Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 9 januari 2009

Inskolningen som blev rolig

Av Carro - 9 januari 2009 17:49

Hade förväntat mig världens tråkigaste dag idag, men förändrade min inställning och den blev tillslut riktigt bra - och än är den inte över!

Skulle ha inskolning av hundar hela dagen, vi är totalt 12/27 stycken som masat oss från våra egna städer och infunnit oss på studieorten, när inskolningen började 8.30 (de kunde inte ens ge oss en ordentlig sovmorgon!) i morse hade 4 av dessa 12 tagit sig ner till stallet. Av dessa 4 vet jag enbart en hund som är i behov av inskolning och denna hunds matte är väl den i klassen som är mest noggrann med just inskolning och hundinlämning. Allt som allt kändes det hela rätt onödigt (ska på en gång tillägga att ytterligare 2 av dessa 12 kom ner till stallet under förmiddagen, så hälften av de elever som fanns på plats i Forshaga fanns även närvarande vid dagens inskolning). Jag kan säga att jag ändrade mig.


Lina hade kört ner Ebbas täcke, en kudde och en filt till hundstallet vilka jag la in i boxen. Sen tog jag min bok och kröp ner under täcket bredvid henne i Biabädden och tillbringade 1,5 timme där. Därefter gjorde jag mig en kopp kaffe och tog en macka som jag haft med mig ner och satte mig med Lina och Susanne (och så småningom alla andra) i fikarummet och snackade skit. Efter första koppen kaffe hade jag totalt ändrat inställning till dagen.


Tittade på Annas IPO-träning en stund medan jag väntade på Susanne och när hon väl kom tog jag min första promenad med Swiper. Hade tänkt att jag skulle börja ta promenader och lära känna varandra, uppmuntra spontan kontakt och börja bygga lite på vår blivande relation tillsammans :) Efter att ha gått ungefär till skogsbrynet, vad kan det va? Tvåhundra meter? undrade jag va det va frågan om egentligen. Visserligen var det mycket löptikar i farten och mycket dofter runtomkring men det här var inte den Swiper jag kände igen från Susannes träning! Han nosade runt i sin egen lilla värld och jag kände mig inte mer än någon i andra änden av kopplet som skulle se till att han kom hem hel efter en halvtimme. Men så efter ett par gånger när han fått utdelning för spontana kontakttaganden verkade det verkligen gå upp ett ljus för honom. "AHA, det här är inte bara nån som ska se till att jag ska komma hem hel om en halvtimme, den här människan har roligheter!" Sen bjöd han helt spontant på utgångsställning.

"Kan det verkligen va sant? Måste testa..., är du med på den här?"


Självklart fick han utdelning för det och sen fick jag inte stopp på honom, han bjöd på utgångsställning i en rasande fart och tillslut kastade jag iväg en godis bort från mig för att liksom få stopp på honom!! Det va skithäftigt att se förändringen på honom, det här kan nog bli riktigt, riktigt bra. Ska sno med mig honom på promenad igen snart, vi börjar lite lugnt.


Efter vår promenad hade resten av gänget åkt upp och käkat. Jag hade mackor med mig så det blev mackor och kaffe med Susanne och Anna. Sen en lite längre sväng med Ebba och lite lydnadsträning.

Eftersom det inte var några andra hundar ute på rundan fick hon gå lös hela vägen och jag belönade galopp bort från mig. Någon mer än jag som reflekterat att det inte är en grundfärdighet? Kastade i alla fall godis över huvudet på henne, försökte vara så tyst, så tyst som möjligt och inte avslöja att godisen skulle komma - men hon har stenkoll på mig trots att hon är tio meter framför! Lite creepy...


Hittade ett bra staket vid Stora Enso som Ebba fick träna uthopp på (också en del i "galopp från mig"-träningen). Började nära och ökade ut avståndet. Hon fick fyra hopp, längsta avståndet var väl fem meter kanske och då fick jag ett stopp en repetion, gjorde om och andra gången gick det. Det låg en stor planka på andra sidan staketet och hon verkade se den som en target, för varje uthopp drogs hon mot den. Hm, intressant. Kan inte ens komma ihåg hur jag började lära in uthopp, var det med target kanske?


