Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under december 2008

Av Carro - 12 december 2008 21:14

Vart tog den här dagen vägen?!?

Träning i förmiddags, hemma vid tvåtiden, en stunds slappande framför TV:n, lite power-nap, lite plugg, en promenad med hundarna, laga middag, ha sönder två glas, äta och VIPS! Det var 14 timmar. Förstår inte var all tid tar vägen ibland...

Om en vecka har jag jullov vilket ska bli så underbart. Lite saker kvar att göra innan dess men känns relativt lugnt (för tillfället). Ska bli klar med uppladdningen av loggboken i Dressyr och eftersök idag eller imrgon, skriva klart loggboken till småföretagande i morgon och beteendetjossan på söndag. Beteendestudien i etologin är ju en historia för sig... Jag hade tänkt och göra en jämförande studie mellan våra två katter där hemma. Tigger som är utekatt och Kråkan som är innekatt, en halv förmiddag på båda två. Men förra helgen när jag skulle genomföra studien var ju kattskrället inte ute! Svårt att göra en studie på en utekatt utomhus om hon är inomhus... Och kastade man ut henne stod hon vid dörren och jamade så det var ju inte heller så roligt. Tänkte att jag får väl göra det på jullovet och lämna in det första jag gör under vårterminen då. MEN då är det så att etologikursen slutar till jul, då sätts våra slutbetyg i etologi och 19 december är sista dagen att lämna in saker man vill ha med i betygsunderlaget. JAHA, då skulle jag prata med min lärare och kolla hur jag skulle göra, hinner ju omöjligt planera, genomföra och utvärdera en ny studie på de åtta dagar som var kvar. Men var tror ni min lärare har varit denna näst sista vecka av skolan? Jo, på agilitykurs! Hundfolk alltså, man blir ju tokig... ;) Så nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra, har en liten idé men måste få klartecken från Börnis att det är okej först. Är det det så löser det sig, på något sätt ska det göra det i alla fall.


Det var allt för nu, tillbaka till pluggandet.  

ANNONS
Av Carro - 12 december 2008 16:32

En mer prestigefylld träningstävling är svårt att få till än denna, då vorstehn Trazzel, den utomordentliga fågelhunden, den blivande rapportstjärnan och snart förstapristagare i lydnadsklass 1 skulle möta malinoisen Askari, den bedårande brukshunden, en blivande sök och spårstjärna och även han snart förstapristagare i lydnadsklass 1. Reglerna var enkla - konkurrenternas förare dömer varandra och de med flest poäng vinner. Må bäste ekipage...


Nej, riktigt så blodigt allvarligt var det inte. Lina ville testa hur Trazzel låg till (var ett tag sen de tävlade nu) och jag ville känna på Askari under ett helt program och få lite mer konkret vad jag ska pilla extra på.

Med samma moment nollade vart resultatet olidligt spännande, men det blev apporteringen som avgjorde och detta är resultatet:


                        Jakthunden                           Brukshunden           

Platsliggning    10/30                                    10/30

Tandvisning     10/10                                    10/10 

Linförighet        7/28 dk, gnäll, sitter ej        8/32 tappar, dk

Läggande           0/0                                       0/0 Fast bra :P

Inkallande        10/30                                    10/30

Ställande           8/24 tar steg, strul avslut     7/21 strul avslut

Apportering    10/10                                      5/5 sitter ej, tugg

Hopp ö hinder  8/16 strul avslut                    9/18 snett sättande

Helhet              9/9                                        9/9

Summa              157                                       155


Dagens seger gick alltså till jakthunden som var bäst idag, men vi tar de nästa gång :)


Vill bara tillägga att båda hundarna utförde läggandet. Askari gjorde ett skitsnyggt läggande men när jag var på väg tillbaka reste han sig och skällde istället (därav att vi tränade kvarliggande och sättanden och därav nollan). Trazzel gjorde ett finfint läggande andra gången.


Lina sa att det såg jättetrevligt ut när vi va på plan (att Lina och Trazzel ser trevliga ut visste vi sen tidigare) och Askari hade en jättefin, positiv attityd. Med lite finslipning har han riktigt höga poäng att hämta i lydnadsettan. Och idag blev han ju faktiskt tvåa! Inte illa pinkat!

ANNONS
Av Carro - 12 december 2008 15:42

Va uppe med tuppen i morse och gick en sväng med hundarna i det underbara vädret. Rätt kallt, massa snö och alldeles morgon-mysigt. Sen hem och äta risgrynsgröt till frukost och dra till skolan på lussefika och kolla på Luciatåg.

