Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under januari 2009

Av Carro - 27 januari 2009 17:36

Puh, ännu en dag avklarad. Rätt trött men nu väntar plugg och lite städ av lägenheten, blev ju inte så mycket av med det när jag låg däckad i influensa.


Har haft en lugn men lång dag idag. Arbetsmiljö på morgonen då vi pratade stresshantering och därefter tog jag, Börnis och Lina ut en timmes extra lunch som vi spenderade med att vara sociala med Linda, en tidigare lärare som kom och vikarierade idag. Snacket gick om projekt, vi håller på att försöka lura ut någonting till Lina. Får se om hon fick några intressanta uppslag.


Den sociala timmen resulterade i att den ordinarie lunchrasten blev rätt stressig, men vi hann precis till Knipan innan sista lektionen för dagen började, tre timmar sociobiologi med Anne. Tjo. Det blev en helt ok lektion blandat med genomgångar och arbete. Vi jobbade med sociala organisationer idag, ett intressant ämne men efter två och en halv timme på slutet av dagen började ögonlocken gå igen och jag tror inte jag minns mycket av den sista halvtimmen. Anteckningarna gick lite som de ville, det blev "tvätta fulla människor"-syndrom.


Syndromet uppkom en gång i början av förra terminen då vi bestämde att vi skulle värna lite extra om miljön i en vecka. Skulle anteckna "tvätta fulla maskiner" men tankarna var någon helt annanstans för när jag tittade igenom anteckningarna senare var det i n t e det jag hade skrivit. Så kan det bli ibland.


Imorgon har jag lektion mellan 9.20 och 12 och sen mellan 14 och 15.30, helt ok dag. Ska ha praktiskt prov i stretching med min överrörliga hund och sen hoppas jag få tid för lite praktisk träning. Lunch på central och så projektarbete på eftermiddagen. Ska sätta mig och skriva rent projektplan och så nu.


Vill passa på att skicka ett stort grattis till Glenn som klarat uppkörningen idag, nu har Lina en stor pojkvän ;) 


So long!

ANNONS
Av Carro - 26 januari 2009 22:13

...inför våren i full gång. Sökdagar i mars och massa skoj lydnadsträning bland annat. Och så resan till Norge icke att förglömma. Ser ut att bli en riktigt spännande vår!

ANNONS
Av Carro - 26 januari 2009 21:52

Vi var som sagt i ridhuset och tränade ikväll. Var trött efter skoldagen och hade inte energi åt att träna lydnad hela timmen så mot slutet blev det en hel del lajande med freestylemoves och shaping-for-fun (bjud på saker som leder till förstärkning men som antagligen aldrig kommer läggas under ett kommando utan förbli en frivillig rörelse som kan plockas fram vid shaping-for-fun-stunder. Skoj som samtidigt förbättrar hundens förmåga att bjuda på frivilliga beteenden).


Till lydnaden hade jag planerat följande:

Tysta fritt följ starter

Sättanden front mot front, klicka rätt saker (kvicka, säkra sättanden)

Explosiva starter

Shaping på rutan


Ebba hade energi till tusen när vi kom in i ridhuset (lydnadsträning har det varit sparsamt med på senaste och det är ju så roligt!). Vi började alltså med rutan, det brukar vara lättast att springa ifrån mig när energin är hög och vi inte har gjort massa klisterövningar (typ fritt följ) innan.

Hon gjorde några repetioner som jag nästan fick rysningar för att de var så klockrena, in i mitten bland konerna och tillochmed vände upp. Måste ta mig en rejäl funderare på hur jag går vidare härifrån nu. Det finns mycket som kan vara nästa steg, avståndet till rutan, avståndet mellan konerna, säkerhet i uppvändningen... Ja, en hel del. Jag har ju fortfarande de främre konerna väldigt nära varann och oftast söker hon sig till den önskade öppningen så så kommer jag fortsätta ha. Lättare för mig att se om hon är medveten eller inte om vad hon gör då konerna står nära. Lättare att se om hon målmedvetet söker sig till en helvmetersöppning än till en tremetersöppning. 


Vi fastnade lite i nosträsket ett tag (riiidhus!!) och då fick hon nosa runt en stund innan vi tog upp träningen igen. Sen fick hon nosa på frisignal, funkade helt okej - ska nog bygga vidare på det.


Sättandena front mot front gick aknon så länge framföringen är kort, drar jag ut på stegen innan kommandot kommer blir hon tveksam. Antingen ställer hon sig eller så fortsätter hon följa med fast tveksamt. Får verkligen börja bli mer medveten själv om hur många steg jag tar före kommandot och utöka det enligt stegringsplansprincipen. Kommer bli kanon, sättandena är skitsnygga! Längtar efter att få till de så vi kan jobba dumruta igen.


Hade någon tanke om att bli bättre på att hålla koll på antalet lyckanden i förhållande till antalet repetioner också efter inspiration från www.metrobloggen.se/hundarsomhardagbok

och tänkte göra minnesanteckningar i huvudet ("borde väl inte vara så svårt att komma ihåg"). Tjena. Skulle behöva filma varje träningspass för att få det genomförbart. Uppskattningsvis ligger vi omkring 80% sättanden enligt kriteriet vilket är fullt gk. Lite högre procent och jag ska börja öka framföringssträckan.


Några explosiva starter blev det inte tränat. Ville inte plocka fram kampmojen i ridhuset, den blir så äckligt skitig...


Fria följträningen då... Njaaaooo... Vi måste jobba vidare. Men en sak är säker, tänker jag på min andning innan kommandot kommer och dessutom försöker anstränga mig med att inte vara så j*vla klämkäck i munnen så blir det tysta starter. Andning, andning, andning (tack Åsa!).


Hon fick göra några fjärrskiften också som såg superfina ut! Jättenöjd! Får backa från stå till sitt ibland bara, tränade med väggen bakom och då hängde hon med på vad som menades. Testar man inte så...


Börnis gick lite fritt följ och körde lite freestyleskoj med henne medan jag vilade med Börnis Linus. Och jag måste säga att det är en väldigt härlig hund jag har. Hon går in för hundra procent på det som erbjuds, med positiv attityd, glädje och energi. Riktigt härligt att se på, hög feelgoodkänsla att se henne i arbete. Lillpärlan.


Backaslalom provades idag samt gå bakåt mellan benen på oss. JAG var först med att trilla med näsan före ner i ridhusspånet (eller förresten så landade jag på rygg...). Mycket skratt blev det i alla fall.


N ö j d med dagens träning och mersmak inför vårsäsongen nu. Vill tävla snart, vill få förstapris och stå på prispall snart! ;)


Jag har kommit på världens idé till framåtsändandet. Askari...?Av Carro - 26 januari 2009 21:47

Håller på och lägger ut ett bildgalleri på min hemsida med Lava & fästmannn hennes. Titta:


http://www.kontrollek.dinstudio.se/empty_52.html 

http://www.kontrollek.dinstudio.se/gallery1_61.html


Av Carro - 26 januari 2009 21:23

Tillbaka i skolan efter två veckors frånvaro med influensa, har haft så mycket för mig idag att jag inte hunnit sitta framför en dator. Går ut hårt och ökar så att säga.


Började skoldagen med sociobiologi (visst hette det så...?) och såg en film om kommunikation som faktiskt var riktigt intressant. Därefter sa jag hej till farmakologin och begav mig ner till stallet. Resterande skulle skriva prov men det var lite svårt för mig att göra det efter att ha missat samtliga lektioner och föreläsningar. Så jag fick en liten rast där medan jag väntade på Börnis, med betoning på liten för provet gick väldigt fort att göra. Vi förflyttade oss hem till Börnis efter en sväng på ICA. Lunch och mastig fika (årets första semla som Börnis fick som tack för frukosten i morse. Det var lika gott som alltid. Dock på tok för lite mandelmassa, i l l a). Börnis kaffe fick gk.


Vid halv ett vandrade vi tillbaka till stallet och lämnade våra hundar och medan Börnis gick upp till viltpaviljongen för att plugga jägarexamen hade jag min första HUNK-lektion. Och för alla er som tror att HUNK-lektioner ska innefatta diverse manliga modeller i boxershorts så har ni fel (Malin...). Självklart handlar det om Hundkunskap och personen som kom på förkortningen tyckte väl att h*n var fyndig, ungefär lika fyndig som h*n som kom på att våran bil är Kahkabrun (kahka är för mig en brun färg som inte alls stämmer in på den KAHKIbruna nyansen...). Huruvida vår lärare Janne svarar upp mot kursnamnet låter jag vara osagt, en riktigt bra lärare verkar han vara i alla fall. Dagens lektion bestod av en genomgång av uppletande och det var väldigt intressant att höra hur Janne tränat upp sina hundar i det momentet och också hans tankar och funderingar kring det. Nästa måndag blir det praktiskt uppletande med hundarna som en del av fysträningen. Enligt Janne finns det ingen enklare träning för att jobba igenom hela hunden och jag är beredd att hålla med, hjärnan, kroppen, kroppskontrollen, pulsen - ja, det mesta blir genomkört. Får se om han kan komma med några tips angående Ebbas fula stopp på tredje skicket, jag blir faktiskt inte ledsen om vi får ordning på det.


