Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 30 januari 2009

Swiper

Av Carro - 30 januari 2009 16:43

Börjar hitta lite knappar på denna härliga lilla (?) hund. Idag fick han bjuda på utgångställning och när jag tyckte att han gjorde det riktigt bra byggde jag även på det med en start för att se vad han gjorde. Han följde jättefint och fick belöning direkt för starten, vi tar det lugnt.


Annars hade jag ju en plan att börja få honom bjuda mer på beteenden och därför klicka allt han gjorde i stort sett för att få honom mer bjudningsbenägen (vad nu det är för uttryck). Fick till en bugning som han fick för, bugningen blev ett läggande som belönades både för själva läggandet och i positionen så han skulle bli bättre på att lära sig hålla position även efter klicket. Det fungerade bra till en början, sen började han bli lite väl ivrig och hann bjuda på minst två nya beteenden efter ett klick. Ingenting jag ser som en nackdel dock, jag blev snarare glad att han bjuder energiskt och med intensitet och glädje, lättare att "hålla tillbaka" än att slita sitt hår på att bygga upp.


Jag shapade fingertarget och insåg att det var perfekta övningar att börja med. Susanne har lärt honom trycka i handflatan, antagligen en tanke för sökrullen att den ska tryckas i handen innan han släpper den för att minimera risken för släpp innan stigen. Han hajade alltså övningen rätt fort. Gjorde den både med mig sittande och stående och båda gick bra, lite osäkerhet i början precis när jag bytt position men h e r r e g u d, han är ju nybörjare! Tycker han är skitduktig, tror inte på att han är så grön som Susanne påstår... Eller, jag VET att han inte är så grön som Susanne påstår men det känns ändå bra att börja väldigt basic. Också för att bygga lite relation och lära känna varann, sen kan vi jobba vidare i ett högre tempo.


Jag och Susanne pratade lite om det där och hon tror precis som jag att det nu handlar om att lära honom lite "spelregler". Omvänt lockande ska komma in snart, frisignal och varsågodsignal. Felsignal väntar jag med att plocka in, får se om de blir nödvändigt. Idag märkte jag att trots att han inte fick för utgångsposition så bjöd han på det säkert tio-tjugo gånger innan han förstod att det inte fdungerade. Det är ju sådant han kommer lära sig, jag tyckte det var ett gott tecken att han visade att han kunde bjuda på samma beteende igen trots att det inte gett någon belöning, då kommer jag ju kunna använda mig av det för att kunna selektera vilka beteenden jag vill belöna. Så småningom.


Sen gjorde vi väl inte så mycket mer, lekte och gosade mycket också i pauserna. Jag tycker om Swiper, han är en riktigt häftig hund. När han tappade koncentrationen och stod och tittade på bilarna borta på vägen en stund satt jag bara och njöt av hur vacker han är, han är en riktig liten läckerbit ska jag be att få tala om.


Kände mig väldigt nöjd efter dagens träningspass. Efter en stund kände jag att jag själv fått så mycket tankar och idéer runt träningen att jag var tvungen att avsluta för att kunna fortsätta sortera allt. När jag kom in fick jag till min förfäran höra att Susanne tjuvtittat på oss genom ett vädringsfönster. Hoppas hon gillade det hon såg. Jag tycker det är så jobbigt när folk tittar när jag provar någonting nytt, jag vill att de ska se det färdiga resultatet eller möjligtvis när det börjar fungera och se bra ut. Jag kan tänka mig att min och Swipers träning inte ser så där superproffsig ut för tillfället. Vi är som två nya danspartners som inte riktigt vet var vi har varann än och där Swiper har väldigt stora fötter och jag inte kan dansa. Typ så. Men efter idag är jag ganska säker på att det här kommer bli bra.

 
ANNONS
 
Lina

Lina

1 februari 2009 08:25

Du är utmanad ;)

http://trazzel.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se