Efter det gick jag hem och hämtade hundarna och gick ner med de till stallet där vi träffade Lina och Trazzel som skulle träna med oss på morgonen. Vi besämde oss för att köra en prestigefylld träningstävling lydnadsklass 1 mellan Askari och Trazzel. Hur det gick berättar jag i nästa inlägg.

Det var ruskigt kallt ute så efter att ha kört lite ställanden, stadga i läggandena och sättanden vid sidan (från ligg och stå) med Askari och lite targeting och apportering med Ebba gick vi in. Allt ute gick kanonbra, körde ställande front-mot-front med Askari för att verkligen se vad han hade för sig. Vet inte vad Anders har för kommando på hans ställanden men jag döpte hans ställande till "stå", vilket jag tycker är mest praktiskt eftersom man oftast har "stanna" i så många anda sammanhang. Han får byta tillbaka sen ;)

Att ligga still med mig som störning tyckte Askari var jättesvårt. Så fort jag gick bakom honom hoppade han upp och ibland kom ett litet frustrationsskall eller krypsteg. Vi tränade en hel del med klick och lugna godisbelöningar när han låg lugnt oavsett var jag var i förhållande till honom. Det är frustrerande för mig att behöva köra lugna belöningar på honom för han är så rolig att dra upp :) Hopp och studs och klappar och kramar är så mycket roligare än "braaaaaaaaaaa, duuuuuktig killllllleeee". Men lugna saker behöver tränas det också, krypet till exempel är ju ett typ exempel där man måste tänka mycket "lugn och ro" för att få en balans i rörelserna. Kul är det när man får tänka till lite runt det där :) Jag tänkte på min egen andning idag i alla fall.

Ebbas targettramp var klockrena idag! Det var ju lite halt ute så när hon trampade med båda tassarna så gled hon iväg med targeten en bra bit. Jag vill ju ha ett glidande in i stå i inkallning med ställande så det premierades massor för att ge en bra känsla. Precis det beteendet jag ville ha och härligt när man kan förstärka det extra. Till exempel med ett halvt kilo frolic... La in henne i Linas bil när jag körde Askari och så ser jag att Lina öppnar bagageluckan och sa "jag hade Frolic här en gång i tiden" och håller ut en nästintill tom påse. Tur att hon hört att det prasslade i bilen, annars hade hon ätit upp allt innehåll och säkert påsen också. Hon är inte lika väluppfostrad som Trazzel där som utan problem kan ha påsen bak i skuffen utan att bry sig...


Inne tänkte jag träna lite fjärrdirigering. Ebba var på tok för taggad för att kunna koncentrera sig på någon fjärr idag. Så vi tränade rutan istället med alla tre hundarna, inomhus!

Fick en tanke häromdagen om det verkligen var någon idé att köra som vi gör nu på rutan när hon inte ens verkar lägga märke till konerna. Den träningen är ju kanon för att få upp drivet och suget mot rutan och få in att belöningen inte finns hos mig. Det har ju fungerat kanonbra på de bitarna, men hon hittar inte rutan.

Min tanke nu var att sätta upp en riktigt liten ruta som hon precis fick plats i och sen shapa in henne i den. Sen förstora rutan och shapa henne till att hitta mitten. Lina hakade på idén och vi turades om att träna så hundarna fick lite pauser också.

Det gick kanonbra för Ebba och Trazzel och det märktes att jag och Lina tränar ganska lika. Båda hundarna bjöd hejfriskt på beteenden och lyckades tillslut klura ut på egen hand vad det var vi ville genom gradvis närmande rutan. Askari fick vi göra lite annorlunda med. Började med att vänta ut en blick på rutan, när den kom kastade jag iväg en godis bakom den. När han var påväg tillbaka genom rutan klickade jag och kastade godis direkt till honom i rutan och direkt efter det ett klick till och kastad godis bakom rutan. Så gjorde jag några gånger fram och tillbaka och sen förstod han att "här någonstans brukar jag vara när jag får klick och belöning" och kunde söka sig dit även från mig. Han har fått en hel del beteenden på sin reportoar märker man, men man ser tydligt hur frågetecknet åker upp mellan öronen ibland. Söta hund! :) Men kanonbra första pass för alla måste jag få säga! Den träningen får bli ett komplement till den andra rutaträningen.


Efter dryga tre timmar nere i stallet gick vi hemåt och som tre döingar har vi spenderat eftermiddagen i soffan. Jag tänkte smyga ut och lämna lite böcker på bibblan tvärs över gatan medan hundarna sov som bäst. Ebba brydde sig inte men Askari vaknade såklart (alltid koll) och fick följa med, för jag orkade inte stänga isär de och vågade inte riktigt lämna de ensamma.

Blir nog en ganska slapp eftermiddag, ska plugga lite senare och laga en god middag till mig själv.


