Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 3 januari 2009

En heldag i skogen

Av Carro - 3 januari 2009 17:00

Idag har det stått S K O G S A R B E T E på schemat. 7 hundar skulle avverkas ute i skogen och 5 människor skulle avverka dessa på ett givande och bra sätt. Sex gulingar och ett svart får samt fyra rävar och en grön. Det blev en mycket bra dag!


Vi började i Wiraskogen med sök. Åsa hittade perfekta pinnen att hänga upp påsen med träningsgrunkor i, men Eva tittade in i skogen och sa "där ser det bättre ut att börja". "Ja, då börjar vi där då", sa Åsa och tog ner påsen igen. Vi gick tre meter till in i skogen och VILKEN SKILLNAD! Åsa hittade visserligen ingen lika bra påshängare, men där blev vår start och vi började valla av.

När rutan var vallad var det lilltösen som fick börja. blott fem månader kutade hon fram genom skogen som ett gulsvart yrväder och hittade både matte, galna gummor och glada gubbar ute i skogen (förlåt Åsa och Anders men det va klockrena beskrivningar som ni själva bjöd på! :)

Efter lilltösen var det storgrabbens tur, en Askari Sr hade Åsa lovat mig att få se och det var med spänning jag la mig i skogen för att få se denna förmodade skönhet. Tre bollar i fickan som skulle levereras efter sex skall. Men när jag låg där i skrevan mellan bergen slog det mig, svenskskydd, avsök, munkorg?! Hur 17 hade de tänkt det med bollen?? Men så kom jag på att han är ju Askaris pappa så han kan väl dribbla in bollen, det löser sig. Så kom han och ett bestämt liggkommando skulle ges. Min röst bröts en aning efter den långa tystnaden i skogen och den konstiga vinkeln på både lungor och stämband (bergsskrevor är inte direkt gjorde för artikulation). Trots det backade han ut och la sig och skällde och jag kastade bollen (han hade ingen munkorg). Reste på huvudet för att få se åtminstone en skymt av skönheten, men det fick jag minsann vänta på tills efter sista skicket och återkomsten till stigen.

Nästa hund återigen en svenskskyddshund och nu skulle det bli transporter och hela kalaset. Och jag kunde inte låta bli att småle för mig själv när jag låg där i min skreva (hur bra lät det på en skala?) och blev utskälld av en malinutt - för att se (höra) duktiga hundar i arbete är så himla härligt!

XXX


Sen var det dags för skogstrollen från Wira. Började med Lava och jag var återigen tillbaka i skrevan. Lava skulle få direktfigge på första skicket och som jag förstod det även en liten synhjälp. Men någon uppmaning om synhjälp kom aldrig utan helt plötsligt hörde jag tasssteg i skogen och kastade mig ner med huvudet före i skrevan. När Lava kom fram började jag direkt prata med henne samtidigt som jag reste mig upp och prasslade med köttbullspåsen, men när jag fått upp huvudet ur skrevan (0,25 sekund) så var mallefröken borta! Hon tyckte antagligen att jag var aaaldelles för långsam så hon likagärna kunde ta en vända tillbaka till stigen med fastrullen innan jag hade halat fram den där köttbullspåsen. Tillbaka kom hon snart och köttbullar delades ut i massor. Det är kul att hitta folk i skogen!

När Lava var klar letade sig hon och jag tillbaka till Finnberget för att hämta guling (Askari, eller Yago Jr (Eller Mr Confused också kallad). Jag skulle köra Askari idag och första skicket gick på Anders som skulle göra en liten poppis genom att visa sig mellan granruskorna. Ja, en liten bildpoppis vart det men det lät som att hela granen skulle följa med :) Askari taggad till tusen och drog som ett skott innan jag knappt hunnit säga "ssss..." när jag kommit till "ök" va Askari redan framme hos Anders, och han vägrade bestämt att gå därifrån i första taget!

