Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under december 2008

Av Carro - 16 december 2008 20:28

Efter dagens kanalsökning är fyran tillbaka, så ikväll sitter jag och kollar på TV4. Hoppas det är något roligt där bara :)

ANNONS
Av Carro - 16 december 2008 17:05

Ännu en skoldag över, bara tre kvar nu. Hur härligt som helst! Idag kunde ytterliggare två saker läggas till handlingarna, och ytterligare två kurser faktiskt! Har gjort prov i tävlingspsykologi som gick väldigt bra, tänk att saker funkar bättre när man är frisk och på topp.

För just det, kan nog säga att förkylningen är officiellt ÖVER nu. Det fick ett ordentligt AVSLUT under lördagens städning då jag plockade undan alla pappersrullar som stått lite här och var i lägenheten, sen har jag inte behövt ta fram de igen. Skönt! Lagom till avslutning och allt, perfekt.

Hade praktiskt prov i momentlära också, med båda hundarna. Visade linförighet, läggande under gång och inkallning med Askari vilket gick toppen. Nåt snett sättande i fotgåendet och snett avslut i inkallningen, samt ett sent läggande i läggandet, annars finfint!

Med Ebba skulle jag visa fritt följ, inkallning med ställande och läggande och fjärrdirigering. Jag hade ju hoppats att det skulle vara mer tävlingsikt så man kunde få träna lite tävlingsmässighet - men ropandet va väl sådär (svårt att höra med dunderförkyld lärare, inte alltid så lätt) och va på väg att hamna i snödrivorna ett par gånger. Blev inte förberedd på stegförflyttningarna (vet inte om man måste bli det?) men jag va inte riktigt med i alla fall, och inte Ebba heller. Jättefin kontakt men hon tränger lite, gnäller lite och sätter sig lite långt fram ibland. Bara att träna vidare, skulle ju kunna vara den spontana tanken - men nej. Nu ska Ebba få en välbehövlig paus. Hon har varit svullen och känts på väg in i löp ett bra tag nu men det har aldrig kommit, jag undrar på ett sätt om det inte är allt tränande som gör att hon aldrig sätter i gång. Jag vet inte, är inte så bra på sånt där, men en paus behöver hon i alla fall. Vår "karriär" har ju ändå gått rätt snabbt nu senaste året, många nya moment och nya erfarenheter. Kanske behöver en liten vila, får se hur länge jag står ut - det lär ju inte bli så länge om jag känner mig själv rätt.

Så nu lägger vi kurserna Hundsport A och Dressyr och eftersök A åt sidan och ger plats för nya kurser och nya utmaningar :D


Nu ska jag in i duschen och sen plugga. Ska träna lite med Sofie och Ben sen, SEN ska jag ta en paus...

So long!

ANNONS
Av Carro - 15 december 2008 22:48

Kväll igen då. Ännu en måndag över.

Har varit ute på en längre sväng med hundarna med Lina och Trazzel. Skönt att bara komma ut och gå, utan att behöva anstränga hjärnan till något annat än att hålla koppel och snacka skit. Riktigt skönt.

Hemma igen har jag pluggat, pluggat och pluggat medan hundarna toksovit i sängen. Också skönt. Är i stort sett klar nu. Efter onsdag kan jag betrakta mig som fääärdig för det här året.

I morgon ska vi ner till stallet alla tre och jag ska ha praktiskt prov i momentlära med båda hundarna. Måste bestämma mig för vilka av alla fyrtiotolv moment jag ska visa bara.

Nej, nu är det hopp i säng. Ska prata lite mera med Karin på msn bara :) Sakna!

Till alla er som verkligen vill läsa min blogg men som inte har hur mycket tid som helst, jag är ledsen att jag uppdaterar så mycket. Jag tror jag har fått bloggsjuka, tycker det är så förbaskat roligt att ösa ur massa egodetaljer om mig och mitt liv. Kickar varje gång. Jag hoppas ni orkar skumma igenom i alla fall ;)

Av Carro - 15 december 2008 20:59

Sökes!

Gul blandrashane på max 25kg med utseende som lätt förväxlas med malinois sökes för utplacering till familj på landet med två malinoiser sen tidigare. Papper och dylikt ej nödvändigt. OBS! Svart mask och stående öron ett måste, gärna välmående - annars inga krav.

Före den 20/12!