Laddar upp resultatet från prestigekampen senare!


Höres!Av Carro - 11 december 2008 21:25

Måste ju  berätta hur det gick att åka skridskor idag! I år var det jag och Lina som regerade, så snart vi fått det lite halt under fötterna så gick det som på hal is sen :) Vårt lag vann slalomtävlingen och Lina var kvar jättelänge när vi lekte kull. Jag tyckte det va roligast att åka "vad-det nu hette-när-man-korsade-benen-över-varann". Alltså som man gör på skridskotävlingar. Haha, det var riktigt roligt att bara åka runt och vara allmänt oseriös sådär efter matteprovet.

Lina och hennes härliga hund finns här:

http://trazzel.blogg.se

Vorsteh som tränas i lydnad, agility och självklart apportering och fågeljakt. En av de häftigaste hundar jag någonsin träffat.


NU ska jag inte blogga mer idag. Hoppas på kvällis snart så man kan säga godmorgon till kudden sen.. Go natt!

Av Carro - 11 december 2008 20:22

Sätta mig och plugga ikväll igen, nej - det är faktiskt en dag i morgon också och en hel helg väntar. Börjar eventuellt kolla lite mer på loggboken men neej, tror det mest blir framstupa viloläge ikväll. Ska se om hundarna har lust att träna lite, just nu ligger de tätt ihop på golvet och sover. Jag försökte separera på de men flyttade jag på Ebba följde Askari efter och tvärtom, så så länge de sover låter jag de hållas. De är ganska söta.


Imorgon bitti ska jag på på lussefika i skolan, sen ner till stallet och ha ett kvalitativt träningspass med båda hundarna. Jag ser fram emot det som 17, det var över en vecka sen jag tränade i stallet sist och då hade jag inte en bra känsla när jag gick därifrån. I morgon ska Ebba bara få träna elitmoment och Askari ska få göra lite saker på riktigt.


Får se om det blir något mer bloggande idag men jag tror inte det, kvällis med Börnis om ett tag antar jag.


Go natt!

Av Carro - 11 december 2008 17:51

ÅSA, ANDERS! Jag är hemskt ledsen att behöva säga detta, ni har under ett par år nu trott att ni har tre malinoiser (va 17 heter de i plural?) hemma varav två är av er egen, fina uppfödning (eller en och en halv i alla fall måste man ju få säga). Men jag har idag kunnat bekräfta att en utav de tyvärr inte är av den ras ni trodde... Inte ens den art ni trodde...


Ända sen han kom hit till Forshaga har han haft ett dille på att leka med Kråkans kattleksaker. Små, små tygbollar har puttats och rullats och kastats upp i luften. Inget mer med det, även hundar kan väl gilla små rosa bollar... Framförallt för tvååriga, snygga mallehanar är det säkert helt normalt beteende..

Sitter man i soffan och ser på TV vill han gärna ligga på en, med tassarna på bröstet på en och riktigt gosa sig in under skinnet. Får han inte möjlighet till det så stryker han sig gärna mellan ryggen och ryggstödet. Ja, han är av en go sort, inget mer med det...

Häromdagen tappade jag någonting på golvet, har för mig att det var en penna eller en klicker eller något, reflekterade inte så mycket över det då. Mr A på en gång fram och slog på den med tassarna, rullade den från tass till tass med krökt nacke och framåtspända öron. Jaja, inget mer med det. De kanske leker så de här belgiska sakerna...

Han sover i sängen, gärna under täcket, men det är det ju många av hundsort som gillar.. Inget mer med det alltså.

Han gäspar liksom i falsett vilket ibland följs av ett jamliknande ljud. Men inte tänkte jag på det, han behövde väl bara lite 5-56 i mungiporna...

Men idag, ja idag... idag... Jag sätter mig vid datorn för att fixa lite saker och Ebba ligger i soffan och sover. Askari lägger sig på golvet bredvid mig och vad gör han? Jo han lägger sig och slickar frenetiskt på tassarna för att sedan dra de bakom öronen. Som när katterna tvättar sig, ni vet. Sen kurar han ihop sig som en boll med nosen under låret och ser så förnöjd ut.

Åsa och Anders... Antingen får ni se till så han inte spenderar så mycket tid med katterna i huset eller så får ni helt enkelt fråga Jaffa vad hon egentligen hade för sig när hon skulle på date med Yago...

Av Carro - 11 december 2008 06:33

Sitter och äter frukost (framför datorn, jag vet...) och ska snart bege mig ut i decembermorgonen på promenad. Det snöar ute, eller nej, det vräker ner ute!