Tillbaka i stallet igen började jag klicka lite rutan ute. Ställde upp den som en oregelbunden fyrkant (bra betyg i matte, vet inte vad figuren heter - parallellogram? (hoppas inte Håkan läser min blogg)). Främre konerna stod med ett avstånd på en halvmeter ca och de bakre med tre meter emellan. Hon är alltså verkligen tvungen att anstränga sig för att komma in i rutan från rätt håll. Det va svårt att hitta koncentrationen ute, mycket störningar kan det finnas på en helt tom plan en tidig eftermiddag. Det hände inte så mycket, så vi gav upp försöken just då. Ställde senare upp en ruta inne vilken gick bättre (hon börjar söka sig till mitten, ofta tar hon sikte på någon av de bakre konerna, måste vara noga med att kolla var hon är på väg efter klicket för att se vad hon har för "mål". Hon siktar däremot inte alltid på samma kon (oftare på vänster dock). Klick i rutan, belöning hos mig).


Ute körde vi fritt följ, starter och vändningar (utplockat) med fokus på tystnad. Gick kanonbra! Några pip, men inte alls i lika stor utsträckning som tidigare. Minst 70% rätt i starterna, 100% tyst i vändningarna (tappade fokus i heltomerna bara - vid den tiden hade några andra kommit ut på plan och tränade). Riktigt nöjd!

Tränade fjärr litegrann. Stå-sitt funkade inte alls för hon bara backade. Fick aldrig för det men tillslut backade hon även när jag plockat ut det och stod väldigt nära och tillochmed när jag bara kommenderade stå (för att kunna köra sitt). Backandet börjar sitta nu, kanske jag borde börja jobba på döpning av det snart så vi kan få lite kontroll på beteendet. Det är ju ett rätt vanligt fenomen för oss, hon kan massa bra grejer frivilligt men när det ska sättas kommando på gör jag ett lite slarvigt jobb och det blir halvdant. Skärpning!

Tränade sättanden under gång också, klockrena faktiskt under "vanlig marsch" men när jag går baklänges lägger eller ställer hon sig (50/50), fick inte till något bra sättande där, undrar varför? Börja med några klick nära innan jag börjar gå, kom ihåg nu att fjärrsättandena inte heller riktigt fungerade idag. En gång la hon sig under vanlig marsch, det var efter en lång framföring. Bara att jobba vidare, visst är det kul när man märker att moment som man trodde satt som en smäck (säkra tior) helt plötsligt är borta i fjärran?


Så, dagens träning bestod av rutan (ute och inne), ff (tysta starter och vändningar), fjärr (backade så fort hon fick chansen) och sättande u gång (bättre vanlig marsch än front mot front).


Efter träningen fick Ebba lägga sig i boxen igen och jag la mig återigen bredvid henne och läste. Låg där en timme och halvslumrade lite, sen kände jag mig hungrig och bestämde mig för att gå hem. Satt och pratade med Susanne och Anna ute i fikarummet en stund och så kom Jeanette ner med sin dobbis. Jag var nära på att få ännu ett förslag på projekt där men avböjde, jag har redan svårt att välja..


Efter det gick jag hem och pratade i telefon med min syster, kom hem vid fyratiden tror jag och va då måttligt trött. Nu har jag ätit lite middag och ska snart över till Lina och leka lite i photoshop och titta på ögongodis i Let's Dance. Hoppas på en trevlig kväll som avslut på en trevlig dag, vilket jag är helt säker på att det kommer bli :)


So long!

 
 
Ingen bild

Karin

9 januari 2009 21:21

Kan du inte skriva kortare blogginlägg så man orkar ta sig igenom det.. skriv korta flera ggr per dag ist=) *klagar* Kramar!

 
Ingen bild

Carro

10 januari 2009 22:47

Lovar, ska försöka :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards