Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 31 januari 2009

I Wira för lydnadsträning

Av Carro - 31 januari 2009 19:22

Jag och Åsa träffades och begav oss ner till Wiraspelens parkering för att träna lydnad. Min plan för dagen var följande:

Ebba:

  • Apportering, baklängeskedjning samt nytt avslut
  • Fria följ starter
  • Ropad ingång på plan, ff, sättande och första delen i inkallningen

Askari:

  • Ställande under gång
  • Apportering (ettans)
  • Ropad lydnadsklass 1

Vi har ju haft problem med apporteringen, Ebba och jag. Alltid har det varit något som strulat. Endera avslutet, gripandet, galoppen in... Bestämde mig nu för att helt enkelt börja om, dela upp kedjan och börja kedja från slutet igen. Men den här gången med ett nytt avslut, ett norskt avslut á la IPO. Det innebär att efter ingången sker det inget avslut utan hunden ska alltid ha förväntan på en del till i kedjan, allt för att få snyggare ingångar och säkrare grepp om apporten (utan tugg, rull, bångel eller släpp). Så vårt avslut blir att efter ingången vänder vi helt om och går fot några steg eller några meter innan avslutet kommer. Och så ska jag nu baklängeskedja ihop det så varje del i kedjan blir signal för nästa del och hon måste göra en bra ingång för att få göra sitt avslutande fotgående för att kunna ta sig till belöningen - således kommer vi alltid få en klockren ingång.

Idag började vi med att hon satt i utgångsposition med apporten i munnen, helt om och så avslut.

Sen fick hon sitta framför mig med apporten i munnen, ingång, helt om, fot och avslut.

Flyttade henne längre och längre ifrån mig med apporten i munnen, galopp in, ingång, helt om, fot och avslut.

Avslutningsvis fick hon stå vid apporten och gripa, galoppera in, ingång, helt om, fot och avslut. Jag måste fundera över hur jag vill att hennes gripande ska se ut för det är ju här jag har chans att påverka det. Vad skönt det är när man verkligen bestämmer sig för att konsekvent kedja ihop momentet och fokusera på det tills det är klart! Jag har en förmåga att dela upp momentet så mycket att jagh är kvar i delar alldeles för länge. Antagligen därför vi fått problem med apporteringen, det är dåligt kedjat.


Fria följ starterna var fina idag, tysta alltså. Jag får vara sååå försiktig med mitt kommando. Kanske rent utav ska strunta i fotkommando? Kan man få nerdrag för det? Känns som att kommandot är så laddat att hon dras upp av att höra det. Vänster fot fram utan "vänta" signal blir mitt nya fotkommando från och med i morgon.


Fria följet och sättandet gick kanon på ropningen. På inkallningen hade Åsa planterat hennes grej och det krävdes tre försök för att få till det. På första stannade hon kanon men så LA HON SIG! Ååååh nej, tänkte jag bara, det hade varit ett så j*vla snyggt ställande! Andra försöket la hon sig klockrent. Tredje försöket kom kommandot och sen ett snabbt handtecken och då stannade hon skitsnyggt. Då vet jag det, hon behövde ett handtecken för att stanna, det får vi jobba bort på måndag.


Askari var som vanligt jättehärlig att köra, vilken positiv attityd! Ställandet går kanon, han liksom skjuter sig själv in i stå, svårt att förklara för någon som aldrig hållt på med hästar men det är som en riktigt snygg dressyrhalt. Jag vill alltid köra front mot front med honom för att få se denna härligheten! Skulle prova att dela upp det och köra bara återgången och försökte då lämna honom stående. "Nej, nu gör du mig förvirrad!" sa Askari. Mr Confused... Kan du stå? Stanna? Stilla? "Nej, men jag kan sitta, ligga, gå fot?" Sluta krångla till det, sa jag till mig själv och framlängeskedjade momentet utan att ens träna återgången. Låt det bära eller brista. Det bar, idag i alla fall. Skulle det inte bära tar vi tag i det då, då har han antagligen och förhoppningsvis blivit mer klickerklok (vilket han blir för varje pass) och vi har andra alternativ att jobba med. En plan B finns, lovar.


Apporteringen gick kanonbra, han har liiite svårt för självbehärskningen att ha den framför näsan bara. So what, det är en skitapportering. Tar han den före kommando är det ändå en åtta på ett koeff 1 moment, det överlever vi. Resten av momentet gör han skitbra!


Det var härligt att få hela programmet ropat och bekräftelse på att han sorterar mellan sina kunskaper och hör skillnad mellan ställande och läggande. Mycket bra. Inkallningsingången (och således alltså även hoppingången) är väl inte den allra bästa, men den går att slipa. Han har ruskigt bra tempo i alla fall, åååh vad kul det ska bli att göra inkallning med ställande på honom! Linförigheten är gudomlig om jag håller koll på mina egna fötter. Det känns som att första priset finns inom räckhåll, nu måste vi anmäla till tävling!


Den svarta skiten vet jag inte när hon ska få tävla, det är den där förbannade j*vla rutan (om jag får uttrycka mig så) som skiter sig som vanligt. Kanske ska på Nancyträning om två veckor, får se vad vi tar upp...(?)


Jag och Åsa gick in och sörplade kaffe och snackade sök, hundnamn och hundmat. Samt kollade på nya bilder på Knerten som hans husse skickat, jag hoppas att de snart kommer finnas på Wirabruks hemsida.


Det var allt för nu, so long!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se