Vi ska upp till Ängevi (ishall) och åka skridskor efte nationella idag, kul men livsfarligt! Herregud, det har man ju inte gjort sen... ja... länge sen! Försökte förra året men det var en total omöjlighet. Vi är ju två som är "lite äldre" i klassen och jag kan ju säga att vi va de mest handikappade. Men idag är vi glada och på gott humör, för det snöar ute!

Nej, nu ska jag trycka i mig min macka och skicka iväg ett arbete som ska skrivas ut. Min skrivare här hemma har sagt upp sig, igen.

So long!

Av Carro - 10 december 2008 22:50

Hemma igen efter en kvällspromenad med Börnis och Linus. Har suttit framför datorn och pluggat i stort sett hela kvällen, förutom en promenad till pizzerian (som är en historia i sig..).

Jag kopplar på båda hundarna och tänker att det blir en lagom "mellan eftermiddagspromenaden och kvällspromenaden-rastning" att gå med fram och tillbaka till pizzerian. Det jag INTE tänkte på förrän jag kom fram var hur 17 jag hade tänkt klara mig hem med två hundar (som har en förmåga att känna på sig när jag inte kan göra så mycket åt deras koppeldragande), en pizza och en kasse med sallad, bröd och sås? Det löser sig tänker jag och binder upp de utanför dörren medan jag springer in och hämtar pizzan och resten. På vägen hem har vi inte kommit mer än till andra sidan vägen förrän Ebba sätter  sig och gör nummer två. Vad gör man med pizza och kasse och hundar? Bajspåse också verkade liksom lite för mycket! Men jag vet hur mycket jag själv klagar på alla som inte plockar upp efter sina hundar, så jag sätter ner de på var sida om mig och plockar upp skiten med ena handen och balanserar pizzan med den andra (långt ifrån den andra handen). Men på något underligt vis verkar inte "stanna kvar" vara särskilt befäst hos någon av hundarna (?) som vart väääldigt intresserade av min pizza. Trassel och galenskap men jag lyckades i alla fall med bestyret att tillochmed få ner bajspåsen i en närliggande papperskorg.

Resten av promenaden hem och så bara trappen upp till lägenheten kvar. Jag släpper hundarnas koppel och tänker låta de springa i förväg upp för trapporna, men Askari fick nåt spunkryck och sprang ner igen, snabbt som en pil! Jag står som ett stort frågetecken och försöker ropa tillbaka honom utan resultat. Sätter ner Ebba OCH pizzan på trappen utanför dörren och går ner en trappa och ropar upp galenpannan igen. Som den här gången fick nåt tokryck och hoppade JÄMNFOTA i hundranittio knyck uppför alla trappor igen. Jag ser ut som ett ännu större frågetecken. När han kommer upp till Ebba har det fantastiska stannakvarkommandot gjort sitt igen och hon hoppar upp coh gör lekinviter för fulla muggar. Men VAD NU!! In med henne i lägenheten och Mr Askari fick knalla upp och ner för trapporna ett par varv, vilket han inte för sitt liv kunde förstå vad det skulle vara nödvädigt för och inte jag heller för han gick så fint bredvid mig både nerför och uppför och nerför igen. In med honom också och tar av mig jacka och skor. Ebba står och vädrar i springan under dörren och jag undrar vad 17 hon håller på med tills jag kommer på att jag glömt pizzan i trappuppgången...! Hm, undrar om det är jag som är Miss Confused och Ebba Mrs Stenkoll. Nja... 

Jag vart mätt tillslut i alla fall och fick äta min pizza till ett avsnitt av Vänner.


Sen kom Börnis hit under kvällen och vi plockade ihop de sista papprena till projektet. Hälften var borta och vi kunde för våra liv inte förstå var de var. Hela lägenheten vändes uppochner och vi var precis påväg att ringa Amanda för att kolla om inte Börnis tagit hem de i något förvirrat ögonblick. Då kom vi på att även utvärderingarna saknades och DÅ ringde det en liten klocka i Carros huvud och jag kom på att jag lagt alla papper i garderoben tillsammans med utvärderingarna. Puh! Det var några minuter i total skräck där! Nu är allt sammnställt i alla fall men min lägenhet ser ut som ett bombnedslag efter genomsökningen och det är papper överallt. Jaja, den är ändå i stort behov av en grovstädning. Det får bli helgens projekt innan Börnis kommer hit för att glo film.


Nu ska jag ordna lite kompostgaller inför morgondagens hundinstänging (Carros egen hundinlämning (=schemalagd aktivitet). Sen ska jag sova sju kvart i timmen som mormor alltid sa. I morgon är det sista delen av nationella proven i matte, sen kan man bocka av ännu en kärnämneskurs. Härligt!


God natt allihop!


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se