Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 28 december 2008

Lite tankar om vittringsapporter...

Av Carro - 28 december 2008 00:07

Håller ju på och tränar vittringen med Ebba nu och tycker det går prima framåt. Försöker träna det så ofta jag hinner och i skolan är hela hennes utebox full med vittringspinnar. "För att frysa bort dofterna?" frågade någon, men nej - för att det är perfekta stället att träna på.

Jag har funderat en del på det där med att få bort dofterna från använda pinnar, med hundars fantastiska näsa borde det ju vara fullkomligt omöjligt. De vanligaste teknikerna är väl att frysa, koka eller diska. Men ingen av dessa borde ju kunna få bort våra doftmolekyler.

Om man lägger ett spår när det är minusgrader ute så binds ju vittringen i marken så du kan gå spåret med hunden flera veckor senare, så har jag hört det i alla fall. Alltså borde man inte kunna frysa bort vittring utan snarare frysa in vittring. Den kanske blir svagare, men det är ju allmänt känt att det som fryses håller.

Om man kokar någonting, däremot, så borde ju doftmolekylerna bli svagare. Vid kokning frigörs ju saker och ting, vid matlagning blir ju alla dofterna starkare när det kokar - ganska logiskt eftersom det borde innebära att molekyler bryts upp och sprids över större områden (hoppas vid Gud att inte Anne läser det här...). Alltså borde man bara förstärka doften genom kokning.

Diska i diskmaskinen då? Jag tänker att diskar man en form som det varit t.ex. tomatsås i (som jag tycker luktar ganska mycket) så inte 17 luktar den tomatsås när man tar ut den igen (inte för min näsa i alla fall). Borde vara en bra metod alltså. Men det är ju sällan ugnsformar eller dylikt är av trä, och träslevar och dylikt vet man ju att de inte på långa vägar är lika lätta att få rena.

Trä borde ju vara det mest tacksamma materialet för doftmolekyler att fastna på (undantaget tyg då kanske), antagligen därför många hundar har lättare att hitta utlagda träaföremål än t.ex metallskedar i uppletandeträningen.  Jag vet inte.


Vad jag vill säga är att en använd pinne, en plockad pinne eller en touchad pinne är en förbrukad pinne för en oerfaren hund - i min träning. För en hund som däremot kommit en bit på väg i sin träning (eller som heter Trazzel) så kan man ju köra på redan förbrukade pinnar och se till att de ska hitta pinnen med starkast vittring på, men i början av en grön hunds träning tycker jag det är rätt taskigt (om man då, som sagt, inte har en vorsteh). 


Lite tankar om vittringsapportering såhär mitt i natten.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Trazzel

28 december 2008 10:39

Heter man Trazzel så är man ju bara bäst, så är de juh ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se