Maila mig på dogn@ppare.se

Av Carro - 15 december 2008 20:48

Och har äntligen hittat grenarna! Inspirationen har kommit från en viss mallepojke som är som klippt och skuren för dessa ändamål, Åsa och Anders borde verkligen tänka till lite extra om de inte ska använda meriter inom följande tävlingsformer som krav för deras framtida avelsdjur.

 

Askari skulle ha stor chans att vinna VM i tiokamp för galna malinutter.

Följande grenar ingår:

1. Träffa högst ton i en gäspning (poängsystem efter hur högt i falsett man kommer utan att domarens trumhinnor spräcks)

2. Fisa mest illaluktande (tre medlemmar ur Americas Next Top Model avgör vem som får högst poäng genom att en domare mäter decibel nivån)

3. Fläskläppa (stora blåtiror premieras)

4. Hässja (antal flås/minut)

5. Frittföljtrippning (antal decimeter varje framtass kommer över marken summeras)

6. Nysa (km/h)

7. Charma *

8. Imitera annat djurslag (en jury på hundra personer ska övertygas av imitationen, poäng per jurymedlem som gissar rätt, extra poäng om man lurar djurslaget i fråga)

9. Grimasera *

10. Det hela avgörs i den spännande avslutande grenen där det gäller att så snabbt som möjligt ta sig igenom en promenadrunda. Hänsyn skall ej tas till person som hänger med bakom. 


Ebba måste såklart också få en chans att vinna VM, så hon får vara med på VM för galna wannabe schäfrar. Damer har ju som bekant alltid sjukamp och följande grenar ingår för hennes del:

1. Studsa (höjden på studsen mäts efter det att föraren uppenbarat sig för hunden på 100 meters avstånd när hunden står i koppel med annan person alt. precis i inledandet av gren 5).

2. Rymma (bana med kompostgaller, stängsel, vanliga dörrar och boxdörrar – tidtagning)

3. Skälla (antal skall samt hur länge efter startsignalen (i form av en dörrklocka) skallet håller i sig).

4. Specialtrick (poängsätts mellan 1-10 beroende på svårighet, utförande och charmfaktor).

5. Dregla (liter/timme, den tävlande placerad under ett julbord)

6. Porslinskross *

7. Även denna mångkamp avslutas med en promenadrunda, hänsyn ska inte heller här tas till efterhängsna förare. 


För grenar markerade med * har inte regelverket färdigställts än utan diskuteras fortfarande av K-A-R-R-O (Kommittén för Avelsutvärdering med Rasmästerskap för Rastypisk Originalitet) och A-A-A-Atjo (Arbetsgruppen för Avelsutvärdering av Annorlunda Art-tjorvande).

Av Carro - 15 december 2008 17:12

Sista måndagen för terminen avklarad då! Känns otroligt bra kan jag säga.

Har haft en lugn och skön dag i skolan. Började med matte i morse som bestod av ett fem minuter långt snack om nationella proven enskilt med vår lärare, sen biologi som bestod av en halvtimme information med vår lärare. Därefter lunch med Börnis och Lina, promenad ner till stallet och så bedömningen på vårt hanterings/besiktningsprov på djursjukvården. Det tog ungefär tio minuter och så var den lektionen slut. Jag och Lina stannade kvar i stallet och tränade lite med hundarna. Ebba fick träna rutan men hon var inte alls pepp idag, ville inte bjuda på något annat än ligg, gärna på sidan med slutna ögon. Eftersom hon verkade tycka det var mest lönande så fick hon ligga i soffan (fy, fy) och sova medan jag tränade Askari. Han fick träna självbehärskning i form av ettans apportering vilket gick kanon. Jag och Lina delade på en klicker så han fick ett muntligt "klick" istället, verkade inte spela någon roll för honom trots att jag och jag antar inte heller Åsa, betingat det. Men det tar ju ofta inte så lång tid för de att förstå att även ett klick utan dosa betyder rätt och belöning. Han gjorde fina apporteringar och det blev lite kedjande t.o.m Hålla fram apporten framför näsan - hålla apport - släppa apport, så som momentet ser ut i ettan. Han behövde tre-fyra tjuvstarter då apportbocken försvann för att kunna behärska sig. Ökade tiden för behärskningen och belönade med apporten, funkade bättre och bättre.