Efter genomgången gick vi en promenad tillsammans för att mjuka upp hundarna och så var det stretching. Resten av gruppen hade tydligen jobbat med stretching medan jag var borta och skulle ha praktiskt prov på onsdag. Jag fick göra det om jag kände att jag klarade av det och efter att Janne visat vilka moment som ingick kändes det som att det skulle fungera. Det var faktiskt några av de övningar som syrran gör på Jax så jag kände att jag hade ganska bra koll. Janne klassade Ebba som överrörlig, framförallt i framåtrörelserna med bakbenen och vice versa. Bakåtrörelsen med bakbenen ömmar lite, kompensation för de långa musklerna hon måste ha på andra sidan? Skulle vara intressant att höra vad Terese som syrran går hos skulle säga om Ebbas gängliga ben, Janne var imponerad. Undrar om hon har leder överhuvudtaget...


Satt och snackade skit med Janne & Maria i fikarummet innan Börnis behagade komma tillbaka från sin lektion och vi vandrade hem var och en till oss. 


Under kvällen har jag efter shopping på Konsum för att fylla på kylen och lite slappande i soffan med en bra bok varit i ridhuset på måndagsträning. Mer om det i ett annat inlägg.


Det var den måndagen, som synes intensiv och spännande, precis som det ska vara på hundsport. Det är skönt att vara tillbaka och veta att man inte kommer missa mer nu utan det bara är att jobba ikapp det man missat hittills. Tydligen har flera lärare varit sjuka i diverse kräksjukor och lunginflammationer så det var inte så mycket. Tur i oturen.


So long! 


Av Carro - 25 januari 2009 19:20

Efter två veckors frånvaro från skolan, en och en halv veckas frånvaro från Värmlandsskogarna och en riktigt envis influensa är jag nu på väg tillbaka. Sitter på tåget till Karlstad nu och surfar runt, X2000 är nice. Det känns lite konstigt att man ska vakna upp i lägenheten i morgon efter så lång tid hemma, jag fick ju nästan ett extra långt jullov. Samtidigt känns det skönt att veta att man nu kommer ha möjlighet att ta igen allt man har missat och inte missa något mer (förhoppningsvis). Det är ju en stress att ha massa saker efter sig.


Börnis och Lina (hoppas jag!) och jag går kvällis ikväll och snackar ikapp oss, var ett bra tag sen vi träffades nu och jag saknar de. I morgon börjar dagen med antingen Djursjukvård eller Etologi (biologietologi, fråga mig inte), kan inte schemat i huvudet. Har tiggt in mig på kaffe hos Börnis, kanske kan tigga till mig en macka också. Har varken ork eller möjlighet att handla ikväll nämligen. Sen är jag skyldig henne många, många gentjänster.


Nu ska jag återgå till omkringsurfandet. So long!

Av Carro - 25 januari 2009 19:16

L & K 


Jag har tillbringat stor del av helgen uppe på Finnberga för att charmas omkull av denna stiliga herre (till höger). Nu har han varit här, han hade bollarna på plats och vi har alla fallit som furor för denna trevliga gutt. En jordnära kille med mycket utstrålning och en härlig attityd. Han var social och trevlig, mysig att ha och göra med och verkade positiv till allt.

Igår träffades vi inomhus och växlade mellan att sitta på golvet och gosa och sitta vid bordet och iaktta. Åt en trevlig middag i trevligt sällskap med Finnbergarna, husse och Åsa & Modde med barn (valpspekulanter). Diskussionerna haglade tätt och blev stundvis riktigt heta. Mycket tankar och funderingar som man snappade upp under kvällen och som vanligt i diskussioner höll jag inte tillbaka många knop, precis som resterande runt bordet. En givande kväll på många sätt alltså.


Jag kommer nu sväva ut i lite tankar och funderingar som inte har ett dyft med inlägget att göra mer än att det var några av de tankar som dök upp under kvällen igår. Bläddra ner om ni inte vill läsa...


Jag gillar hunderiet eftersom man aldrig någonsin kommer kunna klassa sig som fullärd. Om femtio år kommer det fortfarande finnas saker att lära och kunskap att suga i sig. Man kommer under dessa femtio år hinna träffa hundratals andra hundmänniskor som brinner för just det de tror på och det de håller på med och få ta del av deras erfarenheter.


