att det kommer bli :)


So long!


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se