Han fick lite fotgående och ligg-stanna kvar övningar även inne men det var äckligt att gå på det hala golvet.

Ebba fick massa gos och mys nere i stallet och sen fick hon följa med till småföretagandelektionen som vi hade sist. Där bjöds det på vit chockladmousse (gott med ingen jättehöjdare (ruskigt sött)...) och betygsamtal. Även det är jag riktigt nöjd med :)

Varför Ebba inte fick vara hemma var för att hon, medan jag var och käkade (i ca tjugo minuter) hade vält hela diskstället hemma så jag kom hem till ett kök fullt med trasiga tallrikar, upptuggade smörknivar, söndertuggade decilitermått och to,mma glasbyttor. Vad gör man för att få de att uppföra sig? Förbättrar sitt ledarskap? Måste komma på någon annan lösning när de är hemma själva båda två, jag vågar inte lämna de tillsammans riktigt, framförallt inte eftersom de båda två har samma favoritplats i vardagsrummet (burspråket). Men jag tror inte det blir så många tillfällen de måste lämnas ensamma hemma båda två den här veckan så det är nog lugnt.

Kom hem vid femtiden och ska nu plugga hårt en stund framöver. Har eventuellt kommit på en lösning på kattarbetet, ska prova att skriva lite idag och se hur det går. Får se om det blir träning efter middag sen, om jag och Lina drar till ridhuset eller om det blir lite mer inomhuspill. Hoppas Ebba återfått humöret, hon kanske fortfarande har magknip efter all helgens frolicätande.


Jag börjar få julstämning i hela kroppen. Längtar så efter lite guldkant på tillvaron såhär i vintermörkret. Massa mat, godis, klappar och trevligheter. Hoppas på snö även i stockholmsområdet innan den 24:e, fixa någon?

Av Carro - 14 december 2008 22:33

.. för hundarna i alla fall!

Själv har jag pluggat hårt hela eftermiddagen, loggboken till projektet är klart och ivägskickat, loggboken till Dressyr och eftersök är klar och uppladdad och beteendestudien på katterna är klar. Eller ja, det blev ju ingen studie där eftersom kattskrället vägrade gå ut, men jag har skrivit rent planeringen och lagt in lite bilder så jag ska lämna in det tillsammans med upplägget för studien.

Började skriva lite om studien vi gjorde på schimpanser på Kolmården för jag tänker att om inte Anne godkänner kattarbetet eller att jag gör klart det under jullovet så måste jag ha en plan B. Ett av kriterierna för Etologikursen är nämligen:

Eleven planerar och tar ansvar, enskilt eller i grupp, för beteendestudier och dokumentation.

Så genom att börja fila på en plan B innan jag ens fått veta om plan A kommer gå att genomföra tycker jag att jag uppfyller det kriteriet, eller vad säger ni? 

Det blev lite apbeteende-diagram, inledningskrivning sam början till en diskussion. Känner mig jätteduktig, jag måste fortsätta i den här andan när jag börjar vårterminen sen. Plugga först och sen belöna mig med hundträning och forum. Denna termin har det blivit lite mycket hundträning och en hel del forum när jag väl sitter vid datorn. Känns nödvändigt att tänka om där, för om jag gör skolarbetet i tid och tränar lite mindre när jag egentligen borde plugga så kommer jag ju få mer tid över till träning när skolarbetet är klart. Smart va? Så slipper hundarna få såna tråkdagar som denna då jag måste plugga i stort sett hela dagen. Så kanske jag slipper denna förbaskade stress också, fast det kanske är en utopi med min ambitionsnivå... Tänk om jag kunde lära mig göra något till 90 % istället för 310? Skulle bli bättre balans då... Men, är man inte perfektionist så kan man inte tävla och träna lydnad - så sänka den nivån kan jag nog inte göra förrän jag byter sport.  

Nu är det marsch i säng och upp till skolan i morgon. Massa betygsamtal och förhoppningsvis lugna lektioner. Man kan alltid hoppas!

God natt!

Av Carro - 14 december 2008 16:12

Har uppdaterat hemsidan med loggbok för hela hösten. Kolla in:


http://www.kontrollek.dinstudio.se/diary_50.html


Så nu kan jag lägga Dressyr och eftersök A åt sidan också, om man bortser från proven på tisdag (praktiskt prov momentlära och teoriprov tävlingspsykologi).


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se