Och ingen, ingen kan säga att de sitter inne med sanningen. Att plocka lite här och lite där och lägga ihop det till en mix som man tycker passar sig själv och sin hund är väl något som kännetecknar en bra hundtränare. Någon som inte säger att "min väg är den enda rätta" utan som kan lyssna och acceptera och ta till sig och samla på allt som andra säger. Man behöver inte tycka likadant men man kan fortfarande ha enormt utbyte av dessa kunskaper. Och som Åsa säger - kunskap är aldrig tungt att bära. En sån hundtränare vill jag bli.


Dessutom är ju mitt sätt att göra saker och ting på och mitt sätt att förhålla mig till min egen hund ett sätt som är just för oss två. De ståndpunkter jag har med henne kanske inte kan appliceras på den aggressiva rottisblandningen eller den bilvältande schäfern, men jag har ingen användning av metoder som passar på dessa hundar på den individen jag har idag. Men ständig utveckling som hundtränare är otroligt viktigt för mig och kunskapssamlandet pågår hela tiden. Jag kommer aldrig sluta ifrågasätta, fundera och analysera sönder det jag hör (jag lever bland annat med ungefär 100 hundmänniskor 8-17 fem dagar i veckan) och förhoppningsvis kommer det på ett eller annat sätt hjälpa mig att bli en bättre hundtränare i framtiden. Tills vidare kommer man långt med sunt förnuft och att göra det bästa av det man har ;)


Det var lite ventilation såhär på söndagskvällen...


Idag har vi varit lite utomhus. K's husse B fick känna på Lava som fick bita lite. Lava hade milt sagt STÖRTKUL och jag tror B också hade det. Sen fick vi se K jobba vilket var en riktig upplevelse. Det var synd att Åsa och Modde missade den. Han fick också bita lite och sen såg vi på lydnadsträning. Jag håller fast vid min åsikt att han verkar vara en väldigt positiv och arbetssökande hund. Han släpptes ihop med Lava men hon hade fullt upp att leta efter sin leksak som hennes husse kastat upp i ett träd. Under tiden sökte K upp sin husses vänstersida och la huvudet på sned och undrade om de inte kunde jobba lite. En härlig hund.


Efter massa gott fika ihop med Carina som redan har en Wirabruksare men är sugen på en till for K och B hemåt igen. Jag tror inte jag är ensam om att längta tills Lavapavan börjar löpa och han kommer tillbaka igen så vi kan komma närmare dagen då de blivande stjärnorna ser dagens ljus. Eller hur?


http://www.wirabruks.se

Av Carro - 24 januari 2009 12:58

Hade en diskussion med min kära svåger igår. Sebastian och Madeleine tittade på ett avsnitt av Bamse på TV och jag passade på att fråga Madde en fråga som jag gått och grubblat på sedan de undrade det på nåt av radioprogrammen som visades på TV häromveckan. Jag var ju "Big Fan" av Bamse när jag var liten och tyckte att jag borde veta svaret själv, men icke.

"Vad heter Lille Skutts fru?" frågade jag Madde.

Madde var lite osäker, Mickelina kanske? Nej, det är ju räven... Hon funderade vidare men blev avbruten av sin pappa som bestämt hävdade att Lille Skutt inte hade någon fru. Jag undrade vem han i sådana fall påstod skulle vara mamma till Mini-hopp, Lille Skutts son? Men tydligen hade inte Lille Skutt någon son i Mats värld utan det var bara något jag hittade på. Inte heller hade Bamse någon fru eller barn och han hade inte heller några föräldrar.

Jag var ju tvungen att få rätsida på det här, så idag när jag gick ut på nätet frågade jag min kära vän Börnis, men inte heller hon hade koll på detta.

VAD ÄR DET HÄR? INGEN MED MINNET I BEHÅLL??

Jag slår vad om att om Lina läste Bamse när hon va liten skulle hon komma ihåg (hon brukar ha koll) men hon var inte ute på msn så jag kunde fråga.


Det blev till att fråga google. Och jag hittade en väldigt informativ (lite väl informativ kanske, vissa borde ta sig en rejäl funderare på om de ska skaffa ett liv) Wikipedia-sida. Nu kan man ju inte alltid lita på Wikipedia, men jag kan säga att som trogen Bamseläsare i många år kände jag igen allting, så jag vågar påstå att informationen är trovärdig.


Mats, ta dig en titt på:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_figurer_i_Bamse


och inse faktum att jag hade rätt. Vilken härlig känsla!!!


P.S Jag ber om ursäkt för att jag sa att Bamse jobbade med sin pappa i skogen, det var tydligen svärfar. Vad hans pappa beträffar kan du ju läsa själv i texten D.S


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se