" Köttbulle? Köttebulle??? KÖTTBULLE?? Nehe, nu skriker de på mig också. Jaja, jag tar den här lösrullen, men när jag kommer tillbaka är det bäst för dig att du plockar fram köttbullar (spänner ögonen i). "   

Tillbaka kom han och vi gick på påvis över stock och sten. Var en aning kluven i början mellan husse med goda köttbullar och skolfröken som säkert hade andra roligheter på gång om man följde med henne.


Skick åt andra hållet med två tomslag som följd. Sen skick igen och BINGO - figge! Med köttbullar?? Mr Confused kom efter ett par rop från stigen och så gick vi på påvis, den här gången ett påvis som blev en nära-döden upplevelse. Tillbaka på stigen säger Åsa att "du kan faktiskt GÅ med honom ut, han kan få släpa dig i lugn takt istället för att ni ska slå er halvt fördärvade". Sagt och gjort, nästa skick GICK vi ut och skicket efter det fick han springa själv sista biten. Tror det blev sex skick totalt och han gick riktigt bra grabben. Kändes jättehärligt att köra med honom, helt otroligt att han gick så fint trots att husse gick precis bakom på stigen. Han är en riktigt go skit den killen, såna får de gäna tillverka flera av!


Efter Askari var det dags för Ebba. Ebba fick göra fyra vinövningar idag som jag ville prova på istället för popuperna. På grund av bristen på vind fick vi modifiera runt lite och försöka gå i de riktningar som vinden behagade ta. Hon tog det faktiskt riktigt bra, vissa gånger mer övertygade än andra men helt klart jättelyckat och jag har fått något att jobba vidare på. Sista övningen var hon riktigt övertygad på var figgen låg så vi bröt efter den för att få en bra minnesbild till nästa gång. Det kändes riktigt bra, framförallt då sista gången, och jag måste bli bättre på att hitta fler såna gånger i vår träning. Läsa av när hon verkligen vindar luftvittring och se när hon verkligen är övertygad, och då bekräfta genom att släppa på henne. Ja, det finns en del att jobba på men oj vad man lär sig. Det är så roligt!! Ebba va påväg att döda alla köttbullar och självservering tycker hon är ett bra ord. Hon va påväg att bli såld också men då skakade jag bestämt på huvudet. För trots att hon är som hon är så är hon trots allt som hon är, min Ebbaluring. Även hon kommer nog bli bra en dag (bättre), vi lär oss tillsammans.


Sist men inte minst va det Goffans tur och då placerade jag mig under en tät gran en bit fram i rutan. Va riktigt mysigt att ligga där nu när man började bli lite trött i kroppen och dessutom va det rätt varmt därunder. Jaffa kom på löst påvis så vi kunde mysa och äta köttbullar alldeles för oss själva (Åsa ville kanske inte ge sig på bergsbestigning - fullt förståeligt i sådana fall!). Efter en stund saknade de oss på stigen så vi va tvugna att lämna vår sköna lega och bege oss tillbaka.


Hög tid för fika tyckte vi allihop och mackor och kaffe serverades hemma hos Åsa och Anders. Behöver jag säga att det var väldigt gott efter en förmiddag i skogen?


Efter fikat begav vi oss ut i skogen vid Starrmora för att köra uppletande. Mycket roligt finns att skriva om det också, som snitzeljakt (far och son syndrom), kissande hundar och mörkräddhet (gissa vem). Men min kära sambo står och stampar i hallen och vill att vi ska åka (Eken fyller år) så det är bäst jag lämnar datorn nu.


Tps och råd som jag sög åt mig av bara haglade över nder hela dagen. Så härligt att köra med flera hundar som kommit en bra bit i träningen, man lär sig så mycket som ny i sporten då. Rookien kom hem som lite klokare, jag vet att svartingen kom hem som lite tröttare och jag tror gulingarna gjorde detsamma. Har jag rätt?


Tack för en härlig dag!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Skapa flashcards